Надал неприкосновени краљ Париза, 12. титула за Шпанца!

Рафаел Надал постао први тенисер, било у мушкој било у женској категорији, који је 12. пута освојио један гренд слем турнир. Шпанац савладао Доминика Тима у финалу Ролан Гароса резултатом 3:1 (по сетовима 6:3, 5:7, 6:1, 6:1) и исписао нову стрнаицу историје „белог спорта“.

Рафаел Надал је учинио очекивано, најављивано, због тога ништа мање величанствено. Шпански тенисер учинио је и често немогуће – оправдавши често баналне новинарске надимке („краљ шљаке") – и још једном потврдио своју сувереност на црвеној подлози.

А није деловало да ће баш тако бити, барем не у оном делу сезоне која најављује и чији је климакс Ролан Гарос. Пораз у полуфиналу Мадрида, у полуфиналу Барселоне, у полуфиналу Монте Карла, ипак је прекинуо тријумф над Новаком Ђоковићем и титула на мастерс турниру у Риму.

Након тога није било повратка. Доминик Тим се придружио Роџеру Федереру (четири пута) и Новаку Ђоковићу (два пута) које је Надал више пута савладао у последњем мечу на гренд слему у Паризу.

Ово је, као да импозантним бројевима нема краја, 23. узастопна победа на мечевима Ролан Гароса за Шпанца.

Надалу је ово 18. титула на највећим турнирима и сада има само две мање од рекордера Роџера Федерера, а три више од Новака Ђоковића.

Ролан Гарос се играо за укупни наградни фонд од 42.661.000 евра.

Овако је протекао меч:

18.14Готово је! Рафаел Надал је и четврти сет освојио резултатом 6:1 и тако освојио дванаесту (да, дванаесту!) титулу на Ролан Гаросу.

18.08 – Рафаел Надал поново осваја гем на сервис противника и сада има прилику, у гему у коме он изводи почетни ударац, да стигне до трофеја.

17.38 – Где је стао у трећем, Рафаел Надал је наставио у четвртом сету. Првом приликом (у другом гему) осваја сервис противника и сада је, делује, веома близу освајања титуле.

17.25 – Рафаел Надал је одиграо импресиван трећи сет, који осваја резултатом 6:1.

17.09 – Дванаест поена освојио је Надал у трећем сету, Тим тек један. Други брејк за Шпанца који води са 3:0 и сервира.

17.02 – Трећи сет почиње брејком Рафаела Надала...

16.54 – Доминик Тим стиже до брејка на прагу уласка у тај-брејк и тако, резултатом 7:5, стиже до поравнања у сетовима. Изврстан проценат убачених првих сервиса Аустријанца (преко 90 одсто у прва три гема) постепено је опао, али је Тим почео конзистентније да реализује поене и то му је изједначење. Надал је суверено освајао гемове на свом сервису (у прва три уопште није изгубио поен), али је у тренутку који се једино може окарактерисати одсудним одиграо нешто слабије и тако је остао без сета.

16.24 – Тенис сведенијег темпа гледамо у другом сету. Након пет гемова без брејка Доминик Тим води са 3:2.

16.05 – Рафаел Надал је прво узео брејк у осмом гему, да би га потом одмах потврдио у наредном гему и тиме, наравно, стигао до првог сета (6:3).

16.00 – Један од лепших поена који је припао Доминику Тиму.

15.52 – Пуне трибине у Паризу...

15.45 – Надал враћа брејк и, тиме, враћа сет на почетак. Тренутно је 3:3. 

15.39 – Доминик Тим као да сваки наредни поен игра на вишем нивоу од претходног и, сходно таквој игри, први стиже до брејка у петом гему. Аустријанац води са 3:2 у првом сету и сервира.

15.29 – Сјајан тенис, неколико веома узбудљивих, па и веома дугих поена, чак и за стандарде подлоге на којој се игра турнир, донели су предност Надалу од 2:1 после три брејка.

15.10 – Меч је почео, први на сервису је Рафаел Надал..

15.05 – Трофеј за који се боре шпански и аустријски тенисер изнет је стадион.

14.55 – Пут који су Рафаел Надал и Доминик Тим прошли до финала Ролан Гароса...

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво