Мучење у деловима

Рафаел Надал спремао се да сервира, у току је средина другог сета. Обојица играча су стала. Кадар је отишао на Роџера Федерера који се једва видео од количине шљаке подигнуте снажним налетом ветра. Прави вртлог на стадиону "Филип Шатрије" као четкицом је осликао услове за игру у Паризу.

У нечему што је само на моменте заличило на епизоду једног од три највећа ривалства у историји тениса, ситних прекида је било на претек – Шпанац је морао да застане због прашине која је му је упала у очи, пред играчима су се појављивали "страни предмети", па је на самом почетку чак и један шешир са главе гледалаца прелетео изнад мреже.

"Дошли смо до момента у којем сте срећни ако само успете да убаците лопту у терен и не испаднете смешни", објаснио је Федерер са чиме се сусретао.

Срећом, метеоролози су у почетку промашили у прогнози да нас у петак очекује јака киша у Паризу (падала тек повремено и ситним интензитетом), али је друга непогода правила већи проблем – ветар.

Снажни налети отерали су део оних густих, кишних облака и на "астал" поставили непредвидив тенис, лоше намештање, мучење са тајмингом и импровизацију. Очекивано, у таквим условима ретко који ударац је изведен чисто, лоптица у малом броју случајева технички добро погођена, што је више одговарало Надалу.

Направио је брејк на старту меча, Федерер се вратио, али је бранилац титуле још једном искористио несигурност у игри ривала и одузео му сервис. То је било довољно за први сет, да би почетком другог ветар попуштао, а квалитет тениса растао.

Подсетили су Роџер и Рафа на невероватне тренутке својих каријера, било је периода када су винери "пљуштали" из свих позиција, али сваки пут када би Швајцарац био близу да пребаци "моментум" на своју страну, нешто би га у томе омело.

Испустио је вођство у другом делу игре, изгубио и тај сет, после чега је Надал поприлично рутински привео меч крају.

"Полуфинале је Ролан Гароса и није обичан меч, то је прва ствар. Друга је да сам насупрот себе имао вероватно највећег ривала у каријери, због заједничке приче коју делимо. То увек чини меч мало више посебним и јединственим", признао је Надал, који ће наступити у свом 12. финалу у Булоњској шуми.

Све је било спремно за дуел Новака Ђоковића и Доминика Тима и чинило се да ће нам временске прилике дозволити да гледамо мало квалитетнији тенис. О, како смо се грдно преварили.

Из новинарске ложе, која се налази на другом нивоу трибина, чуло се константно звиждање ветра изнад зидина "Шатријеа", а како је меч одмицао, тако су се појачавале и падине. Ђоковић је већ у том тренуку био у заостатку један сет јер је малтене демонстративно одбијао да игра по лошем времену.

"Шта би требало још да се догоди?", упитао је судију пошто је претрпео први брејк у трећем гему.

Ветар је осим јачине мењао и правац (можда и најтежа комбинација по тенисере), на терену су обојица покушавала да преживе сваки следећи ударац, да би нове непогоде стигле пред шести гем другог сета.

Најављена киша се вратила на Ролан Гарос и овога пута супервизор је морао да их пошаље у свлачионицу.

Нисмо били ни свесни да тортура, коју заједно са њима пролазимо на трибинама, није ни близу краја – после повратка на терен и изједначења Ђоковића у сетовима, бивало је све хладније, па је 15 степени Целзијуса на скали субјективног осећаја износило много мање.

Из публике је "слетео" и један повећи кишобран, Новак је пропустио полуприлику на старту првог сета и, пошто је претрпео брејк за 3:1 у трећем, чим је почео пљусак, љутито је узео торбу и упутио се ка излазу. Први играч света није сачекао ни одлуку судије, знајући процедуру у таквим ситуацијама.

"Речено ми је да је играчима већ званично саопштено да ће бити прекида када је Ђоковић напустио стадион. Никада не би отишао без дозволе", објавила је француска новинарка Карол Бушар.

Двадесетак минута касније дошло је до разведравања и вредни момци су избацивали воду са мушеме којом је прекривена шљака "Шатријеа".

Нестрпљиво се чекао наставак, а уместо тога...

"Сви мечеви су отказани за данас и биће настављени сутра", појавило се на екранима.

Навијачи нису били обавештени, кренули су да проналазе своја места, док су незваничне информације да су играчи били ти који су одбили повратак на терен. Ђоковић и Тим нису желели нову етапу тениског мучења по ветру и експресно су напустили комплекс. Полуфинале ће бити настављено у суботу од 12 часова.

Такође, заслуге носи и "Мигуел", циклон који прети да погоди Француску.

Са једне стране, овакав расплет одговара Србину јер ће имати времена да поврати фокус и смиреност, али с друге значи да ће, у случају тријумфа, поново играти дан за даном. Биће то право време да код најбољег српског спортисте проради препознатљив спортски инат.

Наставак ћете моћи да пратите у директном преносу на РТС-у, а ја ћу вас и сутра обавештавати о дешавањима у Паризу.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво