У "кошници" званој Ролан Гарос и како до врха без гренд слем меча

Било је отприлике 10 часова ујутру када сам прилазио тениском комплексу у Булоњској шуми, сат времена пре званичног почетка мечева, једва сам се пробио кроз гужву која је већ тада створена на капијама. Свима је било јасно да данас почиње Ролан Гарос.

Први кораци у поприлично реновираном и освеженом окружењу били су потврда да призор са капија није ништа у односу на оно унутра. Низ пролазе између стадиона лиле су "реке" људи, иако такмичење још није почело.

Многи од њих су се гурали како би пазарили било шта у бројним продавницама, желећи да имају успомену са овогодишњег турнира, али и да на време стигну до жељеног терена, како би заузели место.

"Нисмо имали новца за улазницу на главни стадион, па ћемо морати да се снађемо", у пролазу су рекла двојица младића огрнутих руским заставама, док су се смештали испред великог видео-бима смештеног на једној од спољних страна терена број 1.

На екрану је ишла најава меча Анђелик Кербер и Анастасије Потапове, а руски навијачи, укључујући и двојицу споменутих момака, имали су разлог за славље, пошто је 18-годишњакиња нешто касније направила велико изненађење и елеминисала пету носитељку већ на старту.

Истовремено, нешто даље, на "четворци" су снажно по лоптици ударали Душан Лајовић и Рафаел Надал, који је у више наврата тренеру Карлосу Моји сигнализирао да форхенд не функционише на жељеном нивоу.

Могли сте већ да видите како је изгледао спаринг њих двојице, да на трибинама није било места "игла да падне", али не и ситуацију која је потврдила да ни чињеница да сте родитељ неког играча није гаранција да ћете добити адекватан третман.

Жена у црном сакоу пришла је госпођи која је седела у самом чошку трибина, непосредно испред мене, и сугерисала јој да мора да се помери јер је заузела место за медије, иако је на њеном седишту писало "players box". У питању је Марина Лајовић, Душанова мајка, која је у више наврата покушавала да објасни да је део тима.

"Ово није нормално", казала ми је док се невољно кретала ка местима која су "дозвољена".

Разлог није нека жеља госпође која је контролисала трибине да прави неку сцену, већ једноставно није обратила пажњу на натпис који је стајао на клупи, па је без превише расправе инсистирала на померању. Французи иначе умеју да буду веома тврдоглави, што је, на пример, чест случај када им се обратите на енглеском језику.

Иначе, када сте "велики", обично вас и срећа прати, па је тако неколико секунди касније агент Рафаела Надала дошао и сео на исто место и, очекивано, задржао се до краја тренинга.

По завршетку истог било је време отићи на терен број 1, где је Јанко Типсаревић водио велику борбу против Григора Димитрова, али и повреде. Константно је током меча српски играч осећао болове у десној нози, али није желео да се преда ни када је губио 2-0 у сетовима.

"Јединицом" је одзвањала песма популарних "Србикоса", групе српских навијача познате и по нумерама посвећеним тенисерима, а Јанко им се одужио сјајном партијом. Изједначио у сетовима, био можда и ближи тријумфу, али је много спремнији Бугарин ипак изашао као победник.

"Од операције од пре две године моја нога није здрава и ја, попут вероватно већине тенисера, носим се са тим болом. Синдром компензације ја преносим на другу ногу, где константно несвесно више вучем ногом, дешава се да повредим колено, кук или нешто друго. То је нешто са чиме морам да се носим, али то не узимам за разлог мог пораза данас, Григор је био бољи и заслужено победио", изјавио је Типсаревић за РТС после меча и наговестио да ће следеће сезоне доћи до великих промена.

Био је то један од мечева које није требало пропустити, док су током дана стизале и вести о одустајањима играча у главном жребу. Тако се Сем Квери склонио са Новаковог пута (био је потенцијални противник Ђоковића у другој рунди), а посебно интересантна ситуација је око Феликса Оже-Алијасима.

Млади Канађанин се повредио током финала Лиона у суботу, које је изгубио од Беноа Пера, али је желео да покуша да се такмичи у Паризу. Међутим, бол је био јачи од жеље и 23. носилац је своје место уступио Александру Давидовичу Фокини.

Оже-Алијасим ће од понедељка бити 22. играч на АТП листи, то ће му бити најбољи пласман у каријери, а до сада није комплетирао ниједан меч на неком од гренд слемова. Неколико пута је Феликс заустављан у квалификацијама, на Ју-Ес опену прошле године је предао сународнику Денису Шаповалову у првој рунди, док га је сада повреда омела да наступи на Ролан Гаросу, упркос сјајном првом делу сезоне.

"Чекао сам долазак у Париз како бих обавио још неке тестове, а када сам схватио да нећу бити у могућности да играм, одлучио сам да одустанем. Била је ово одлука око које сам много размишљао, али сам срећан што сам добио потврду да повреда није озбиљније природе и да ће брзо зацелити", открио је Оже-Алијасим на конференцији за медије.

Публика на стадиону "Филип Шатрије" у неколико наврата је узбуђено скандирала због рутинске победе Роџера Федерера над Лоренцом Сонегом, док је у смирај дана Ласло Ђере потврдио да се налази у одличној форми, победом над Албертом Рамос-Вињоласом.

Док је Ђере завршавао посао против "жилавог" Шпанца, стигло је ново изненађење – киша је почела да пада и уплашила нас да би програм већ првог дана могао да се развуче. Срећом, брзо је стала и после Ласла је на терен могла да изађе Ивана Јоровић.

Ипак, треба бити опрезан јер су падавине могуће и вероватне у следећих неколико дана, Париз је такав град, али ћемо се ми трудити да нам не омете концентрацију усмерену на тенис.

У понедељак свој поход на нови пехар креће Новак Ђоковић, на терену ће бити Филип Крајиновић и Миомир Кецмановић, као и Рафаел Надал, Доминик Тим, Серена Вилијамс, Петра Квитова...

На програмима РТС-а ћете моћи у директним преносима да пратите мечеве наших тенисера, а ми се чујемо већ сутра са новим причама из француске престонице.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43) 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво