Драма у Риму – Новак спасао две меч лопте и победио Дел Потра!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић победио је после великог преокрета Хуана Мартина дел Потра и пласирао се у полуфинале мастерса у Риму. Ђоковић је у окршају у којем је спасао две меч лопте славио са 4:6, 7:6 (8-6), 6:4 и обезбедио дуел са Дијегом Шварцманом у борби за финале.

Новак је "преживео" драматичан дуел од три сата, спречио аргентинско полуфинале и у суботу ће од 20 часова "укрстити рекете" са Шварцманом, а и тај меч ћете моћи да гледате у директном преносу на РТС-у.

Од почетка меча на Централном терену освајач 15 гренд слемова је судији Карлосу Бернардешу говорио да шљака није у најбољем стању и да има много рупа. Таква ситуација као да је утицала на његову игру, па је тешко успевао да реализује прилике које је добијао.

У првом делу игре пропустио је чак шест брејк шанси, у најважнијим тренуцима га је "издао" форхенд и Аргентинац је то искористио.

Дел Потро је одузео сервис српском играчу у седмом гему, потом се у неколико наврата извукао из тешке ситуације и дошао до предности у сетовима.

Чинило се да нас сличан сценарио очекује и у другом, када је на почетку тог дела Србин још једном био неуспешан на брејк лопти, али се срећом то није догодило.

Коначно се тренутак за брејк догодио у шестом гему, тада је Ђоковић сачекао да противнику опадне проценат сервиса, брзо се изборио за 15:40 и уз поприличну дозу среће обезбедио жељени брејк.

Међутим, у гему у којем је сервирао за 1-1 у сетовима је дошло до несхватљивог пада концентрације, "див из Тандила" је оберучке прихватио поклон, али смо праву драму видели тек у тај-брејку.

На ивици "амбиса" нашао се српски играч јер је константно јурио предност ривала у додатном гему. Дел Потро је имао две меч лопте, код прве је промашио форхенд који га изузетно служио до тада, док је код друге Новак одиграо сјајну скраћену лопту. Пала је концентрација Аргентинцу и Ђоковић је изборио одлучујући сет.

Поново је девети играч на АТП листи био тај који је први запретио, "број 1" је некако одолео нападима, пре него што је одузео сервис Хуану Мартину у петом гему. Сада му је то било довољно и десети пут ће се наћи међу четворицом најбољих у главном граду Италије.

Он ће се за финале борити са Дијегом Шварцманом, који је у два сета "преслишао" Кеија Нишикорија и дошао до првог мастерс полуфинала у каријери.

У првом полуфиналу састају се Рафаел Надал и Стефанос Циципас (субота 14.30), што ће бити реприза њиховог меча из Мадрида.

Мастерс у Риму игра се за наградни фонд од 5.207.405 евра.

Ток меча:

01.05 – Крај! Ђоковић је победио! Сада није било проблема и српски играч је славио након три сата изнурујуће борбе, резултатом 4:6, 7:6 (8-6), 6:4.

01.00 – Сада сервери имају много мање проблема да сачувају своје гемове. Дел Потро експресно одговара и пребацује притисак на другу страну. Ђоковић ће сервирати за тријумф.

00.52 – Коначно мало лакши гем за Србина и потврда брејка – 4:6, 7:6 (8-6), 4:2.

00.48 – Брејк за Ђоковића! Све "пршти" на Централном терену комплекса "Форо Италико". Момак из Тандила је одиграо можда и волеј турнира када му је противник послао лопту под ноге, али је Новак био истрајан са основне линије и чекао грешке Дел Потра. Дочекао их је, направио брејк и повео 4:6, 7:6 (8-6), 3:2.

00.39 – Новак спасао три брејк лопте! Умор сада утиче на игру обојице, иако се Дел Потро труди да он буде тај који доминира у разменама. Уморним форхендом Ђоковић је ривалу поклонио две везане шансе, али му се овај једнако реванширао. Имао је поруку српски ас и за свој тим, тражио је од њих да бурније прослављају поене, али изједначио на 4:6, 7:6 (8-6), 2:2.

00.27 – Два релативно мирна гема на почетку трећег сета и резултат је 4:6, 7:6 (8-6), 1:1.

00.17 – Ђоковић у тај-брејку добио други сет! На ивици "амбиса" нашао се српски играч јер је константно јурио предност ривала у 13. гему. Дел Потро је имао две меч лопте, код прве је промашио форхенд који га изузетно служио до тада, док је код друге Новак одиграо сјајну скраћену лопту. Пала је концентрација Аргентинцу и Ђоковић је изјеначио на 1-1 у сетовима – 4:6, 7:6 (8-6).

00.04 – Играће се тај-брејк другог сета, пошто су обојица добила још два гема и изборила додатни.

23.53 – Дел Потро не престаје да "бомбардује" форхендом, један од тих удараца је ишао и 172 километара на час и изједначио је на 4:6, 5:5.

23.49 – Ђоковић испустио предност брејка! Иако се очекивао рутински завршетак сета, десио се несхватљив пад концентрације код нашег аса. Хуан Мартин је са два бескомпромисна ударца наплатио грешку Србина, који је добио и опомену због прекорачења временског рока за сервис, па је направио још једну грешку и остао без предности за 4:6, 5:4.

23.40 – Новак експресно добија нови гем и на корак је до изједначења у сетовима – 4:6, 5:2.

23.35 – Ђоковић коначно прави брејк! После низа пропуштених, српски тенисер коначно реализује једну прилику. Опао је проценат првог сервиса Аргентинца, Ђоковић дошао до две брејк лопте и другу претворио у вођство због лошег одскока и промашаја Дел Потра за 4:6, 4:2.

23.32 – Ушло се у нешто мирнији ритам у овом делу сета, није било брејкова и тренутно је 4:6, 3:2.

23.20 – Где је стао у првом, ту је Србин наставио у другом сету – пропуштеном брејк лоптом. Додуше, сада је Аргентинац погодио ас и изједначио у другом сету. Резултат је 4:6, 1:1.

23.13 – После првог дела игре направљена је дужа пауза због лошег стања терена. Није много помогло ни квашењ, али је освајач 15 гренд слемова добро почео други сет (4:6, 1:0).

23.06 – Ђоковић изгубио први сет! Нема другог разлога за губитак првог сета, осим пропуштених брејк шанси. Новак је пропустио укупно шест, а Дел Потро у финишу сјајним бекхендима дошао до 4:6.

22.50 – Опет је било близу изједначења, али је велики број грешака коштао Ђоковића. Код 0:30 је избацио два лака форхенда у аут и дозволио ривалу да оде на 3:5.

22.44 – Дел Потро први прави брејк! Пропуштене прилике дошле су на наплату Ђоковићу у седмом гему. Аргентинац је играо све боље, слао "пројектиле" из форхенда, па га није омело ни што је прву шансу упропастио лошим ритерном. Изборио се за другу и у том поену имао потпуну контролу, натеравши форхендима Новака на грешку – 3:4.

22.38 – Новак поново без брејка! И у овом гему је Србин дошао до шансе, после дроп-шота и невероватне размене која је трајала 32 ударца. Ипак, како је он подизао ниво игре, тако је Делпо парирао. "Див из Тандила" је погодио неколико изузетних форхенда, па је уз одличне волеје то било довољно за 3:3.

22.27 – Ђоковић пропустио две брејк прилике! Први пут од почетка меча Новак је стигао до шансе да науди ривалу. До прве прилике је дошао изузетним лобом, али није успео да је материјализује. Аргентинац је неутралисао и другу брејк лопту агресивном игром и изједначио на 2:2.

22.16 – Српски играч није превише убедљиво освајао гемове, али је пролазио без проблема. Поново је сервис био довољно квалитетан за нови гем – 2:1.

22.12 – И у другом гему у мечу је резултат био 30:30. Мало је недостајало да Новак дође до прилике, али се Аргентинац држао захваљујући добром сервису и изједначио на 1:1.

22.08 – Ђоковић је освојио први гем у мечу у којем је изгубио два поена. Оба својим грешкама, али је ипак било више оних квалитетних и повео је 1:0.

22.04 – Почео меч Ђоковића и Дел Потра у Риму.

Србин и Аргентинац су у четвртак морали да одиграју по два меча, пошто је целокупан програм за среду одложен због обилних падавина у престоници Италије.

Новак је елиминисао Дениса Шаповалова и Филипа Колшрајбера, док је Дел Потро био бољи прво од Давида Гофена, а потом и од Каспера Руда.

Биће ово јубиларни, 20. међусобни сусрет двојице играча – Ђоковић води 15-4 у победама, а добио је и последња четири окршаја.

Бољи из овог меча ће се за финале борити са Дијегом Шварцманом, који је у два сета "преслишао" Кеија Нишикорија.

У првом полуфиналу састају се Рафаел Надал и Стефанос Циципас, што ће бити реприза њиховог меча из Мадрида.

Мастерс у Риму игра се за наградни фонд од 5.207.405 евра, а титулу брани споменути Надал.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво