Ђоковић игра све боље како се ближе гренд слемови

"Ниво његове игре је увек висок. Да је играо овако на претходним турнирима, не би остварио тако лоше резултате. Међутим, како се ближе гренд слемови, он игра све боље – Ролан Гарос је близу и тамо ће поново стићи 100% спреман."

Овим речима Доминик Тим, четврти тенисер света, прокоментарисао је наступе Новака Ђоковића на овогодишњем мастерсу у Мадриду, након што је од српског играча изгубио у полуфиналу.

Ђоковић је био бољи од Аустријанца у два тесна сета, оба је добио у тај брејковима, да би дан касније дошао до још једне велике титуле.

Новак је у финалу, у дефинитивно најбољем мечу на шљаци ове сезоне, победио Стефаноса Циципаса за свој други трофеј ове сезоне, укупно 33. на турнирима из серије 1.000, чиме се на првом месту вечне листе изједначио са Рафаелом Надалом.

Најбољи играч планете у престоницу Шпаније није стигао у задовољавајућој форми – након успеха на Аустралијан опену доживео је неколико изненађујућих елиминација у раним фазама Индијан Велса, Мајамија и Монте Карла, због чега су навијачи полако почели да осећају забринутост.

Додатно им је сметало одсуство тренера Марјана Вајде и Гебхарда Фил-Грича, поновно појављивање Пепеа Имаза, као и чињеница да је од Мелбурна имао скор само 5-3.

Ипак, Ђоковић је у више наврата истицао да му је главни циљ да достигне врхунац форме на Ролан Гаросу, да ће сви турнири на земљаној подлози бити припрема за Париз, али је у маниру Тимових речи са почетка текста кренуо да гради самопоуздање.

Тејлор Фриц је "почишћен" са терена други пут у неколико недеља, ни Жереми Шари није имао много шансе (посебно импресиван био је први сет), уследило је Повлачење Марина Чилића пре четвртфинала, а онда и већ описана победа над Тимом.

У свим тим мечевима било је јасно да Новак има другачији приступ него на претходним турнирима, показивао је већу жељу и ударци су му функционисали изузетно добро, посебно сервис. Њиме је успевао да контролише дешавања на терену и имао је ослонац у кризним тренуцима.

Ако је све претходно било добро, шта тек онда рећи за финални сусрет са Циципасом?

Млади Грк је вече пре тога остварио једну од највећих победа у каријери, избацио је "краља шљаке" Надала у три сета, али се много истрошио јер је дуел окончан у поноћ. О Циципасу се већ сада говори као о елитном играчу, са 20 година заузима седмо место на АТП листи, али ни он није имао шансе против савршеног Ђоковића.

Већ од првих поена се видело какав меч се очекује. Ђоковић је играо доста агресивније него на неким претходним мечевима и, упркос доброј игри Грка, дошао до брејка и вођства од 3:0.

Циципас је одговарао у својим гемовима, где је ипак имао константан притисак са друге стране мреже, али је приликом ритерна остајао без икаквих шанси.

После 40 минута савршеног тениса српски тенисер је освојио уводни сет и дошао на корак од освајања титуле. Током тог дела игре бекхенд и сервис су му функционисали перфектно, док је форхенд био на такође завидном нивоу.

Почетком другог сета видели смо још бољег Циципаса, али и Ђоковића на идентичном нивоу као у првом сету.

Грк је форсирао дроп-шотове у огромној количини и често добијао поене после тих удараца, али је српски тенисер одговарао одличном контролом ритма и форсирањем противниковог бекхенда, где адекватног одговора није било.

"Осећам да ми је овај турнир веома важан за аспекта самопоздања јер после Аустралијан опена нисам играо најбољи тенис. Нисам проналазио праву игру и константност на терену", признао је Србин.

И у другом сету је Стефанос покушавао да променама ритма избаци противника из лежишта, али је Ђоковић сервирао фантастично, наставио да противника тера на размене бекхендима, стиже дроп-шотове и да враћа све снажне ударце који су му долазили са друге стране мреже.

Један брејк у финишу другог сета био је довољан да се преломи сусрет и подигне 74. пехар у каријери.

"Он има најбољи бекхенд који сам видео код неког људског бића. Контролише га невероватно добро. Може да игра дијагонале и паралеле истим интензитетом. Са тиме је веома тешко носити се. Ако му бекхенд и сервис функционишу одлично, може да победи свакога. Уосталом, то је разлог због којег доминира све ове године", искрен је био Циципас.

Освајач 15 Гренд слемова је већ постигао оно што је желео на почетку сезоне на шљаци – подигао је форму на прави ниво неколико недеља пред Ролан Гарос и потпуно спремно чека нови гренд слем.

У међувремену ће наступити на мастерсу у Риму, који ће му послужити за последње, фино штимовање савршеног инструмента. Резултат неће бити у првом плану у Италији, али ћемо га и на том турниру гледати у завршници. Што се Париза тиче, не крије да има највише амбиције.

"Много ми је важно што сам узео титулу у овом периоду сезоне, то ми даје велику дозу самопоуздања пред Рим и наравно, Ролан Гарос, где стварно желим да играм свој најбољи тенис. Сада том догађају приступам са много више искуства, без додатног притиска. Кажем 'додатног' јер је притисак увек присутан и нормалан у неку руку, али сам себи наметао додатни проблем жељом да га освојим 2015. и 2016. године. Ако се деси да победим, мислим да ћу се са тим успехом носити много другачије него пре три године. Ипак, дуг је пут до титуле", закључио је Новак.

У случају да тријумфује у Булоњској шуми, други пут у каријери ће комплетирати "Ноле слем", односно биће власник сва четири највећа тениска пехара у исто време. Ако је судити према знаковима који нам стижу из Мадрида, постоји реална шанса да се то и догоди.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи