Виландер у Београду, Живојиновић се присећа њихових дуела

Легендарни шведски тенисер Матс Виландер, један од најбољих играча у Отвореној Ери, освајач 33 АТП титуле, осам гренд слемова, рачунајући и сингл и дубл, троструки првак Дејвис купа, бивши број један, стиже у понедељак у Београд на позив "Еуроспорта" чије је заштитно лице, и водитељ популарне спортске емисије "Гем, Сет и Матс".

Швеђанин ће боравити у престоници Србије пар дана, током којих ће се срести са талентованим тенисерима и тенисеркама на теренима ТК Грин Беј (бивши Гемакс), и уверити се како наша земља има светлу будућност у белом спорту.

Како је рекао, искористиће прилику да и сам научи нешто ново, највише када је реч о систему рада са најмлађима, и чињеници да Србија из године у годину добија нове асове који се пробијају ка врху АТП листе.

Уједно, наши љубитељи тениса моћи ће директно од Виландера да чују бројне савете, искуства из богате каријере, поређење са тенисом некада и данас, и друге занимљивости, попут његовог односа са Новаком Ђоковићем, кога је далеко пута више хвалио, него критиковао, иако има оних који памте само део коментара.

Међу људима који се очекују на сусрету са Матсом у Београду је и почасни председник Тениског савеза Србије, Слободан Живојиновић, наш легендарни тенисер, који је током 80-их често укрштао рекете са Виландером.

Који дуел из каријере памтите када је Матс Виландер у питању?

"Наравно да ми је у најдражем памћењу прво коло Вимблдона 1985. године када сам се ја тамо појавио као потпуно непознат играч, а преко пута сам имао Матса Виландера који је те године године освојио Ролан Гарос, већ имао четири гренд слем титуле, освојен Дејвис куп и био на најбољем путу да буде први на свету. О мени на том Вимблдону није ни размишљао, није ме познавао, ни мој начин игре и ја сам само био нека успутна станица коју ће он да прође да би ишао ка финалу. Свакако да сам одиграо један од мојих најбољих мечева у каријери, све ми је полазило за руком, добио сам 3:1, а четврти сет са нулом, што заиста мало ко може да се похвали да је оставио на нули Виландера у одлучујућем сету", говори Боба.

Међутим, у наставку турнира ствари нису ишле по плану за вас?

"Та победа је свакако била сензација и ја сам као прави почетник направио грешку јер сам се цео тај дан бавио интервјуима, медијима, сви су хтели да ме сликају, чују моја мишљења и ја сам потпуно заборавио да треба да се одморим и припремим за следечи меч. Платио сам цех и изгубио у другом колу пети сет од много слабијег играча него што је Матс, а био је то Швајцарац Гинхарт. Тако да логично да ми је тај меч са Виландером остао у лепом сећању, не знам баш да ли је и са њим исти случај", нашалио се Живојиновић.

Какав је Виландер био играч?

"Довољно говоре његови резултати, био је први играч света, освојио седам грен слем трофеја у синглу, три Дејвис куп титуле и свакако важи, поред Борга и Надала, за једног од најбољих играча на земљаној подлози икада. Гајио је један стрпљив стил игре са основне линије, феноменално се кретао и ниједна лопта није била изгубљена, ниједан ударац није био посебан, али сви заједно ударци су били добри и то је било довољно да буде шампион".

Какав сте имали однос ван терена?

"Одличан као и са свим другим играчима. Дружили смо се и играли заједно, а та шведска генерација (Нистрем, Виландер, Едберг...) је била позната по томе да пуно тренирају, друже се и заједно путују, али и побеђују", каже Живојиновић.

Да ли данас пратите његове коментаре на Еуроспорту?

"Да, гледам тенис веома често и могу да кажем да одлично осећа игру, играче, њихов начин размишљања, тактику, тако да гледаоци који имају прилике да га слушају заиста имају шта да чују и да се увере да је исто тако добар коментатор као што је био играч".

Шта бисте му поручили уочи његовог доласка у Србију?

"Србија је гостољубива земља, има диван, добар и топао народ, храна је фантастична, вина су одлична. Судећи по Матсовом стасу можда и није неки гурман, али би му препоручио да заборави на тренутак на спортску дијету и да проба српске специјалитете и неће се покајати. Трентно сам у Мадриду, потрудићу се да дођем у Србију до понедељка да бих га и лично поздравио", закључује Живојиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи