Новак подиже форму, Ђере мора да ради да менталном плану

После Аустралијан опена Новак Ђоковић је имао проблема са континуитетом, али боље знакове смо већ почели да добијамо на мастерсу у Мадриду. Ђоковић је лако пребродио прва два меча и до четвртфинала стигао победом над Жеремијем Шардијем у два сета – 6:1, 7:6 (7:2).

Након успеха у Мелбурну, најбољем тенисеру света било је потребно неко време да ухвати ритам, није у томе успевао на америчкој турнеји, па ни на мастерсу у Монте Карлу, али се чини да је у Мадриду друга прича.

Против Тејлора Фрица на старту је одиграо одлично, највише захваљујући веома квалитетном сервису, а тај ударац га је одлично служио и против Шардија.

Посебно је Новак могао да рачуна на сервис у финишу другог сета, када је Француз претио и чак дошао до сет прилике. Тада је већ имао један сет у "џепу", па је неутралисана прилика значила и одбијање налета у којем се нашао противник. Велико искуство и дозирана агресивна игра помогла су му да други сет, без проблема реши у тај-брејку.

Шљака Ђоковићу можда не омогућава да све нападе изводи највећом брзином, али му даје могућност да разноврсним решењима отвара нове могућности на терену.

Од почетка турнира је јасно да Србин игра са много више жеље и жара, да му је намера да контролише поене у великој мери и за сада му то полази за руком. Самопоуздање које гради добијајући такве размене на крају резултира да потпуно "пусти руку", а када тако игра, ретко ко може да му парира.

"Ролан Гарос је највећи циљ на шљаци и надам се и очекујем да будем на врхунцу на том турниру. То је оно што циљам", рекао је Ђоковић пре неколико недеља.

Такође, доста му значи и пред следећи меч који ће бити много тежи – противник ће му бити Хрват Марин Чилић који је после преокрета елиминисао Ласла Ђереа.

Чилић и Ђере су се састали први пут и мало је фалило да наш играч оствари још једну велику победу, након оних над Душаном Лајовићем и Хуаном Мартином дел Потром. Играо је изврсно у првих сат времена, добио први сет и стекао брејк предности у другом, али је онда потпуно стао.

Момак из Сенте је још једном потврдио да има игру за сам врх АТП листе и да, када је на врхунцу, може да парира сваком играчу.

Стабилан сервис, одлични основни ударци и велика вера у сопствене могућности (на пример, потврда тога су чести изласци на мрежу), разлог су одличних резултата ове сезоне, у којој је освојио прву титулу, али и сјајних наступа у мадридској "Магичној кутији".

Оно на чему мора да ради, а што ће извесно доћи и са искуством, јесте ментални приступ мечевима и посебно проблематичним ситуацијама. Против Чилића је пропустио четири брејк шансе да поведе 3:0 у другом сету, а онда у финишу изгубио 12 везаних поена, претрпео два брејка и Марин је изједначио.

Тада му се игра потпуно "распала", што није редак случај у тенису, али уколико жели да израсте у елитног играча, мораће што мање таквог луксуза себи да дозвољава. Посебно не да освоји само један од 12 гемова.

Међутим, трећи рекет Србије имаће много позитивних ствари да понесе из Мадрида – први пут у каријери је победио Дел Потра, етаблирао се као топ 30 играч и има велике шансе да на гренд слему у Мадриду буде међу носиоцима.

Вероватно ће се у тој групи наћи и Душан Лајовић, али до тада ћемо пратити шта се дешава у Мадриду, потом и на мастерсу у Риму.

Српски тенисери ће сигурно на сваком играти важну улогу.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи