Ђоковићева нервоза, припрема за Париз и баксузни повратак Пепеа Имаза

Док се тениски свет током претходне седмице одушевљавао напретком Душана Лајовића, величао Фабија Фоњинија, који је коначно средио главу, покушавао да се опорави од шока званог "пораз Рафаела Надала на шљаци", дискутовао о константном понирању Александера Зверева и Доминика Тима, питање форме Новака Ђоковића још је остало отворено.

Ђоковић је испао у четвртфиналу мастерса у Монте Карлу од Данила Медведева, чиме је наставио са великим осцилацијама од освајања Аустралијан опена. Најбољи тенисер света поражен је од Руса резултатом 6:3, 4:6, 6:2 и то му је био трећи узастопни турнир на којем није прошао даље од четвртфинала.

"Нисам забринут, ово ми је први турнир на шљаци, а сезона је дугачка. Видећемо како ће се одвијати. Можда ми недостаје константност у врхунским резултатима последњих година на оваквим турнирима, али на гренд слемовима играм најбоље и то је оно што желим да наставим", рекао је Ђоковић након неуспеха.

У Индијан Велсу је такмичење завршио у трећем, док је у Мајамију стигао до четвртог кола. У тексту под називом "Новаков пад у Индијан Велсу и Мајамију – има ли разлога за забринутост?" анализирали смо да су му тада вантениске ствари одвлачиле пажњу и концентрацију, док је сада проблем у, како то тенисери воле да кажу, "зарђалости" услед недовољног броја мечева.

Само осам дуела је одиграо у претходних месец и по дана и није имао времена да подигне форму на жељени ниво, посебно не на новој подлози. Од тих осам, можда се само онај против Тејлора Фрица може назвати квалитетним, па и не чуде три пораза у том периоду.

Последњи у низу показао је тренутно све слабости у Новаковој игри – Медведев је, захваљујући веома стабилном и сигурном тенису, користио сваку од њих да тријумфује. Ђоковић је у просеку убацивао тек сваки други почетни ударац, мучио се да пронађе ритам и лоптицу удара чисто. Лош тајминг у комбинацији са мањком самопоуздања значио је да су многе одлазиле далеко у аут или завршавале у мрежи, па је нервоза била све очигледнија како је меч одмицао.

Један рекет је страдао, а ни по освајању другог сета није кренуло набоље. Данил је стрпљиво сачекао своје прилике и са два брејка остварио највећи тријумф у досадашњој каријери.

Међутим, када се глава мало охладила и када се вратио у свлачионицу, први играч планете остао је при ставу да је све усмерено на Ролан Гарос, чак и ако то значи да треба жртвовати резултате и на предстојећим наступима у Мадриду и Риму.

"Ролан Гарос је највећи циљ на шљаци и надам се и очекујем да будем на врхунцу на том турниру. То је оно што циљам."

Рафаел Надал је имао разумевања за пораз највећег ривала и вероватно није очекивао да ће дан касније бити онако почишћен од будућег шампиона Фабија Фоњинија, док је Филипо Воландри, пензионисани италијански тенисер, а сада новинар, приметио да Србин није био потпуно фокусиран.

"Било је ветровито, имао је много разлога за узнемиреност. Ђоковић на терену изгледа нервозније него што је то уобичајено. Чинило се да се вратио у трећем сету дуела са Медведевим, али је поново ментално пао, нарочито у трећем делу игре", рекао је Воландри.

Најбољи српски спортиста је у Кнежевини наступао и у дублу са братом Марком, због чега је на турнир дошао и Пепе Имаз – некадашњи члан Новаковог тима и самопрокламовани гуру са академије "Љубав и мир" у Марбељи.

Шпанац се после неуспешне епизоде повукао из јавности. Ђоковић је у неколико наврата истицао да њихово пријатељство траје, а Марко је наставио да сарађује са Пепеом, који и даље важи за једну од најомраженијих особа код навијача.

"Занимљиво, Марјан Вајда је пре рекао да љубав и мир можете ширити ван терена, али не и на терену. Изненада, Ђоковић је заиграо. Та љубав и тај мир не функционишу најбоље код Новака. Потребна му је ватра у очима како би се ослободио фрустрације. То (љубав и мир) не ради код њега, то није он. То вам је као када бисте рекли Надалу 'немој да стежеш песницу, немој да исказујеш емоције'. Надал не би био исти тенисер. Формула која је Ђоковића довела до првог места је страст и емоција на терену", навео је Грег Руседски.

Бивши британски "број 1" и човек који је дошао до четврте позиције на АТП листи верује да ће словачки тренер имати главну улогу у припреми за следећи гренд слем, који је на програму крајем маја у Паризу.

"Претпостављам да ће Вајда имати искрен разговор са њим и рећи му 'хајде, идемо даље. Идемо на терен да тренирамо, па потом на наредни турнир'. То је оно што Марјан може да уради јер он у Новаковим очима има очинску фигуру. Нико не може бити директнији према Новаку од Вајде. Да није слушао њега, као што је то било у протеклих 12 месеци, не би ни освојио све те гренд слем титуле. Ако га не слуша, онда има проблем."

И без много анализе, са ове тачке гледишта, јасно је да ће се рачунати само резултат из Булоњске шуме и да ће све партије до тада служити за "штимовање". Успутни порази су могући и вероватно ће се дешавати, а све у циљу стизања на Ролан Гарос у најбољем издању. Тога је свестан и Надалов тренер Карлос Моја.

"Када је био у одличној форми, Новак је побеђивао Рафу. Ако игра добро, као што је то показао у Аустралији, он је играч који увек може да освоји титулу. Можда није специјалиста за шљаку, али једнако добро се прилагођава свим подлогама. Новаков стил игре готово да се не мења у зависности од подлоге. На шљаци има више времена за реакцију, више ризикује. Освојио је Ролан Гарос и много турнира на шљаци. Он је одличан играч и на овој подлози", каже Моја.

А ако до великог окршаја са Надалом дође, извесно је да ће значити борбу за Куп мускетара.

"У финалу Ролан Гароса? Да, добро... То би био меч сезоне", закључио је Ђоковић.

Па, Новаче, потруди се да нам свима приредиш то задовољство.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43) 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво