Су-Веј Хсије – посебан бисер женског тениса

Женски тенис је у првој половини друге деценије 21. века упао у кризу која је претила да угрози популарност једног од најважнијих и планетарно најраспрострањенијих спортова. Пензионисањем великих звезда (Жистин Енан, Линдзи Девенпорт, Амели Морезмо и многих других), честим паузама због повреда Марије Шарапове и Серене Вилијамс, изгубио се континуитет који је константно постојао у мушкој конкуренцији.

Роџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал су доминацијом подигли популарност мушког тениса до неслућених висина, док су даме на том плану ухватиле корак тек у последњих неколико сезона.

Новонастала ситуација од 2010. па навамо отворила је могућност неким новим лицима да се пробију, али ретко која играчица је могла да у дужем периоду буде на врху због недостатка разноврсности. Једнобразност у игри значила је да, када су у форми, немају превелику конкуренцију, али би по правилу уследио велики пад када то није случај.

За све то време мало је оних које су другачијим стилом покушавале да се пробију - најпрепознатљивија међу њима је Су-Веј Хсије.

Девојка рођена у Кинеском Тајпеју имала је бурну каријеру и на први поглед не делује као неко ко физички може да издржи све напоре професионалног спорта. Због тога је од самог старта морала да се ослања на технику, осећај и интелигенцију на терену.

Крхка грађа и недовољна јачина разлог су за то што форхенд и бекхенд почела да удара са две руке и то чини више од две деценије, и то веома успешно.

Отац је као петогодишњакињу увео у тенис, током једне шетње поред оближњег терена пожалила му се да никада није видела сличан спорт, највише због чињенице да је у том периоду учила да свира клавир. Рекао јој је да, ако на првом тренингу успе да дохвати само једну лоптицу, може да настави да се бави "белим спортом".

"Нажалост, дотакла сам лоптицу и ствари су кренуле у том правцу. Да се то није десило, можда бих и даље свирала клавир", открила је у једном интервјуу.

Каријеру дугу ево већ 18 година почела је претежно у дублу и имала запажене успехе. Стигла је до две гренд слем титуле (Вимблдон 2013. и Ролан Гарос 2014), трофеј на теренима Ол Ингланд клаба ставио је у жижу домаће јавности јер је добила необичну понуду. Једна кинеска компанија понудила јој је спонзорски уговор вредан 10 милиона јуана (1,63 милиона долара), али је услов био да узме кинеско држављанство.

Хсије је размишљала о прихватању понуде, али је влада Тајпеја експресно мобилисала неколико јавних компанија и оне су јој понудиле спонзорство.

У дублу је била прва на свету, да би јој један детаљ потпуно преокренуо каријеру - упознала је садашњег момка Фредерика Анијера.

"Терао ме је да играм у синглу. Постала сам сингл играчица и за годину и по дана сам дошла до најбољег пласмана у каријери - 23. места", описала је почетак њихове сарадње.

Међутим, чињеница је да је до тог успеха стигла играјући мање турнире, а одређене повреде су иницирале паузе које су је дуги временски период држале ван 100 најбољих. Анијер је наставио да је подржава, Су-Веј се посветила јоги како би продужила каријеру, што је почело да јој се исплаћује средином 2017. године.

До тог тренутка имала је 14 пораза из исто толико окршаја са девојкама из топ 10, док је од маја исте године до данас њен учинак 6-6. Ренесанса је, иронично, почела поразом у осмини финала Аустралијан опена 2018, када је боља била Анџелик Кербер после преокрета - 4:6, 7:5, 6:2.

"Нисам имала план. У ствари, мој дечко је гледао њен меч раније током јутра. Заборавила сам да га питам како је играла, тако да сам изашла на терен без блана. Покушавала сам да наметнем свој Су-Веј стил", изјавила је у Мелбурну.

И управо је "Су-Веј стил" то нешто по чему ће остати упамћена. Једна је од ретких на ВТА туру која се не ослања на снагу, већ на велики број слајсева и дроп шотова, промена ритма и проналажење углова. Временом је постала толико вешта да има решење за готово сваку "ударачицу" - Кербер је побеђивала у неколико наврата, а само у последњих 15 месеци добијала је Гарбиње Мугурусу, Симону Халеп, Каролину Плишкову, Наоми Осаку, Каролину Вознијацки... Последње две елиминисала је са турнира у Мајамију где је тренутно у четвртфиналу.

"Тај меч, ух. Непредвидива је, чини се да може да погоди винер са сваког места. Игра слајсеве, дроп шотове, има читав репертоар... За мене је тешко да играм са њом јер не знам шта следеће може да се деси. Та непредвидивост њену игру чини изузетно добром, због чега побеђује врхунске играчице", присетила се Осака њиховог двобоја са Ози опена.

Оно што је посебно за Хсије јесте да се изузетно добро сналази у такозваном тенису без ритма. У том неком замишљеном мехуру у којем не постоје константне размене на шта су остале играчице навикнуте, не постоји нико бољи од 33-годишњакиње из Хсинчуа. Циљ јој је јасан - увући сваку ривалку у тај мехур и не пуштати је да изађе. А ако питате било ког професионалца, рећи ће вам да су им најтежи противници баш они који им одузимају или не пружају ритам.

Неконвенцијалан и непредвидив стил јој омогућава да се из те игре веома брзо трансформише у офанзиву и погађа винере, брани се и напада, убрзава и успорава темпо, због чега готово све играчице по објављивању жреба одмах гледају да ли је у њихов део "упала" Су-Веј.

"Увек покушавам да се држим на терену и да се забављам - мислим да то сада функционише. Некада имам план, некада не. Шаљем лоптице где желим и где осећам да треба. Волим лобове, волим слајсеве. Не могу да одлучим који је најбољи, волим све своје ударце у зависности од тренутка", казала је, али је као из топа одговорила на питање о омиљеном потезу:

"Дроп шот, дроп шот, дроп шот... Волела бих да могу да играм само скраћене лоптице, из свих делова терена, у свим правцима".

Међу онима који је најдуже и најбоље познају јесте Марија Шарапова. Рускиња је 15 месеци млађа, раније су редовно делиле терен и не чуди што је описала као "кошмар".

"У јуниорској конкуренцији смо играле много пута. Сећам се да је за мене била кошмар јер је често користили слајс и дроп шотове на шљаци. Питала сам се: 'Где ли је научила да тако игра тенис?'. Користи обе руке, мења стране... То је њена игра - погодити што више дроп шотова и слајсева и на неки начин излудети противнице. Водили смо велике борбе као јуниорке", навела је Шарапова.

Без обзира на осећања које изазивају код нас навијача и гледалаца, спорту, па тако и тенису, потребни су другачији карактери. Они добри, али и они не баш сјајни. Превише је по игри "укалупљених" и "политички коректних" професионалаца, због чега су појаве Доминике Цибулкове, Бетани Метек-Сендс, Робина Хасеа, Жила Симона, Сергеја Стаховског, Жила Милера, Ива Карловића, па и Ника Кирјоса, у неку руку позитивне и потребне. Су-Веј Хсије је пронашла свој идентитет и, на питање да је опишу једном речју, колеге су сагласне - јединствена.

"Она много зна о тенису. Није јој неопходан неко да јој говори шта да ради, јер то сама зна најбоље. Не трудим се да је разумем све време, пуштам је да буде своја, али је сигурно да је занимљива и другачија од осталих играчица. Има другачији начин рада, воли да игра према својим осећањима", закључио је Анијер.

Успехом на Флориди пројектована је на 24. место и који корак више значио би да фантастичних годину и по дана добијају праву потврду најбољим ренкингом у каријери.

Чак и да се то не деси, штета неће бити велика - лабудова песма тениског бисера из Кинеског Тајпеја траје и није близу краја. Када се буде дошло до тог тренутка, списак "жртава" ће бити подугачак.

На њему ће сигурно бити још великих имена.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи