Осаку тужи први тренер и тражи јој два милиона долара

Прва тенисерка света Наоми Осака поред проблема које има на терену у последњих неколико недеља, суочава се и са онима које немају много везе са тенисом.

Осака је после титуле на Аустралијан опену у паду форме узрокованом променом тренера Саше Бајина, али јој веће недаће прави човек са којим је почела да се бави "белим спортом".

Јапанка је морала да ангажује престижног адвоката из Њујорка јер јој је стигла тужба од Кристофа Жана, првог тренера са којим је сарађивала.

Жан, који је радио са Наоми док је имала 13 година и њеном млађом сестром Мари Осаком, тврди да је њихов отац потписао уговор с њим, према којем 20 одсто зараде Осаке током каријере припада ментору.

Према писању листа "The Sun Sentinel", постоји уговор закључен на једној страни између Жана и Осакиног оца из марта 2012. године. У њему пише да тренеру иде 20 одсто зараде од турнира и спонзорских уговора обе сестре током "неодређеног периода".

Према званичном ВТА сајту, Осака је зарадила у каријери више од 10,8 милиона долара, тако да потраживање није мање од 2 милиона америчких новчаница.

Он је чак доставио и копију уговора суду у Флориди.

"Нисам желео ово да радим, али последњи пут када сам разговарао са Максом, рекао ми је да узмем адвоката. И ја сам узео адвоката", рекао је Жан који је одрастао на Хаитију одакле је Осакин отац, а са тенисеркама је највише радио на физичкој припреми.

"Била је дебела. Само би седела и била уморна. Отац ми је рекао да је јела много, а ја сам водио напоран програм. Терао сам их да много трче и раде велики број вежби.

Због читаве ситуације Наоми је ангажовала Алекса Спира, познатог њујоршког адвоката који је претходно радио са музичком звездом Џеј-Зијем, бизнисменом Робертом Крафтом и бројним НБА играчима. Један од најпознатијих његових случаја јесте онај када је бивши НФЛ играч Арон Ернандес ослобођен оптужби за двоструко убиство у Бостону.

"Иако не чуди што би метеорски успон Наоми која је постала међународна икона и инспирација довео до неких лажних тврдњи, овај 'глупи' уговор који она никада није видела или потписала, а у којем пише да са 14 година дели зараду са неким, посебно је апсурдан", истакао је Спиро у писаној изјави.

Осака је после раскида са Бајином ангажовала Џермејна Џенкинса.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 20. мар 2019, 20:25) - Linijski: [нерегистровани]

Sportisti plaćaju menadžerima...

najmanje 30%,a može i lični dogovor!

(среда, 20. мар 2019, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

@Hahah

У праву си, тај када подигне слушалицу да ти одговори на позив већ ти је скинуо 1.000 долара са рачуна.
Чим су они узели таквог адвоката значи да друга страна има јаке аргументе.

(среда, 20. мар 2019, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

О чему неки причају

Ти уговори су сасвим нормални на западу када родитељи немају паре за скупе тренере. Осака је била малолетна и њен “гардија” или заштитник су родитељи и потписују уговор, обавезујући за обе стране, тренер преузима ризик да практично ради за џабе уколико дете не успе или узме проценат уколико успе.
Нема ту ништа спорно уколико овај заиста има уговор, сума вероватно неће бити толика али то и они знају па увек траже више и онда се договоре за неку цену.
То исто раде меџери младих фудбалера и кошаркаша код нас, узимају проценат од зарада и каснијих трансфера ако играч успе.

(среда, 20. мар 2019, 00:33) - anonymous [нерегистровани]

cccccc

cuj mu price,kao on je znao kad je imala 13 godina da ce biti prvakinja sveta a vamo je truje da je bila lenja i debela i da ce zaraditi novac, ajde sto je navodno trener i plus je i vidovnjak...hahahaha kakve fore imaju da dodju do novaca...

(уторак, 19. мар 2019, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

Hahah

Pa nju ce vise da izadje advokat nego da plati treneru dve milke, ne znam da li znate da ovako veliki advokati naplacuju cak citanje i odgovaranje na email, cene za neke sitne advokate je $100 a mozete li da zamislite koliko naplacuje ovaj advoka, bar $1000 ako ne i $10000 po jednom emailu, kad se doda i sve ovo drugo ima advokat da je izadje vise nego potrazivanje trenera.

(уторак, 19. мар 2019, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Otac

Odbrana je poprilično jednostavna. Ne može niko da potpiše takav ugovor na vaše ime, barem ne kad ste punoletni, pa ni vaš roditelj. U zavisnosti od interpretacije sadržaja ugovora moguće je da će treneru morati da nadoknade deo kolača ali svakako ne za punih 14 godina. Ipak, to je sve gnjavljenje neviđenih razmera.

Poznati ljudi su veoma ranjivi. Toliko ih je lako napasti i opteretiti da je svakom poznatom potreban tim pravnika ništa manje nego nekoj firmi da ih odbrani i spreči da do ovakve budalaštine uopšte dođe od malih nogu.

(уторак, 19. мар 2019, 22:01) - Alan Ford [нерегистровани]

trener zelenaš

Ovo je tipičan robovlasničko-zelenaški ugovor. Nisam pravnik ali da li ovo može da se ospori jer ispada dok je Osaka živa mora ovom liku da plaća 20% ?
Nešto slično radi i Saša Popović sa pevačima Granda :)