Судар генерација у финалу завршног турнира непоновљиве 2018.

Свим љубитељима тениса и навијачима Новака Ђоковића вечерашње финале и ова сезона ће по много чему остати у неизбрисивом сећању. Од реконвалесцента који је после само једног турнира морао на операцију и нову паузу, преко прераног повратка на терен у марту и скромних резултата све до краја априла, до несвакидашњег преокрета у игри и освојеним трофејима током лета и јесени. Никада пре се није догодило да неко буде ван првих 20 на АТП листи у току године (Новак је био на 22. месту средином јуна) а да сезону заврши на броју 1.

Почев од Вимблдона, Ђоковић је добио 35 мечева уз само два пораза, нанизао 14 тријумфа заредом против тенисера из 10 најбољих и освојио Вимблдон, Ју-Ес опен, Синсинати и Шангај.

У том периоду Новак је добио чак 91% сервис гемова, његова најјача страна ритерн је такође био на врхунском нивоу, па су као последица тога дошли нови рекорди каријере. 30 узастопно добијених сетова, прва освојена титула без изгубљеног сервис гема, а синоћ се пласирао у седмо финале Завршног турнира сезоне, али први пут без изгубљеног сета, нити му је било ко од четворице ривала одузео сервис у 36 гемова на турниру.

Последњи меч ове године одиграће против предводника новог таласа, најмлађег финалисте у последњих 9 година, Александра Зверева. Он је први Немац који се пласирао у финале још од славног Бориса Бекера, који је осам пута играо за шампионски трофеј и три пута га подизао.

Занимљиво је да је прва три финала Бекер одиграо против Ивана Лендла, од летос тренера Саше Зверева и човека који је девет пута заредом био финалиста тадашњег Мастерса у њујоршком Медисон Сквер Гардену и освојио пет титула.

Зверев ће пробати да се супротстави управо петоструком шампиону Новаку Ђоковићу, од кога је изгубио у групи са 6:4, 6:1, али је једини током ове недеље имао брејк лопте (и то две) против најбољег тенисера света. Пре само месец дана у полуфиналу Шангаја Новак је још убедљивије тријумфовао са 6:2, 6:1, што ће Немцу сигурно представљати додатно оптерећење, али и мотив више да се у најзначајнијем финалу каријере представи публици у много бољем светлу.

Међу гледаоцима ће сигурно бити и један број оних који су му неоправдано звиждали и непристојно се понашали по завршетку полуфиналног меча са Федерером, који је Зверев добио заслужено у два сета, али је у финишу тајбрејка другог сета прекинуо поен видевши да је једном од дечака испала лопта на терен и нарушила услове за игру. Немац је уместо задовољства морао да смирује страсти и извињава се публици због нечега што уопште није било спорно.

По свему приказаном у Лондону Новак је велики фаворит, није ни превише енергије потрошио у убедљивој победи над Андерсоном од 6:2, 6:2, па нема разлога да не одигра још један сјајан меч. Колико ће бити узбудљив, зависиће од учинка Зверева, који је већ годину и по дана међу 10 најбољих, али му и даље недостају резултати на гренд слемовима.

Једине поразе у претходних пет месеци Новак је претрпео баш од чланова следеће генерације тениских асова, Циципаса и Хачанова, што је додатни разлог да Ђоковић не дозволи скоро десет година млађем ривалу да направи исто што и његови претходници у Торонту и Паризу.

Финале завршног турнира сезоне, који се већ десету годину заредом одржава у Лондону, почиње у 19 часова. Директан пренос је на Првом програму РТС-а.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи