Светско екипно првенство у тенису већ 2019. године?

Међународна тениска федерација (ИТФ) потврдила је да ће доћи до великих промена у Дејвис купу и најавила организацију Светског екипног првенства у тенису.

ИТФ се договорио о сарадњи са компанијом "Космос", са којом је потписао уговор на 25 година, вредан три милијарде долара.

Оснивач и председник инвестиционе групе је штопер Барселоне Ђерар Пике, а компанију је подржао Хироши Микитани, извршни директор компаније "Ракутен".

Управа Међународне тениске федерације једногласно је одлучила да направи нови велики турнир који ће се одржавати сваке године, на крају сезоне.

Планирано је да Светско екипно првенство у тенису траје нешто више од седам дана, а на њему ће учествовати 18 репрезентација које ће бити подељене у неколико група. 

Након групне фазе, уследили би елиминациони дуели (четвртфинале), а играла би се два сингла и један дубл, на два добијена сета. Сигурни учесници би биле селекције из Светске групе (16) док би две биле накнадно изабране. 

"Ово је велика промена за тенис и ИТФ. Комисија је подржала амбициозни план за будућност Дејвис купа. Наша визија је да направимо велико финале на крају сезоне, које ће бити фестивал тениса и забаве. На њему ће учествовати најбољи тенисери који ће представљати своје нације и који ће одлучивати о шампиону Дејвис купа", рекао је председник ИТФ-а Дејвид Хагерти. 

Неколико светских градова је већ показало велико интересовање за организацију тог турнира, а план је да се први одигра већ 2019. године.

"Компанија 'Космос' је презадовољна због узбудљивог партнерства са ИТФ-ом. Заједно можемо да подигнемо Дејвис куп на виши ниво", рекао је Ђерар Пике.

Једино признато екипно такмичење у мушком тенису Дејвис куп, из године у годину доживљава све већу незаинтересованост како код публике, тако и код играча који се жале на тежак распоред у АТП сезони.

Један од најгласнијих заговорника промена у Дејвис купу је најбољи српски тенисер Новак Ђоковић, који је неколико пута у каријери говорио о том проблему.

Управо су Ђоковић и Пике организовали састанке са тенисерима, спонзорима и организаторима о "оживљавању" такмичења под називом Светско екипно првенство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи