У очекивању Ђоковићевог повратка на терен

Новак Ђоковић је солидно започео сезону победом у Дохи, уследила је борба са повредом лакта десне руке и на крају одустајање од даљег играња. Радио је на опоравку и напорно се припремао за наредну сезону. За то време, Надал је засео на чело АТП листе, Федерер играо као препорођен, а приметно је да се није појавио неки „нови клинац“. Неко нов је освојио тек понеки турнир. Дуго очекивани Ђоковићев повратак на терен 29. децембра на егзибиционом турниру у Абу Дабију одложен је. Потом се Новак повукао и са турнира у Дохи. Да ли ће бити спреман за нову сезону и у којој мери остаје да се види.

Поред Новака, још неколико играча је због повреде пропустило већи део сезоне. Енди Мари је, као број један, морао да се повуче. Такође због повреде. Ту се листа не завршава. Чилић, Нишикори и Вавринка морали су у једном тренутку да направе паузу у сезони.

У нову сезону Новак Ђоковић улази са 12. позиције на АТП листи. Енди Мари стартује са 16. позиције. Још није сигурно да ли ће њих двојица бити спремани за први гленд слем сезоне, у Аустралији.

Обојица су своје последње мечеве одиграли на Вимблдону. Наш тенисер је тада био принуђен да преда четвртфинални меч Томашу Бердиху. Мари је у четвртфиналу изгубио од Сема Кверија. Пола године њих двојица су само губили бодове и на крају, после дужег времена, нису међу десет најбољих тенисера.

Тениски свет с нестрпљењем очекује повратак Новака Ђоковића на терен, а, по свему судећи, најбољи српски тенисер подиже форму пред турнире који га очекују. Напорно тренира са Андреом Агасијем и Радеком Штјепанеком.

Пред старт нове сезоне наш тенисер је требало да учествује на егзобиционом турниру у Абу Дабију. Међутим на дан његовог повратка на терен Новак је отказао учешће на овом турниру. Поново је осетио бол у лакту десне руке. Какво је стање повреде, и да ли ће бити спреман за нову сезону остаје да се види. Свака прогноза је незахвална у овом тренутку.Потом се Новак повукао и са турнира у Дохи.

Овако је протекла Новакова сезона

Почело је освајањем турнира у Дохи, победом у финалу против броја један, Британца Ендија Марија, од 2:1 (6:3, 5:7, 6:4), после готово три сата игре. Новак Ђоковић је одбранио титулу на турниру у Дохи.

Ђоковић је тако освојио другу титулу у Дохи, а 67. у каријери, и прекинуо је Маријев низ од 28 победа.

Уследило је Отворено првенство Аустралије, још један турнир на коме је наш тенисер бранио титулу. Узбекистанац Денис Истомин направио је велико изненађење, пошто је у другом колу, после готово пет сати игре, избацио Новака Ђоковића, резултат је био 3:2 (7:6, 5:7, 2:6, 7:6, 6:4).

Без дилеме највеће изненађење на првом гренд слем турниру у сезони приредио је Узбекистанац, који је после грчевите борбе савладао Новака Ђоковића. Ђоковић, тада други тенисер планете, завршио је учешће већ у другом колу турнира, први пут после 2008. године. Шестоструки освајач Аустралијан опена изгубио је после четири сата и педесет четири минута.

Нови пораз нашег аса догодио се у четвртфиналу турнира у Акапулку. Ник Кирјос је тада приредио изненађење и савладао Новака Ђоковића са 7:6 (11:9), 7:5.

Контроверзни па и непредвидиви Аустралијанац грчког порекла одиграо је готово без грешке. Посебно је импресиван био сервис 17. играча света, који му је донео 25 асова и тек један брејк поен против њега за сат и четрдесет седам минута игре.

На Мастерсу у Индијан Велсу, Ђоковић је такмичење завршио у осмини финала. Новак Ђоковић је елиминисан пошто је у два сета поражен од Аустралијанца Ника Кирјоса (6:4, 7:6). То је други турнир заредом на којем је Кирјос бољи од Ђоковића, па српски тенисер није бранио трофеј који је претходне три године освајао.

Кирјос је тако на другом узастопном турниру био бољи од Ђоковића, пошто га је две седмице раније савладао на турниру у Акапулку.

Новак се због повреде повукао са турнира у Мајамију.

Уследио је Мастерс у Монте Карлу. Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић изгубио је у четвртфиналу од Давида Гофана са 2:1 (2:6, 6:3, 5:7).

Гофан је до прве победе у шестом међусобном дуелу са Ђоковићем дошао после два сата и тридесет седам минута игре.

Мастерс у Мадриду Новак је завршио у полуфиналу. Рафаел Надал је са 2:0 (6:2, 6:4) савладао Новака Ђоковића и пласирао се у финале. Шпанац је био бољи ривал у оба сета и заслужено однео 24. победу у 50. међусобном дуелу два тениска аса.

Ђоковић тако није имао прилику да у финалу брани титулу освојену прошле године. Надал је у потпуности надиграо тада другог тенисера света за сат и тридесет девет минута игре и славио победу над Ђоковићем после седам мечева, али и смањио резултат у међусобном скору на 24:26.

На Мастерсу у Риму, Новак је заустављен у финалу. Новак Ђоковић није успео да се домогне нове титуле. У тој намери зауставио га је Александар Зверев. Наш тенисер је деловао немоћно, довољан је податак да није успео да озбиљније запрети противнику – ниједна брејк шанса у целом мечу, што се Новаку ретко догађа. На крају заслужена победа Зверева од 2:0 (6:4, 6:3). Меч је трајао један сат и двадесет минута игре.

Новак Ђоковић није успео да одбрани титулу на Ролан Гаросу, пошто је у четвртфиналном дуелу поражен од Аустријанца Доминика Тима са 3:0, по сетовима 7:6, 6:3, 6:0. Меч је трајао 137 минута, а Тиму је то била прва победа против Ђоковића у каријери, након пет узастопних пораза.

Своју другу титулу у сезони, Новак је освојио у Истборну. У финалу наш ас је савладао Гаела Монфиса са 2:0 (6:3, 6:4). Савладан је Француз после велике борбе, нарочито у другом сету.

Први и други фаворит турнира састали су се у финалу, а славио је победу, као и у претходних 13 међусобних сусрета, наш тенисер. Снажан отпор Француз је пружио у другом сету, када је и створио неколико брејк прилика, ипак, наш тенисер није дозволио да се меч продужи и заслужено је освојио титулу.

Крај сезоне за Ђоковића уследио је на Вимблдону, када је због повреде морао да преда меч Томашу Бердиху. Нагађало се када би наш тенисер могао да се врати на терен. У почетку, био је пријављен за Ју-Ес опен, међутим, убрзо је објавио да је сезона завршена за њега.

Нова сезона очекује се са нестрпљењем. Много је отворених питања. А једно је сигурно, Новак се враћа на терен. Колико је спреман, у каквој је форми? Да ли поново може да буде онај стари? На сва ова и многа друга питања добићемо одговоре на терену врло брзо.

Као и у претходне две године, Новак прескаче турнир у Бризбејну, иако се спекулисало да ће и тамо играти, чему су се организатори надали. Сезону неће почети ни у Дохи, од првог до седмог јануара. Дванаестоструки гренд слем шампион је четири пута до сада наступао у главном граду Уједињених Арапских Емирата и освојио три титуле. Међути, због новонасталих компликација са повредом лакта отказао је учешће и на овом турниру.

Оста је да се види да ли ће Новак Ђоковић успети да санира повреду до 15. јануара када почиње први Гренд слем сезоне - Аустралијан опен.

Своју другу младост на тениским теренима доживео је Роџер Федерер. Иако је био тек 17. носилац, успео је да освоји Аустралијан опен, у финалу је у судару титана надиграо Рафаела Надала са 3:2, по сетовима 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3. Федерер је наставио сезону у истом стилу. Пропуштао је неке турнире, али је успео да освоји седам титула, међу којима и рекордну, осму, титулу на Вимблдону, и попео се на друго место АТП листе.

Шта рећи о Рафаелу Надалу осим да је поново број један. Колико дуго ће се задржати на том месту зависи од неколико фактора. Пре свега колико су спремни претенденти за нову сезону, у каквој форми је сам Рафа и колико снаге има за сезону пред нама.

Надал је отказао наступ на егзибиционом турниру у Абу Дабију. Тренира у Шпанији и нада се да ће бити спреман за наступ у Аустралији. Први гренд слем сезоне почиње 15. јануара.

Када је реч о самом врху, Рафаел Надал је раније осигурао прво место, други је Роџер Федерер, а после освајања завршног Мастерса у Лондону, Григор Димитров се попео на трећу са шесте позиције, испред Доминика Тима, Александра Зверева и Марина Чилића.

Од тенисера из Србије, поред Новака, на 34. месту је завршио Филип Крајиновић, Виктор Троицки је 55. Душан Лајовић је задржао 75. позицију, Ласло Ђере је 90, Јанко Типсаревић заузима 109. позицију на АТП листи, док је Никола Милојевић на 158. позицији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво