Надал: Не могу да замислим Шпанију без Каталоније

Најбољи тенисер света Рафаел Надал изјавио је да му његов енглески не дозвољава да на најбољи начин опише шта осећа поводом каталонског референдума о самосталности, али да не може да замисли Шпанију без Каталоније и обрнуто.

"Не желим то да видим, али то је нешто што се дешава. Желим да обе стране озбиљно расправљају о том проблему и да нађу најбоље решење. Верујем да то мисли и већина људи у Шпанији, нису нам потребни сукоби и проблеми јер смо заједно бољи и јачи", изјавио је Надал, који је рођен на Мајорки, а тренутно је у Прагу на егзибиционом турниру.

Већ годинама уназад у Каталонији, убедљиво најбогатијој шпанској регији, дебатује се о самосталности. Идеја о штетном и опресивном "кастиљанском централизму" потиче чак и пре Грађанског рата и касније Франкове ултрадесничарске (фашистичке или фашистоидне) владавине.

Каталонија је 1977. године добила одређену аутономију, али то је само појачало сецесионистичке тежње.

Нова инкарнација ове жеље јесте и референдум који би требало да се одржи ове године, иако се њему противе власти у Мадриду, називајући га "противуставним". Органима реда наложено је да спрече одржавање референдума, што прате и хапшења неких од политичких лидера у Каталонији.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво