Ђоковић савладао Федерера у финалу Базела

Најбољи српски тенисер тријумфовао је на турниру у Базелу, пошто је у финалном мечу успео да савлада првог играча света Швајцарца Роџера Федерера резултатом 6:4, 4:6, 6:2. Српски тенисер био је постављен за другог носиоца на турниру, а до победе у финалу дошао је после два сата и десет минута.

До пете победе у 14. мечу против најтрофејнијег играча у историји тениса Ђоковић је дошао после изванредне игре током читавог меча. Иако је против себе имао великог противника и 9.000 навијача који су бодрили Федерера, наш ас је демонстрирао не само врхунску игру, већ и завидну психолошку стабилност.

То је до изражаја највише дошло у последњем гему првог сета, који је трајао пуна 22 минута и завршен је после 30. поена. Ђоковић је пропустио шест сет лопти, спасио је пет брејк лопти које је имао Швајцарац, да би на крају ипак добио гем и сет.

Федерер то није издржао и већ у првом гему другог сета изгубио је свој сервис. Касније је, међутим, ипак дошао до игре и брејковима у четвртом и десетом гему меч је успео да уведе у трећи сет,

Тада се чинило да ће најбољи тенисер света бити у предности, али је Ђоковић на почетку трећег сета потпуно шокирао Федерера. Почео је да игра веома храбро и рискантно, погађао и из најтежих позиција и веома брзо је направио два брејка. Уз два гема која је добио на свој сервис то је било 4:0.

Федерер је имао шансу да можда наговести повратак када је у шестом гему на сервис Ђоковића повео 40:0, али је тада трећи играч света још једном показао огромну менталну снагу. Освојио је пет поена заредом, повео 5:1 и праткично већ тада завршио меч.

Тако је Ђоковић стигао до 15. титуле у каријери, а четврте у овој сезони, после Београда, Пекинга и Дубаија. Ову му је, ипак, била можда и највећа победа у каријери, јер Федерер у свом родном граду до сада готово није знао за пораз.

За победу на турниру Ђоковић је добио награду од 291.000 евра, као и 500 АТП бодова. Уочи мастерса у Паризу има 545 бодова мање од Шпанца Радаела Надала, који је други на АТП листи.

Раније су титулу у дублу освојили су Ненад Зимоњић и Канађанин Данијел Нестор, пошто су у финалу савладали Американце Боба и Мајка Брајана.

Турнир у Базелу играо се за укупни наградни фонд од 1.775.000 евра.