Агаси о свом искуству и раду са Ђоковићем

Нови тренер Новака Ђоковића, Андре Агаси који је последњих дана у центру пажње италијанских медија, у специјалном интервјуу за италијански "Скај" осврнуо се на своју тениску каријеру и лично искуство у превазилажењу кризе. Агаси, који је пре неколико недеља почео да тренира Ђоковића, истакао је да то чини само из задовољства и чињенице да би повратак Ђоковића на врх много значио за светски тенис.

"Новак је највеликодушнија особа коју сам икада упознао. Заслужује много више у тенису и гарантовао сам му да ћу учинити све да му помогнем да то оствари", рекао је Агаси.

У интервјуу Агаси се осврнуо на сопствени пример у тениској каријери обележеној управо великим успоном до врха, потом падом због засићености и притиска који је осећао али и повратком после превазиђене кризе, што је све детаљно описао у карактеристичној биографији.

"Мој однос са тенисом је био пун љубави и мржње. Као дете сам почео да се осећам лоше у себи јер сам видео шта тенис чини мојој породици. Осетио сам се одбаченим, а као дете сам морао да напустим дом како бих успео. Мрзео сам тенис докле год нисам преузео контролу над својим животом. Написао сам књигу како бих рекао себи, како бих разумео свој живот и живео га са друге тачке гледишта", навео је Агаси.

Он је потом описао како је изгледала "борба" са спортом којим се бавио, као и притиском строгог оца. А посебно је истакао да је карактеристика великих играча управо способност да се после кризе врате на победничке стазе.

"Код куће смо имали једноставно правило - устанеш, играш тенис, па онда переш зубе. Тим редом. Школа није била превише важна, тенис је био најбржи начин да се оствари 'амерички сан'. Била је то опсесија мог оца. Он је био математичар који је тенис видео као геометрију. Док је лежао у кревету, на плафону је замишљао схему која представља тенис. О томе нико никада није размишљао. Научио ме је да рађење било чега осим тениса не долази у обзир", казао је Агаси.

Уследио је одлазак у академију Ника Болитијерија, једну од најбољих на свету.

"Био сам натеран и нисам то видео као добро решење. Био сам љут на све. Са 13 година сам отишао на академију где је тенис изнад свега. Било је правила, али није било старијих који би нас контролисали. Били смо тинејџери који су веровали оном поред себе", рекао је Агаси.

Ипак, каријеру је завршио као један од најуспешнијих тенисера свих времена, али постоји неко још бољи - његова жена Штефи Граф.

"Не смем да ставим своје трофеје у кућу јер би то учинила и моја супруга, а онда би ме било срамота. Њу поштујем због свега што је урадила, невероватна је особа и много сам научио од ње", закључио је Агаси.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво