Читај ми!

Ђоковић и Мари – може бити само један!

Финале завршног Мастерса у Лондону између Новака Ђоковића и Ендија Марија биће најспектакуларнији могући крај сезоне, који ће дати одговор на питање: Ко је најбољи тенисер света? Финални меч почиње у 19 часова, а можете га пратити на нашем сајту путем лајв-стрима и на Првом програму РТС-а.

Узбудљива тениска 2016. година свела се на само један меч, чији победник ће завршити сезону као најбољи тенисер света.

Никада пре у историји АТП листе није се догодило да актери последњег меча сезоне одлучују ко ће од њих двојице заузети прво место на свету. Новак је у претходних неколико година оборио бројне рекорде, неколико њих би могао да постави и вечерас у лондонској 02 арени.

Уколико савлада Марија, освојио би пету узастопну титулу на Завршном турниру сезоне, нико други нема више од три тријумфа заредом. Ђоковић се бори и за укупно шесту титулу на турниру који окупља осморицу најбољих на свету. То је раније успело само Федереру, али Швајцарац је претрпео и четири пораза у финалима, а Србин је сваки пут после финала подизао шампионски пехар. Нови тријумф омогућио би му да пети пут у последњих шест година оконча сезону на врху АТП листе, чиме би се изједначио са Конорсом и Федерером, а сасвим приближио свом идолу Сампрасу који је шест сезона били најбољи.

Велики мотив има и актуелни светски број 1, Енди Мари, који је досадашњу каријеру провео углавном у сенци фантастичне тројке Ђоковић - Федерер - Надал.

Он је у другој половини сезоне искористио указану шансу, освојио Вимблдон и одбранио олимпијско злато у Рију, а затим нанизао током јесени 23 победе заредом. Преузео је прво место и грчевито се бори у Лондону да ту позицију задржи и на крају сезоне. Одиграо је два најдужа меча у историји овог турнира (на два добијена сета) и то у размаку од само три дана. Против Нишикорија и Раонића провео је скоро седам сати на терену и обојицу је савладао надљудским напором. Канађанин је имао синоћ чак и меч лопту, али је ипак Британац изборио прво финале у каријери на Завршном турниру.

Ђоковић је у другом полуфиналу још једном декласирао Нишикорија са 6:1, 6:1 (идентичан резултат био је и прошле године у Лондону) па ће много свежији ући у меч за титулу.
Притом, добро је познато да у међусобном скору Новак води са 24:10, а од последњих 15 мечева са Маријем добио је чак 13. Нису се састали од финала Ролан Гароса, када је Ђоковић остварио животни сан и освојио четврту гренд слем титулу заредом, што нико није учинио још од Рода Лејвера 1969. године. То га је емотивно потпуно испразнило, уследила је и повреда руке, па се огромна предност над Британцем неочекивано брзо истопила. Вечерас је права прилика да пред Маријевим навијачима скине Британца са прве позиције и врати се на тениски трон.

Овај меч остаће упамћен и као борба за пет милиона долара, што је свакако највећа тениска награда икада за само једну победу. Наиме, победнику ће припасти 2391000$ само за титулу у Лондону, али поред тога они се боре и за још 3000000$ бонуса који додељује АТП најбољем на крају године, док ће другопласирани добити упола мањи бонус. Дакле, победнику ће припасти 5391000$, а пораженом 2761000$. Новац нипошто није њихов мотив, али ће остати записано какав улог је био у само једном тениском мечу.

Пренос из Лондона можете пратити на нашем сајту путем лајв-стрима, као и на Првом програму наше телевизије.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво