Руски хакери на сајту ВАДА: Допинговане сестре Вилијамс?

Чувене америчке тенисерке Серена и Венус Вилијамс, као и гимнастичарка Симон Бајлс користиле су допинг, али је Светска антидопинг агенција (ВАДА) заташкала ту информацију, тврде руски хакери који су "провалили" на сајт ВАДА и објавили поверљиве документе. ВАДА потврдила "крађу" информација.

Група хакера окупљених на сајту Фенси берс за себе кажу да се боре за "фер-плеј и чист спорт", а да Американци нису тако играли на Олимпијским играма у Рију.

Како је пренео Спутњик, та хакерска група навела је да је доскорашњој првој тенисерки света Серени Вилијамс дозвољено да између осталих супстанци користи и оксикодон и хидроморфон 2010, 2014. и 2015. године.

Њеној старијој сестри Венус Вилијамс дозвољено је да, између осталог, користи пренизон и преднизолон 2010, 2011, 2012. и 2013. године.

У документима се не наводи дијагноза спортиста због које им је од стране ВАДА дозвољено да користе забрањене супстанце.

Та хакерска група навела је и да је америчка гимнастичарка Симон Бајлс, која је освојила четири златне медаље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, пала на допинг тесту у августу, али да због тога није суспендована.

Такође, наводи се и да је њој било дозвољено да 2013. и 2014. године узима одређене забрањене супстанце.

За сада о потенцијалној афери пишу и италијански медији Газета дело спорт и Република, док у другим деловима света још нема информација.

ВАДА потврдила "крађу" информација 

Светска антидопинг агенција потврдила је упад руске хакерске групе у њен информацион систем и "крађу" информација.

"Група је упала у податке спортиста, укључујући и поверљиве медицинске досијее, као што су изузеци због терапеутске употребе лекова, а који су се односили на спортисте са Олимпијских игара у Рију. Неки подаци су јавно објављени уз претњу да ће бити и други", саопштила је ВАДА.

Како се истиче, из ВАДА верују да је приступ у податке дошао преко мејлова и да ће се ограничити само на Игре у Рију.

"Верујемо да остали подаци нису компромитовани. Дубоко жалимо због ове ситуације и свесни смо опасности по спортисте којима су откривени поверљиви подаци овим криминалним актом. Осуђујемо непрекидне хакерске нападе и обавестили смо органе за спровођење закона да су напади потекли из Русије", поручују из ВАДА.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво