Читај ми!

Битка за финале: Ђоковић против Монфиса

Пре 11 година двојица тинејџера дебитовала су на Отвореном првенству САД у тенису. Истог дана. На истом терену. Један против другог. Осамнаестогодишњи Београђанин тек је ушао међу првих 100 на свету, док је годину дана старији Парижанин већ био на 43. месту после прве АТП титуле у каријери и крупним корацима пео се ка светском врху, што су му сви предвиђали на основу импресивне јуниорске каријере и три освојена гренд слема у тој конкуренцији. Меч је на програму у петак од 21.00. Можете га пратити преко лајв стрима и на нашем Првом програму.

Први њихов професионални меч и одмах пет сетова. Већу издржљивост и чврстину показао је Новак Ђоковић, иако је Гаел Монфис био много искуснији и притом је добио четврти сет са 6:0, али је Новак у драматичном петом сету тријумфовао са 7:5.

Веома значајна победа талентованог Србина, која је са годинама још више добијала на тежини, јер је представљала почетак дуге серије успеха против експлозивног Француза и наговестила вансеријске резултате Ђоковића на теренима националног тениског центра "Били Џин Кинг".

Новак је данас неприкосновени број 1, оборио је многе рекорде и тек ће постављати нове, док је Монфисова каријера обележена бројним повредама и резултатском недореченошћу. Освојио је само шест титула током 13 професионалних сезона, али 2016. је дефинитивно његова најуспешнија година.

Победио је на турниру у Вашингтону (прва титула из серије 500) био је финалиста Монте Карла и Ротердама, а после осам година поново је у гренд слем полуфиналу. Није изгубио сет у претходних пет мечева у Њујорку, што му је омогућило повратак међу 10 најбољих на АТП листи, где није био од јесени 2011. Иако је Ђоковић освајач 12 гренд слем титула и има скор 12:0 против Монфиса, свестан је да ће тај биланс бити додатна мотивација опасном Французу, који је у животној форми.

"Сигурно да има утицаја то што ме никада није победио, али он је сада у јединственој прилици да уђе у прво гренд слем финале. Импресиван је на терену у сваком смислу, има комплетну игру, сјајно се креће и изванредан је атлета. Способан је да одигра невероватне ударце и сигурно ће бити физички захтеван меч. Он је врло фокусиран, другачије делује него раније и биће то велики изазов за мене да га поново савладам", рекао је Новак пред полуфинале.

Од поменутих 12 сусрета са Монфисом, половина је решена у одлучујућем сету. Два пута Новак је побеђивао Француза тек у тај-брејку трећег сета, нарочито се памти њихово финале у дворани "Берси" 2009. године, када је пред својим Парижанима Монфис био надомак највећег успеха у каријери, али га је Ђоковић ипак савладао после два сата и четрдесет три минута игре.

После тога, играли су први пут и на стадиону "Артур Еш" у четвртфиналу 2010. године, Ђоковић није имао већих проблема и славио је са 3:0, баш као што ни њихов последњи меч пре само месец и по у полуфиналу Торонта није био неизвестан. Најбољи тенисер света победио је са 6:3, 6:2 после само сат и тринаест минута и потом у финалу био бољи од Нишикорија, што му је донело историјску 30. титулу на турнирима Мастерс 1000 серије.

Куриозитет је да су полуфинални парови у Њујорку исти као крајем јула у Канади, јер је Јапанац направио велико изненађење победом над Маријем у пет сетова, док је Вавринка зауставио олимпијског вицешампиона Дел Потра и реванширао му се за вимблдонски пораз у 2. колу.

Рана елиминација Британца даје шансу Новаку да се учврсти на првој позицији, коју држи непрекидно више од две године, а укупно је већ 215 недеља провео на броју један.

Хоће ли и расплет Ју-Ес опена бити идентичан оном у Торонту и да ли ће Новак Ђоковић освојити 13. гренд слем титулу и постати први тенисер од 2008. године који је одбранио трофеј у Њујорку?

Директан пренос полуфиналног меча Ђоковић – Монфис је у петак од 21 сат на Првом програму РТС-а. Меч можете пратити и преко лајв стрима на нашем порталу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи