Гардијан: Шта Ђоковића чини савршеним тенисером

Новак Ђоковић почиње одбрану трофеја на Вимблдону наредне седмице, па је енглески Гардијан покушао да објасни шта то Новака чини савршеним тенисером. "Он је 'један једини' у овом моменту. Након освајања Дејвис купа 2010. године, пронашао је начин да се концентрише и спреми за велике турнире", рекао је Леконт.

Енглеским новинарима су у причи о најбољем тенисеру света помогли тениски аналитичар Крег О'Шонеси и Анри Леконт, некадашњи тенисер и репрезентативац Француске у Дејвис купу.

Ритерн

"Ђоковић има најбољи бекхенд ритерн на свету. Ту све почиње. Он покушава да ритерном негира ефекат сервиса. Обично онај који је на сервису има два ударца предности док траје ефекат сервиса. Када сервирате, не желите да дођете до четвртог ударца, јер су онда подједнаке шансе и то што сте сервирали нема поенту. А против Ђоковића, са таквим ритерном, имате среће ако имате један ударац предности. Заправо, често се његови противници бране после сервиса", сматра Крег О'Шонеси, аналитичар, између осталог, за Вимблдон, Аустралијан опен.

Сервис

"Најважнија је прецизност – могућност да погодите у тачку. Ако бисте поставили кутију за лоптице на терен и ако можете да бирате једног играча који ће је погодити – то би до сада био Роџер Федерер. Ипак, верујем да је то сада Ђоковић", истакао је О'Шонеси и објаснио да је Новаков проценат првог сервиса у претходне 52 недеље 66,6 одсто, по чему је трећи, после Рафаела Надала и Џона Изнера.

Први напада

"Седамдесет процената свих поена се завршава у четири ударца. Двадесет одсто између пет и осам, док се десет одсто поена осваја после девет или више удараца. Ђоковићева статистика је баш таква. На Аустралијан опену 2015, 69 одсто његових поена је дошло после четири или мање удараца... Када су дуже размене, он трчи, еластичан је и његова одбрана је добра, али огроман део поена осваја у прва четири ударца, највише захваљујући прецизности", сматра О'Шонеси.

Ментална снага

Анри Леконт, некадашњи тенисер и репрезентативац Француске у Дејвис купу, верује да је Новак Ђоковић доминантан као што су то били Рафаел Надал и Роџер Федерер на врхунцу моћи.

"Он је 'један једини' у овом моменту. Након освајања Дејвис купа 2010. године, пронашао је начин да се концентрише и спреми за велике турнире", рекао је Леконт.

Он верује да за Новакову менталну снагу велике заслуге има и "тешко одрастање у ратом разореној Србији".

"Сигуран сам да је живот био компликован и тежак за њега и његову породицу. Прошао је много тешких, ужасних ствари, и сада може да ужива у животу. За њега – ако победи, одлично; али ако изгуби није 'смак света'. Ужива у животу, одлично познаје своје тело, ментално је јак и може да се опусти. Када освајаш све, када играш најбољи тенис и када си први рекет света, остаје ти само да уживаш, јер знаш шта треба да радиш", рекао је Леконт.

Спремност и флексибилност

"Не постоји боље припремљен играч од Ђоковића. Начин на који он тренира, нове технике, флексибилнији је од осталих. Пре се говорило: потребни су ти мишићи, треба ти снага... Сада је ситуација другачија – мораш да будеш спреман, да реагујеш брзо, да будеш лаган, флексибилан... Он то може. Једини флексибилнији од њега је можда Пластични Човек (стрип јунак, прим. аут.). Када видим како проклизава на терену, помислим како бих се ја поломио. Али он је невероватан", закључио је Француз.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи