Лавров: Није требало забрањивати мелдонијум

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да лек због кога је тенисерка Марија Шарапова суспендована никад није ни требало да буде забрањиван. Лавров је оценио да је одлука "врло чудна", што је слично мишљење које је изнео и изумитељ лека.

"Последњих дана смо стално слушали коментаре специјалиста, укључујући и изумитеља супстанце. Они јасно и професионално објашњавају да то уопште није допинг, већ нормалан метод подршке телу и његовим основним функцијама", рекао је Лавров за руску телевизију Рен.

Шарапова је у понедељак признала да је на Отвореном првенству Аустралије била позитивна на мелдонијум, лек који побољшава циркулацију и који се раније користио да побољша издржљивост
совјетских војника.

Тај лек је од 1. јануара забрањен у спорту, а Светска антидопинг агенција објавила је да је то учињено зато што постоје докази да мелдонијум побољшава капацитете спортиста и да је његово коришћење распрострањено.

Лавров је, међутим, затражио да ВАДА изнесе још доказа да мелдонијум побољшава перформансе спортиста и наговестио да то можда има везе са совјетским пореклом лека.

"Скорашња ситуација нас наводи на многа питања због налета суспензија и оптужби који су уперени на наше водеће и велике спортисте", рекао је Лавров.

У среду је у британском Журналу спортске медицине објављено истраживање у коме се наводи да је прошле године на Европским играма у Бакуу до 490 спортиста користило мелдонијум, који тада није био забрањен.

Ове године су позитивни на мелдонијум били Шарапова и неколико руских спортиста, али и шведска атлетичарка Абеба Арегави и грузијски рвач Давит Модзманашвили, освајач сребрне медаље на Олимпијским играма у Лондону.

Руска биатлонска унија саопштила је да је на мелдонијум био позитиван и Едуард Латипов, који је лек користио прошлог месеца. Он је трећи биатлонац који је био позитиван на овај лек, након Олге Абрамове и Артјома Тишченка из Украјине.
Међународна биатлонска унија суспендовала је све троје.

број коментара 4 пошаљи коментар
(петак, 11. мар 2016, 18:44)
anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [нерегистровани]

Cudi me!

Cudi me da se niko ne seca,da je jedne olimpijske igre odigrane u SAD,finansirala uglavnom "Koka kola", koja je zbog toga izbrisana sa spiska zabrane, a bila je zabranjena zbog prisustva kofeina u velikim kolicinama i siguran sam, zbog prisustva materije koja je osnova za proizvodnju i zbog koje je u krajnjoj liniji i dobila ime. Inace u sportu su ljudske psihofizicke sposobnosti u najvecoj meri iscrpljene,pa je za postizanje vrhunskih rezultata neophodna farmakologija.Moje ubedjenje je, da nema vrhunskog sportiste i vrhunskih rezultata, bez toga. Sport je na zalost postao sredstvo za "okretanje",nenormalne kolicine novca i isto tako nenormalnog uplitanja politike i drugih zivotnih negativnosti..Sarapovu treba jednostavno ostaviti tu gde je,a to je sam vrh teniskog sporta.I jeste "majstor",koga mogu samo da mrze.

(петак, 11. мар 2016, 15:16)
anonymous [нерегистровани]

Pa to je toliko jasno

da i vrapci na grani znaju pravi uzrok.
Cinjenica je da je Rusija sportska velesila.
Epa mora je i tu sankcionisati da to ne bude i naneti im stetu kao u ostalim sverama
Rus je to. Veliki rival zapada u svemu pa i u sportu.
Zapad ne moze da opstane bez prevare i kradje.


(петак, 11. мар 2016, 01:46)
grobar68 [нерегистровани]

doping

A za njihove ( Americke ) Sportiste netreba dopingtest! Za njih garantuje Americka vlada i tome se veruje! Sramota!

(четвртак, 10. мар 2016, 22:56)
anonymous [нерегистровани]

Politika i sport

Gde sve nece da pokusaju da potkopaju sve sto je Rusko. Sport, predsednik,armija. Nema kraja.