Читај ми!

Новак несаломиви

Новак је у финалу Вимблдона, имаће прилику да у недељу други пут у каријери освоји овај грен слем. Савладан је Дел Потро након маратона који је трајао скоро пет сати, 3:2 за нашег аса. Обојица приказала величанствен тенис, борбу до последњег даха, последњег атома снаге. Новак је успео да надигра Аргентинца и стигне до финала. Наредни ривал је Енди Мари који је савладао Јиржија Јановица са 3:1. Финале је у недељу од 15.00 часова.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у финале Вимблдона, пошто је у полуфиналу победио Хуана Мартина дел Потра са 3:2, по сетовима 7:5, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:3. Ђоковић и Дел Потро играли су четири сата и 43 минута и тако одиграли најдуже полуфинале у историји Вимблдона.

Ривали су одиграли јако узбудљив меч, који по многим стварима може да понесе епитет "епски". Аргентинац је у четвртом сету спасао две меч лопте и изборио пети.

Оба ривала су имала много прилика и одиграли су јако много атрактивних и узбудљивих поена, али је на крају славио "први рекет" света Ђоковић, захваљујући и бољој физичкој спреми, јер је у петом сету било видљиво да је Дел Потро уморан.

У првих пет гемова тенисери су били сигурни на свој сервис и брзо су завршавали поене. Прву шансу за брејк изборио је српски тенисер након грешака Дел Потра, али је Аргентинац успео да се одбрани.

За разлику од почетка сета, гемови који су уследили били су дужи и незивеснији, али ни Ђоковић ни Дел Потро нису успевали да стекну предност све до 12. гема. Тада је први тенисер света коначно направио брејк што је било довољно за вођство у сетовима.

Почетак другог сета је био идентичан првом. Тенисери су били сигурни на свом сервису, није било прилика за брејк, па ни много узбуђења на терену.

Шести гем је био дужи и у њему је Ђоковић пропустио четири брејк прилике. Дел Потро је успео да се спасе добрим сервисима, једним одличним волејом и грешком Ђоковића.

У наредном гему, на сервис Ђоковића, Аргентинац је одлично одиграо и потпуно неочекивано успео да направи први брејк у мечу и поведе са 4:3. Тај један брејк је био довољан Дел Потру да освоји други сет (6:4) и тако постане први тенисер на овогодишњем Вимблдону који је одузео сет Ђоковићу.

У трећем сету, иако је било прилика на обе стране, није било брејкова, па је победник решен у тај-брејку. Тај део игре је српски тенисер добио убедљиво са 7:2 и тако повео са 2:1 у сетовима.

Дел Потро се борио упркос повреди колена. Оба ривала су "гинула" за сваки поен и није било брејкова све до седмог гема, када је Ђоковић одузео Дел Потру сервис, али му је Аргентинац одмах потом вратио за 4:4.

После размене брејкова, оба тенисера су поново била сигурна на свом сервису, тако да је сет поново морао да се решава тај-брејком.

Изузетно напета игра продужила се и ту. Ђоковић је водио 6:4 и имао је две меч лопте, али је Дел Потро одбранио обе и на крају на свом сервису изједначио на 2:2 у сетовима.

Пети сет је донео наставак борбе, без много брејк прилика. Обојица тенисера имали су шансу да одузму ривалу сервис, али без успеха. То се коначно променило у осмом гему када је Ђоковић направио брејк, а онда је одмах у следећем сервирао за меч, али без успеха.

Ђоковић је нови брејк направио на следећем Дел Потровом сервису и тада је коначно добио овај меч.

Ђоковић: Један од најбољих мечева

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић рекао је да му је данашње полуфинале Вимблдона против Хуана Мартина дел Потра један од најбољих мечева у каријери, а истакао је да ће тек сутра размишљати о финалу и да жели да ужива у победи.

"Ово је био један од најбољих мечева које сам играо, као и један од најузбудљивијих. Био је јако неизвестан меч, нико није могао да направи разлику и одвоји се", рекао је Дјоковић одмах после меча.

Ђоковић је у четвртом сету имао две меч лопте, али је Дел Потро успео да их спасе и избори пети сет. "Зато је он гренд слем шампион и пласман му је у врху. Увек у тешкој ситуацији пронађе решење. Не мислим да сам играо лоше код те две меч лопте. Он се феноменално борио и свака му част на томе", рекао је Ђоковић.

Новак је казао да је био разочаран када је изгубио четврти сет, али је додао и да се спремао за пет сетова. "Био сам разочаран после четвртог сета. Било је много прилика, које нисам искористио. Као што сам рекао, свака му част и честитам му на борби. Спремао сам се за пет сетова, то сам и очекивао. Ниво тениса је био веома висок", рекао је Ђоковић.

У финалу га чека победник меча Енди Мареј - Јежи Јанович.
"Желим данас само да уживам у овој победи, а сутра ћу да почнем да размишљам о финалу. Ово је дефинитивно један од мојих најбољих мечева и дефинитивно најузбудљивији на Вимблдону. Почаствован сам да сам из њега изашао као победник", рекао је Ђоковић.

Дел Потро: Тешко је поднети пораз

Аргентински тенисер Хуан Мартин Дел Потро рекао је данас да му је тешко да поднесе пораз од Новака Ђоковића у полуфиналу Вимблдона, а тај меч је оценио као "велику битку".

"Тешко је поднети пораз. Водила се велика битка. Меч је био на високом нивоу и био сам јако близу", пренели су Дел Потрове речи аргентински електронски медији.

Ђоковић је после четири сата и 43 минута победио "Делпа" са 3:2 у сетовима.
"Успео сам да задржим светског броја један скоро пет сати, с добрим, дугачким поенима. Враћао сам сервис, то је било добро и помогло ми је да напредујем. Сигуран сам да је (тренер) Франко (Давин) јако срећан, с једне стране", рекао је Дел Потро.

Аргентинац је признао да му је тешко било да изгуби после таквогмеча.
"Људи око мене су ми говорили лепе ствари, али ме растужује помисао да сам играо сјајан меч два добра противника и изгубио. Тешко ми је кад изгубим. Има сусрета када обојица играча заслужују да победе, али ако је тријумф запао њему, онда га је и заслужио", рекао је Дел Потро.

Он је казао да је задовољан својим наступом на Вимблдону.
"Оно што сам искусио на терену било је спектакуларно, невезано за резултат. Важно је што сам поново постао опасан и могу да се носим с најбољима на свету", казао је Дел Потро.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво