Партизан изгубио од "армејаца"

Партизан је поразом од ЦСКА, резултатом 90:88, освојио четврто место на финалном турниру Евролиге. На жалост, ни против Московљана, срећа није била на страни црно-белих. И поред пораза, "чета" Душка Вујошевића је направила историјски успех, јер је са буџетом од само три милиона евра, равноправно парирала најбољим и најбогатијим европским екипама.

Партизан је утакмицом за треће место на финалном турниру Евролиге против московског ЦСКА завршио овогошњу сезоне у најелитнијем клупском такмичењу.

Екипа са најмањим буџетом у овом такмичењу, направила је прави подвиг самим пласманом на фајнал-фор, а победе против фаворизованих противника дуго ће се препричавати.

Успех Партизана многи су упоређивали са бајком о пепељуги и причом о ружном пачету, док су тренера "црно-белих" називали чаробњаком.

Дуле је и овај пут демонстрирао своју магију, а у две утакмице на фајнал-фору, два продужетка делила су црно-беле момке да направе још већи подвиг.

Ова утакмица је по много чему била слична оној против Олимпијакоса. До последње секунде победник није био познат, а само мало среће је и овај пут било потребно Партизану за победу.

Као да је све залихе среће Партизан искористио Кецмановом тројком против Цибоне.

С обзиром да се играло за треће место, притисак на обе екипе је био мањи, па самим тим и утакмица је била лепша за гледање.

Екипа ЦСКА је боље отворила утакмицу, а Ленгдон је био незаустављив. Партизан је почео зонском одбраном, али су Московљани "пик енд ролом" лако налазили решења у нападу. У одбрани су "армејци" играли чврсто, па су првих шест поена, црно-бели постигли са линије слободних бацања. Прве поене из игре, за Партизан, тек у четвртом минуту постиже Весели.

Целу четвртину Ленгдон решета кош Партизана, а Божић, Робертс и Рашић, тројкама узвраћају. Ипак најбољи играч београдске екипе у том делу игре био је Јан Весели, који је атрактивним потезима, са шест постигнутих кошева, спречио "армејце" да се одлепе.

Четвртину је обележила и техничка лична грешка коју је, после приговора судији, добио тренер Партизан Душко Вујошевић. Тај период игре завршава се резултатом 25:20 за Московљане.

Руска екипа силовито почиње другу четвртину па се кошевима Хријапе и Ленгдона одваја на плус 11. У том тренутку је Весели одржавао Партизан у животу. Крајем четвритине на сцену ступа Робертс, чијим кошевима Партизан смањује заостатак, а на одмор се одлази резултатом 47:44 за руску екипу.

Наставак доноси равноправну игру, у којој ни један екипа није стекла већу разлику. Партизан поенима Робертса и Марића, први пут после самог почетка утакмице долази до предности.

Већи део трећег периода Партизан је играо сјајну одбрану, а за шест минута Московљани постижу исто толико поена. Ипак Воронцевич и Холден преузимају ствар у своје руке и убрзо враћају предност руској екипи. У том делу игре и Весели добија техничку грешку, али црно-бели ипак у последњу четвртину одлазе са поеном вишка.

И последњу четвритину Партизан почиње тројком, овога пута егзекутор је био Душан Кецман. Ипак, кошевима Шишкаускаса и Кауна, ЦСКА враћа резултатску клацкалицу. Смењују се поени Курбанова, Шишкаускаса са једне и Рашића и Робертса са друге стране, а Москивљани у поседњи минут улазе са три поена предности.

Утакмица улази у неизвесну пенал завршницу. На линији за слободна бацања Марић, Ленгдон и Мекејлеб су непогрешиви, док је само Хријапи задрхтала рука, па је промашио једно бацање. "Армејци" су тада имали два поена предности, а Партизан 6,4 секунде да тројком тријумфује или бар да одведе утакмицу у продужетке.

Одговорност преузима Мекејлеб, који сјајним спринтом до противничког рекета не даје времена кошаркашима ЦСКА да му засметају, и без проблема полаже лопту у кош.

Коначно се срећа осмехнула црно-белима, који су сада спасили изгубљену утакмицу.

И они скептици који су мислили да је Партизан залутао на фајнал-фор, после две неизвесне утакмице са најјачим тимовима, морали су да признају да су црно-бели заслужили не само учешће, већ и тријумф на завршном турниру.

Други продужетак на фајнал-фору за Партизан је поново почео фуриозно, и опет Кецман постиже још једну битну тројку. После искључења Веселог, због пете личне грешке, кошевима Ленгдона и Гријапе Московљани враћају предност од једног поена.

Ипак, два слободна бацања Мекејлеба и тројка Божића дижу предност црно-белих на четири поена. Треће место је већ било навидику, Ленгдон и Хријапа враћају своју екипу у живот.

Руска екипа пон ово прелази у вођство, а Рашић враћа предност Партизану. Коначни егзекутор је био ипак Американац Холден, који на 2,4 секунде до краја постиже тројку и доводи своју екипу у предност од два поена.

Мекејлеб још једном има последњи шут, али овога пута не успева. Утакмица се завршава резултатом 90:88 за ЦСКА, а Московљани освајају утешно треће место.

Најефикаснији у руској екипи био је Трајан Ленгдон са 32 поена, Виктор Хријапа  убацио је 17, а Рамунас Шишкаускас 13 поена.

Најбољи стрелац црно-белих био је Лоренс робертс са 16 поена, Душан Кецман и Алекс Марић постигли су по 15 поена.

Број коментара 112

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара