Читај ми!

Та маните те рекорде – Јокић до краја сезоне међу четворицом најбољих свих времена

Када се ујутру пробудите, само једна ствар је сигурна – Никола Јокић је ноћас остварио трипл-дабл учинак... А још једна је готово извесна – до краја актуелне НБА сезоне српски центар ће по броју троструких двоцифрених учинака бити међу четворицом најбољих на вечној листи најјаче кошаркашке лиге света.

Та маните те рекорде – Јокић до краја сезоне међу четворицом најбољих свих времена Та маните те рекорде – Јокић до краја сезоне међу четворицом најбољих свих времена

Кошаркаш Денвер нагетса Никола Јокић ноћас је у победи свог тима над Хјустон рокетсима постигао 14 поена, ухватио 11 лопти и поделио 10 асистенција... Само још један дан у канцеларији за Јокића, али овај пут са добрим поводом да почасти колеге из фирме – 100. трипл-дабл учинак у каријери.

Све до 1973. године НБА статистичари нису водили евиденцију о броју блокада и украдених лопти, а ни о скоковима се није водило рачуна пре 1950, па нико не може да се закуне да зна ко је први на америчким паркетима три колоне поред свог имена попунио двоцифреним бројевима, пошто колона дуго није ни било.

Тек је Меџик Џонсон почетком осамдесетих својим свестраним партијама популаризовао трипл-дабл као појам и релевантан подвиг који се прецизно прати и бележи, али ће остати уписано име кошаркаша Филаделфија вориорса Ендија Филипа, којег (не потпуно поуздана) историја памти као првог који је остварио трипл-дабл учинак.

Откако је Енди 14. децембра 1950. против Форт Вејн пистонса забележио 17 поена, десет скокова и десет асистенција, само шесторица играча у историји НБА лиге могу да се похвале са 100 или више трипл-даблова током регуларног дела сезоне, а од данс је међу њима и Никола Јокић.

Испред двоструког МВП-а на вечној листи сада су само петорица кошаркаша, од којих двојица још играју кошарку. Први је Расел Вестбрук (198 трипл-даблова), иза њега је Оскар Робертсон (181), а међу најбољих пет су још Меџик Џонсон (138), Џејсон Кид (107) и Леброн Џејмс (106).

Пошто Кид сада само са клупе свог Даласа може да гледа туђе луцидне асистенције и прецизне шутеве, док је и даље активни Џејмс ове године само једним трипл-даблом поправио свој скор, Јокић би већ до краја актуелне сезоне могао да се прогура међу четворицу најбољих свих времена, а каријера је пред њим па у наредним годинама може да појури и на сам врх.

Сто трипл-даблова на 582 утакмице

До почетка плеј-офа Денвер ће одиграти још 19 утакмица, а Николини трипл-даблови ређају се као на траци – на последњих 20 мечева уписао их је 15.

Да Јокићев учинак има велики потенцијал раста показује и податак да је кошаркаш Денвера до својих 100 трипл-даблова дошао одигравши 582 утакмице, па су од конкурената само Вестбрук и Робертсон у просеку чешће попуњавали по три колоне.

Већ две сезоне у низу Јокић је по том параметру најбољи у НБА лиги, а биће извесно и трећу пошто му је трипл-дабл против Хјустона 24. ове сезоне и има их чак 14 више од наредног на листи – Луке Дончића.

И ту би Јокић могао да подебља слова којима је уписан у историју пошто је по броју трипл-даблова током једне регуларне сезони тренутно девети. Готово сигурно ће надмашити Вестбруков учинак из сезоне 2017/18. (25 трипл-даблова) и Робертсонових 26 из 1961. и 1964, а није недостижан ни 31 трипл-дабл Вилта Чејмберлена из сезоне 1967/68. 

У теорији – ако Јокић на свакој од наредних 19 утакмица попуни три колоне двоцифреним бројевима, надмашиће и рекорд Расела Вестбрука – 42 трипл-дабла из сезоне 2016/17.

Није у Николиној равничарској природи да жури и јури (осим на хиподрому), али ако настави у свом ритму да доминира по дворанама широм Сједињених Држава, падаће редом и рекорди као бачко жито у јуну, иако је вероватно све што би Јокић на то имао да каже – та мани.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво