Читај ми!

Кошаркашка елита у Београду - ко ће бити шампион Европе?

Овог викенда у Београду се одржава Завршни турнир кошаркашке Евролиге. Турски Анадолу Ефес брани трофеј освојен прошле сезоне, Барселона финале из Келна и звање најбоље екипе у лигашком делу такмичења. Реал жели до 11. титуле шампиона Европе, док Олимпијакос, као аутсајдер, из прикрајка напада четврти трофеј у елити. Полуфинални мечеви играју се у четвртак, финале је заказано за суботу.

Турбулентна сезона у Евролиги приводи се крају, у конкуренцији за европску круну остале су четири најбоље екипе - Анадолу Ефес, Олимпијакос, Реал и Барселона.

Велико је питање да ли би се ове четири екипе домогле фајнал-фора да из такмичења нису елиминисане руске екипе, али су све четири својим партијама заслужиле да се боре за трофеј намењен шампиону Европе.

Београд ће бити домаћин најбољим европским екипама, које су прошле предугачки лигашки део такмичења, а онда били бољи од својих противника у четвртфиналним серијама.

Полуфинални мечеви на програму су у београдској Арени у четвртак - прво ће се састати Анадолу Ефес и Олимпијакос (18.00), док ће од 21.00 копља укрстити Барселона и Реал.

Меч за треће место и велико финале заказани су за суботу.

Мицић и Ларкин - довољно да се понови прошла Ефесова сезона

Екипа Ергина Атамана у Београду ће бранити титулу шампиона Европе освојену прошле године у Келну, али овога пута Анадолу Ефес на турнир не долази као аутсајдер, већ као тим који зна како се долази до највиших домета.

Василије Мицић и Шејн Ларкин најбољи су играчи турског тима, од којих полазе све, а завршава већина акција на терену.

Далеко од тога да Ефес нема још на кога да се ослони, али бековски тандем Мицић-Ларкин је тај који решава утакмице, доноси превагу у кључним моментима, на крају крајева - донели су "пиварима" први трофеј шампиона Европе у клупској историји.

Турски тим има изузетно снажну центарску линију коју чине Данстон, Плајс и Синглтон, док ростер употпуњавају изузетно корисни Моерман, Андерсон и Симон.

Ефес је једини учесник фајнал-фора који није био носилац у четвртфиналу, а Атаманови момци су у четири утакмице елиминисали изузетно искусну и незгодну екипу Олимпије из Милана.

Почетак сезоне није био обећавајући, али је Ефес полако подизао форму, на крају дошао до шестог места на табели (захваљујући донекле и елиминацији руских тимова из Евролиге), а онда преко Месинине Олимпије букирао карте за Београд.

Олимпијакос вреба из сенке

Противник Ефесу у полуфиналу биће Олимпијакос, вероватно тим којем се дају најмање шансе да дође до две победе на београдском фајнал-фору.

Екипа из Пиреја одиграла је одличну сезону, коју је крунисала другим место у лигашком делу такмичења, што је било велико изненађење за већину љубитеља кошарке.

Истина, грчки великан у свом саставу има неколицину искусних играча - Слукас, Папалукас и Принтезис укупно су освојили седам титула шампиона Европе, али су велики допринос дали Саша Везенков, Тајлер Дорси и Томас Вокап.

Јесте Ефес изузетно јак под обручима, али и Олимпијакос има свог горостаса - Мустафа Фал иза себе има одличну сезону и могао би бити икс-фактор у полуфиналном дуелу.

Не треба заборавити да на клупи Олимпијакоса седи Јоргос Барцокас, који је већ донео титулу континенталног шампиона црвенима (2013), и то баш у сезони када је мало ко то очекивао од њих.

У четвртфиналу такмичења тим из Пиреја је после пет уткамица изашао као победник у изузетно изједначеној и неизвесној серији против Монака.

Ипак, да би дошли до новог трофеја, четвртог у историји клуба, Олимпијакос мора прво да обори на плећа званичног шампиона Европе, а онда једног од два шпанска великана - задатак изузетно тежак, али не и немогућ.

*Ефес и Олимпијакос одиграли су 44 међусобна сусрета у елити, а резултат је, веровали или не, изједначен 22-22.

Реал жели да се понови 2018. година

Најтрофејнији клуб од четири која учествују на Завршном турниру жели да у Београду освоји 11. титулу континенталног шампиона.

Последњи пут на кров Европе Реал се попео 2018. године, када је предвођен незаустављивим, тада 19-годишњим Луком Дончићем тријумфовао управо у Београдској арени.

"Краљевски" клуб имао је великих проблема са повредама ове сезоне, али је и поред тога константно био у врху табеле, да би лигашки део завршио на четвртом месту.

Уследила је четвртфинална серија против Макабија, у којој је Реал, лакше него што се очекивало изашао на крај са "поносом Израела" - 3:0.

Серхио Љуљ и Руди Фернандез, иако у позним играчким годинама, чине окосницу тима који у свом саставу има вероватно најбољег центра у Европи ове сезоне - Валтера Тавареса.

Француску колонију у Мадриду чине Козер, Ертел, Појрије и Јабуселе, од којих се последњи показао као велико појачање и велика је подршка Таваресу.

За дефанзиву су задужени Адам Ханга и Џеф Тејлор, док је повратник из НБА Габријел Дек управо оно што је недостајало екипи Пабла Ласа да буде један од претендената на титулу.

Ипак, пласман у финале неће бити нимало лак посао пошто пут до њега води против вечитог ривала, екипе Барселоне.

Барселона први фаворит за титулу

Каталонци играју сјајну сезону, убедљиво су освојили прво место на табели лигашког дела такмичења и у Београд стижу као главни фаворити за освајање трофеја.

Шарас Јасикевичијус, који је као играч освојио четири титуле са три клуба, сјајно је укомпоновао екипу, коју чине велике звезде, али и млађе снаге, па Барса делује као непобедива екипа, која жели да оде корак даље у односу на прошлу сезону, када је поражена у финалу.

Само седам пораза доживела је "блауграна" у лигашкој фази (два у последња два меча), а апсолутни лидер екипе је Никола Миротић.

Искусни део екипе чине још Ник Калатес, Алекс Абринес, Пјер Ориола и Нико Лапровитола, а ништа мање искуства и квалитета немају ни Брендон Дејвис и Сертач Шанли, који је прошле сезоне био шампион са Ефесом.

Има Шарас и младе снаге које предводи суперталентовани Рокас Јакубаитис, али и Мајкл Каиседо, који тек треба да покаже колико вреди на кошаркашком небу.

Звучи невероватно, али Барса је само два пута у историји била шампион Европе - прву титулу донели су Светислав Пешић и Дејан Бодирога 2003. године, док је за сада последња освојена 2010.

Барса има све што је потребно да се екипа попне на кров Европе, макар на папиру, али то све треба оправдати на терену, а Бајерн је у четвртфиналу показао да против каталонског тима може да се игра.

*Барса је савладала Реал у последња четири евролигашка дуела, али последња два на Завршним турнирима припала су мадридском тиму - оба пута на клупи краљвског клуба седео је Пабло Ласо.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара