Партизан савладао Уникаху

Кошаркаши Партизана савладали су у Пиониру у 3. колу групе Г Евролиге шпанску Уникаху са 60:59. Одлука о победнику пала је у последњој четвртој четвртини.

На полувремену је било нерешено 26:26. И у наставку се играла чврста одбрана, са мало постигнутих кошева.

Партизан је повео са 56:51 три минута пре краја. Гости из Шпаније тада не користе два слободна бацања и нови напад, али ни црно-бели нису успели да повећају разлику.

Ипак, у последњих 40 секунди утакмице ушло се са пола коша предности за Београђане. Новица Величковић постигао је два поена, међутим експресно је узвратио Омар Кук са линије слободних бацања.

Десет секунди пре краја кошаркаши Уникахе начинили су фаул над Лазмеом, који је постигао само један поен. Кук је изједначио.

Новица Величковић такође користи само једно бацање седам секунди пре краја, али противник није успео да реализује последњи напад. Истекло је време и Партизан је стигао до веома важног тријумфа - 60:59 (10:11, 16:15, 18:15, 16:18).

Тренер Вујошевић истакао је после меча да су његови пулени заслужили тријумф у веома битној утакмици.

"Вечерас су оба ривала играла под императивом победе, а ми смо се на крају успешно изборили са њим. Мислим да ће нам за пласман међу осам најбољих у Европи требати још две победе", оценио је Вујошевић.

Тренер Уникахе Аито Гарсија истакао је да су вечерашњи ривали у свему били изједначени, али да је победа припала срећнијем тиму.

"У доброј мери меч су одлучиле судије и Стефон Лазми који је у првом полувремену, када смо ми били бољи протвиник, одржавао Партизан у игри", закључио је Гарсија.

Партизан: Тепић 8, Милошевић 4, Рашић 5, Трипковић 12, Величковић 12, Лазми 9, Алексић, Витковац 2, Божић 2, Ракочевић 2, Весели 4, Вранеш.

Уникаха: Кук 12, Гомис 5, Родригес 1, Кортаберија, Велш 12, Ндонг 6, Габријел 5, Хименес 2, Арчибалд 6, Келати, Хејслип 10.

Наредни меч Евролиге Партизан ће играти у Малаги против Уникахе 25. фебруара.

Кошаркаши Партизана срећни и уморни

Кошаркаши Партизана били су уморни, срећни и поносни после неизвесне победе над Уникахом у Евролиги, а бек шампиона Србије Миленко Тепић рекао је да вероватно никада у каријери није играо тако тешку утакмицу.

"Све време смо били изједначени, било је јако мало поена и све то показује тензију која је владала на утакмици и пре ње. Одбране су водиле главну реч, али ипак мислим да смо ми били бољи пред оваквом публиком баш за тај један поен. Евентуалним поразом бисмо умањили своје реалне шансе за пласман у последњих осам и важност утакмице утицала је на лош почетак. Не сећам се овако тешког меча. Ово је можда најтежа утакмица у сезони, а за мене и једна од најтежих које сам играо у каријери", казао је Тепић.

"Враћамо се, настављамо даље, идемо у 'фајнал ејт' душом и срцем, без обзира шта ко очекивао. Нисам провео превише времена у игри да осетим како је била тешка, али била је и победа је велика. Тек сам устао из кревета и имао сам велику жељу да вратим све навијачима и својим саиграчима. Морао сам, једноставно, да играм", рекао је Вранеш.

"Само сам мислио на то да правилно изведем. Трудио сам се да будем концентрисан и да форма буде савршена, како и радимо на тренингу. На срећу, ушло је једно. Било је тешко у рекету, Бонифејс Ндонг је први атлетски центар против кога играм у Европи, али смо урадили добар посао у рекету. Ово је дефинитивно најтежа утакмица коју смо до сада одиграли. Била је заморна, нико није могао да постигне кош, све време је била борба", рекао је Лазми.

"Пре свега да похвалим саиграче, ово вечерас је била изузетно тешка утакмица. Одбрана је одлучивала. Много смо у сезони губили неизвесних завршница и сада нам се вратило када је најпотребније. Похвалио бих и Славка што је одиграо без тренинга и хвала публици на бодрењу", рекао је Величковић.

Плејмејкер Уникахе Омар Кук казао је да његов тим и даље има шансе да прође у четвртфинале.
"Имамо шансе и даље, чекају нас две утакмице код куће. Њих морамо да добијемо и онда у последњем колу идемо у Атину и тамо треба да победимо, да не зависимо од других. Очекујем да у мечу са Партизаном у Малаги буде другачија публика и хладнија дворана у којој неће бити толико дима да запушава плућа", рекао је прошлогодишњи креатор игре Црвене звезде.

На питање новинара да ли то значи да му није пријао повратак у Београд, Кук се насмејао и казао да му је ипак било пријатно. "Ма, било је лепо, свиђа ми се атмосфера, али било је тешко дисати негде од краја треће четвртине. Много је људи, много дима", рекао је Кук.
"Било је баш добро. Ова публика је најбоља у Европи и ја јако волим да играм пред таквим навијачима. Свиђа ми се овде, људи су емотивни и то ме подсећа на кућу. Види се да је овде кошарка у срцима, заиста сам уживао", рекао је Ндонг.

Када су га новинари питали да прокоментарише податак да је нижи тим Партизана забележио 45 скокова, чак 11 више од Уникахе, којој су центри можда и главно оружје, Ндонг је казао му није тако изгледало.

"Немогуће да је 45! Није ми заиста изгледало тако. Партизан сада има боље шансе за пролаз, али ни ми нисмо елиминисани. Морамо да побеђујемо у својим утакмицама", рекао је сенегалски репрезентативац.

Бек Јиржи Велш рекао је да је утакмица била прави рат. "Честитам им на победи, али мислим да смо и ми могли да победимо. Очекивао сам овакву борбу од првог до последњег часа. Ово је више био рат него кошаркашка лепотица. Превише смо грешили у нападу и мислим да смо зато изгубили", рекао је првотимац Уникахе.

Велш је далеко најпознатији чешки играч, али је тек вечерас први пут гледао звезду у успону, Партизановог Јана Веселија.
"Први пут сам га вечерас гледао. Јасно је да је прворазредни атлета, а очекујем да ће временом више бити укључен у напад и да ће лопта више ићи на њега. Има све услове да постане велики играч. Упознали смо се тек јуче између тренинга и нисмо много причали. Није било времена и услова да му дам неки савет, али ће га вероватно бити на лето, када се нађемо у репрезентацији", рекао је Велш.

 

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво