Бертомеу предложио, клубови изгласали – крај сезоне у Евролиги, Звезда остаје и следеће године!

Како незванично сазнаје РТС, клубови Евролиге подржали су предлог првог човека такмичења Ђордија Бертомеуа да се сезона у Евролиги, али и у Еврокупу прекине. Одлучено је да у наредној сезони елитног такмичења игра са истих 18 клубова, што значи да ће Црвена звезда поново бити евролигаш.

Наиме, на почетку "Дана де" и одлучујућег састанка који је стартовао у 11 часова, Бертомеу је услед немогућности да се план о наставку сезоне спроведе у дело предложио њено окончање.

Управо такав развој догађаја предвидели смо у опширној анализи кошаркашке ситуације у Европи објављеној пре равно месец дана. 

Велики утицај да Каталонац наступи са таквим предлогом пред представницима 11 клубова са А лиценцом имао је и став играча који су против настављања сезоне, прихвативши чињеницу да постоји велики ризик од повреда.

Клубови су потом, према још непотврђеним информацијама, гласајући прихватили тај предлог (наводно су само Барселона и Макаби били за игру). 

У саопштењу Евролиге истиче се да је "здравље и безбедност спортиста, навијача, особља, партнера и локалних заједница њен приоритет, а да је различита еволуција ковида 19 на различитим територијама на којима се играју Евролига и Еврокуп онемогућује и не гарантује да ће сви тимови имати исте услове и за припреме и за само такмичење, те је једина праведна одлука да се такмичење прекине". 

У складу са ранијим сазнањима РТС-а, одлука о прекиду сезоне значи да ће се она "поновити", односно да ће истих 18 клубова играти у Евролиги у сезони 2020/21, што значи да ће Србију и регион поново представљати београдска Црвена звезда, што је Евролига и навела у свом саопштењу, где се Партизан наводи међу иста 24 клуба која ће и наредне године играти у Еврокупу.

Званично је и да ове сезоне неће бити шампиона ни у Евролиги ни у Еврокупу, а да ће наредна почети према ранијем плану 1. октобра, односно 30. септембра. 

Медијима је послата и изјава Ђордија Бертомеуа, који је истакао да му је ова одлука најтежа одлука од настанка лиге.

"Без сумње, ово је најтежа одлука коју смо морали да донесемо у својој 20-годишњој историји. Из разлога који су били ван наше контроле, били смо приморани да прекинемо најуспешнију и најузбудљивију сезону у историји европске кошарке.

Ово долази након два и по месеца у којима су сви актери лиге задржали одлучност и исцрпели све могуће начине покушавајући да пруже комплетну и јединствену сезону нашим навијачима, чија је страст покретачка снага свих наших напора. То је наша посвећеност и наша страст сваке сезоне, која је пала пред силом која превазилази било кога, и то нас највише боли.

Ипак, рекордни подаци који показују колико су наши фанови уживали у досадашњим утакмицама дају нам више енергије него икада пре да почнемо планове за још бољу сезону 2020/21", поручио је Бертомеу, који ће можда открити нешто више о плановима и решењима у поподневном разговору са медијима.

Подсетимо, сезона у Евролиги и Еврокупу прекинута је 12. марта услед пандемије коронавируса.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се