Почетак Игорових "орлова" – ако се по јутру дан познаје…

Српска кошаркашка јавност нема разлога за бригу. "Орлови" су под командном палицом новог селектора Игора Кокошкова убедљиво тријумфовали у Финској и показали да је пред нама нови успешан период националног тима. Иако је рано за озбиљније закључке, некако не могу да дочекам јун месец и квалификације за Олимпијске игре.

Сваки почетак је тежак, нарочито када долазите на место селектора спортске силе која себе сматра "земљом кошарке". Игор Кокошков победом је дебитовао на клупи "орлова", иако је на располагању имао комбиновани састав.

Далеко од тога да је Србија у финском Еспуу одушевила игром, али одбрана, залагање и борбеност били су на потребном нивоу како би се савладала веома искусна екипа која важи за доброг домаћина.

Кокошков није био једини дебитант у српском тиму, пошто су први наступ као чланови стручног штаба имали асистенти Дејан Милојевић и Владимир Јовановић.

Свих 12 играча који су били у саставу Србије уписали су се у листу стрелаца, а Радуљица је био најефикаснији, што се и очекивало од капитена тима у одсуству Милоша Теодосића.

Одличне партије пружили су Раде Загорац и Алекса Аврамовић, док су својим искуством велики допринос дали Новица Величковић, повратник у национални тим, као и Марко Симоновић.

Делује да је Кокошков одмах успоставио добру атмоферу у репрезентацији, што се најбоље могло приметити у међусобном бодрењу играча код грешака, које су биле много чешће него што би један озбиљан меч то могао да истрпи.

Нови селектор, захваљујући убедљивом вођству током већег дела утакмице, имао је прилику и да испроба одређене акције, а кошаркаши на терену су их успешно спроводили у дело, иако нису сваки пут били ефикасни.

Србија у овом квалификационом прозору није могла да рачуна на чак 13 играча који наступају у НБА или Евролиги, док су накнадно са списка отпали Огњен Добрић (због повреде) и Милош Теодосић (због проблема са осигурањем).

У таквој ситуацији, победа над искусном екипом Финске, нарочито на начин на који је извојевана, може да радује, али и да улије поверење у национални тим пред наставак квалификација.

Противник свакако није довољно меродаван како би се доносили закључци о квалитету игре српског тима, али, ако се по јутру дан познаје, чека нас успешан циклус квалификација, који би требало да буде генерална проба за оно што нас очекује у јуну – предолимпијски турнир за пласман на Игре у Токију.

А прилику за ново доказивање Игор Кокошков и његови "орлови" имаће већ у недељу, када у Београд стиже екипа коју је управо нови селектор Србије у претходној деценији подигао из европског талога на ниво редовног учесника великих континенталних такмичења – селекција Грузије.

На екипи је да иде корак по корак, утакмицу по утакмицу. Уколико посвећеност репрезетативном дресу и залагање на свакој утакмици буде на врхунском новоу, српска кошарка нема чега да се плаши...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво