Како ће двомеч против Дарушафаке одредити Партизанову сезону у Европи

Пред кошаркашима Партизана налазе се дуели са Дарушафаком у оквиру топ 16 фазе Еврокупа. Црно-бели се налазе у фантастичној серији победа, две нове би их приближиле првом месту у групи и повлашћеном положају у плеј-офу. О другачијем исходу нико и не размишља...

Како ће двомеч против Дарушафаке одредити Партизанову сезону у Европи Како ће двомеч против Дарушафаке одредити Партизанову сезону у Европи

Кошаркаши Партизана у уторак играју прву од две утакмице са Дарушафаком у топ 16 фази Еврокупа. Утакмица у "Фолксваген арени" могла би да буде кључна за црно-беле када су у питању крајњи домети такмичења у Европи.

Тринкијеријеви момци налазе се у серији од девет узастопних победа. И то каквих. Само утакмица против Цедевите одлучена је у последњим тренуцима и то спектакуларном тројком Огњена Јарамаза, док су у остали тријумфима црно-бели били доминантни.

Нарочито ако се у обзир узму последња два меча у Еврокупу, где су више него убедљиво савладане италијанске екипе – Виртус и Тренто.

Тринкијеријев "италијански посао"

"Сале национале" довео је у Београд Теодосића и Марковића, као и чету америчких легионара, али у Београду су се повели као боси по трњу. Прво полувреме утакмице против Виртуса било је једно од најбољих које је Партизан одиграо још од славних времена Душка Вујошевића.

Чак 62 поена постигли су црно-бели у првих 20 минута дуела са Виртусом, који важи за једног од главних, ако не и главног, фаворита за освајање такмичења.

Навијачи су се потом уплашили путовања у непознато – готовања у Тренту, али су и ту црно-бели на полувремену дошли до 20-ак поена разлике, а онда рутински привели меч крају.

Форма у којој се налази Партизан истовремено је задивљујућа и тера на опрез.

Као ретко када у својој историји, Партизан и у гостима игра пуном снагом и меље ривале, подижући поредност из минута у минут. Тренто је био апсолутно немоћан, а игру из Италије црно-бели морају да понове и у Турској.

Партизан делује као екипа без мана, готово непобедиво – игра у нападу је течна, а одбрана веома ангажована и на моменте фанатична. Тим је све уигранији, а проценти шута споља се подижу како одмиче сезона.

Ипак, један (не)очекиван пораз могао би све то да поремети. А утакмица против Дарушафаке је права "нагазна мина".

Дарушафака, мали велики клуб 

Турски тим, као и већина европских, заснива своју игру на Американцима. Али, квалитет екипе далеко је од оног од пре неколико сезона, када се Дачка, под вођством Дејвида Блата, борила за плеј-оф Евролиге, а онда и освојила Еврокуп (2018. године).

Бонзи Колсон, Џерод Џонс и Џонатан Хамилтон главне су узданице турског тима, чији је најпознатији члан искусни Синан Гулер.

Екипу не красе добри проценти шута за два и три поена, али су изабраници Селџука Ернака изузетно физички надарени, што се најбоље одражава у тимском офанзивном скоку (12 у просеку по утакмици).

Оно што је очигледно је чињеница да је Партизан више тим од наредног ривала, о чему сведочи број асистенција по мечу (17:12 у корист Партизана). Што се тиче скока, црно-бели статистички не заостају за Дарушафаком, док је екипа из Београда значајно поправила шут споља (45% у топ 16 фази).

Четвртфинале на дохват руке

Треба истаћи да пораз у Истанбулу не би био смак света, али би значајно закомпликовао стање на табели Групе Е. Чини се да за пласман на прва два места има три кандидата, једног по једног треба елиминисати.

Уколико слави у "Фолксваген арени" Партизан би широм отворио врата четвртфинала такмичења, а врло могуће и првој позицији у групи и повољнијем жребу до саме завршнице.

Црно-беле већ наредне седмице очекује "реванш" против турског тима, после чега следи гостовање код Виртуса, док у последњем колу у "Штарк арену" стиже Тренто.

Чини се да је и распоред на страни Партизана, пласман међу осам најбољих екипа у такмичењу не би требало да измакне, као што је то био случај прошле сезоне. А онда, када се уђе у саму завршницу такмичења, ни финале није недостижно.

А добро се зна шта финале носи – дуго чекано учешће у Евролиги, што екипа попут Партизана, било по квалитету, било по историји, свакако заслужује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара