Звезда на пола евролигашког пута – повратак отписаних

Упркос бројним изазовима од почетка сезоне и "спорог" старта сезоне у Евролиги, Црвена звезда је и даље "живa" и у игри за евентуални успех, односно подвиг што би пласман у плеј-оф свакако био. Резултат на пола пута и осам победа у 17 кола даје право на наду.

Звезда на пола евролигашког пута – повратак отписаних Звезда на пола евролигашког пута – повратак отписаних

Када је у другом минуту меча на семафору стајало Црвена звезда – Бајерн Минхен 0:6, многи навијачи српског шампиона су вероватно помислили на бродолом фудбалера у црвено-белом крајем новембра у мечу Лиге шампиона на београдској Маракани.

Ипак, на срећу тих истих навијача, фудбал и кошарка се битно разликују, пошто се под обручима много чешће дешава да је Звезда равноправна са великим и богатим клубовима. И не само то. Она их и побеђује.

Тако је било синоћ, када је након поменутог заостатка на старту тим Драгана Шакоте прво преокренуо резултат а онда предност узету у четвртом минуту (10:9) чувао и само увећавао до коначних "плус тридесет" – 93:63.

Повратак отписаних 

Да почетак нове године буде још лепши, ту је и податак да је то била најубедљивија победа тима са Малог Калемегдана у Евролиги, а да скор од осам победа и девет пораза на половини такмичења даје реалну наду за пласман у плеј-оф, односно међу осам најбољих.

Синоћ је све функционисало готово савршено. На оба краја терена. Као из "златног доба" док је на клупи седео Дејан Радоњић, који је синоћ очекивано добио овације и поклоне на свом првом повратку у Београд као тренер гостујућег тима.

Новајлије пристигле протекле недеље дале су чврстину и дубину тиму.

Штимац је убацио 13 поена уз шест скокова и само један промашај из игре. Марко Јагодић Куриџа је поред феноменалног закуцавања поред Ципсера убацио још пет поена, а у свом дебију у црвено-белом дресу Американац Кевин Пантер је постигао 15.

Без дилеме најбољи играч београдског тима ове сезоне, Лоренцо Браун, поново је био на висини задатка (15 поена, седам асистенција, три украдене лопте, индекс 26), а добар допринос додали су "староседеоци" Берон (10), Давидовац (13), Кузмић (девет поена, седам скокова) и Лазић (6).

Утисак после пола одиграних мечева проширене Евролиге јесте да је Звезда испливала и да је и даље "жива" упркос проблемима које је имала у досадашњем делу сезоне.

А тај списак је подужи: 

– оставка Милана Томића,
– лоши резултати у АБА лиги,
– повреде и трансфер промaшаји,
– проблем са делом навијача због односa према Филипу Човићу,
– и напослетку неодлазак на меч против Будућности у Подгорицу у напетој политичкој атмосфери у Црној Гори.  

Историја се (не) понавља 

Зато скор од 8-9, и краткорочни распоред (гостовање Асвелу у наредном колу 10. јануара, па мечеви са Жалгирисом и Албом у Београду) дају реалну наду да српски и регионални представник у елити може ускоро и у "плус", односно до позитивног скора.

Ако се то и оствари, Звезда ће бити и више него конкурентна у борби за доигравање.

А мало ко је то могао да предвиди после почетка и скорова 1-3 после четири кола или 2-7 после девет рунди.

Зато се многи навијачи надају да ће се историја поновити и да њихов тим може да серије тријумфа са краја 2016. и почетка 2017. године (седам везаних победа), када је низ стао после тријумфа над ПАО-ом у Пиониру.

Има и оних коју ову сезону упоређују са оном 2015/16, када је такође било пуно промена у играчком кадру усред сезоне (одлазак Мекела, Скорцијанитиса и Томпсона, а долазак Мицића, Милера, Кинзија и као ове године Штимца), а у којој је игран плеј-оф и добро намучен московски ЦСКА у тим дуелима.

Шта год да донесе наставак 2020. године, један закључак се може донети већ сада, на пола евролигашке кампање – Звезда се није обрукала, и у Београду и Србији се и даље добро игра кошарка.

Ваљда ће то у канцеларијима у Барселони имати у виду када буду доносили одлуке о будућности ове игре на Старом континенту.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (LjubomirovicM)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво