Човић: Једна разбијена глава не вреди ни два бода, ни АБА лиге, ни Евролиге

Председник кошаркашог клуба Црвена звезда Небојша Човић гостовао је у Јутарњем програму РТС-а и осврћући се на догађаје протеклих дана у Црној Гори, образложио разлоге због којих је донета одлука да тим не оде у Подгорицу на утакмицу 13.кола АБА лиге против Будућности. Напоменуо је да без Црвене звезде и других српских клубова АБА лига и није нека лига, а Србија може сасвим сигурно да направи врло респектабилну кошаркашку лигу.

После одлуке кошаркаша Црвене звезде да не отпутују у Подгорицу на меч 13. кола АБА лиге против Будућности, после размене дописа са челницима лиге, бројних безбедносних и процена ризика, Председник кошаркаког клуба Црвена звезда Небојша Човић је образложио догађања и разлоге који су утицали на доношење такве одлуке.

Који су то безбедоносни разлози утицали на вашу одлуку да не отпутујете јуче на утакмицу у главни град Црне Горе?

„Видели смо шта се већ неколико дана догађа у Подгорици и у целој Црној Гори. Наравно, било је великих сукоба и са полицијом, између грађана и полиције, ситуација се и даље компликује. А оно што смо ми добили јиш додатно као најаву то је да су могући међунационални сукоби због усвајања овог закона о слободи вероисповести. И да нас чека, вероватно, врло интересантан перформанс у самој хали „Морача", на основу безбедносних информација или безбедносне процене коју смо добили од наших надлежних органа. Црногорски органи су рекли да је то све у реду и све безбедно, међутим није тако давно било, то је било 17. априла ове године када смо од истих црногорских органа Управе криминалистичке полиције, директора Вељовића, добили да је све безбедно, а онда сви знате шта нам се догодило. Тако да наша процена је заснована на нашим сазнањема, наших државноих органа, и мислим да уопште ништа нисмо погрешили. И да поновим, једна разбијена глава не вреди ни два бода ни АБА лиге ни Евролиге.", истакао је Човић.

Дописивање са челницима овог такмичења почело је у суботу 28. децембра када сте упутили писмо и званичан захтев за одлагање утакмице. До тог тренутка уопште се АБА лига није оглашавала, што је јако чудно.

„Она се није огласила ни до дана данашњег. АБА лига је у специфичној ситуацији, она од јуна месеца нема ни директора ни спортског директора. Према томе, председништво АБА лиге на неки начин врши те функције. Ми смо им се обратили али никакав одговор нисмо добили, након тога смо писали 29., па 30., па низ телефонских разговора... Знате шта, ми не можемо да преузмемо ризик ако је висока безбедносна ризична ситуација. Очигледно су сви гурали ризук од себе пребацијући га на неког другог. Да је председништво АБА лиге написало: У реду, не можете да играте - добро. Да је написало: Морате да играте - зна се на кога иде ризик... Овако је игра жмурке и покушај да се сада то спроведе кроз некакве пропозиције. Овакав случај не постоји у пропозицијама. То бацање лопте...Односно, како ови ваши то потписаше, подбацивање лопте од судија, тај перформанс... Чујте они су најавили 7 500 гледалаца у хали...Јуче је било стотинак, двеста до неколико стотина, био је председник владе Марковић, чини ми се да се и председник Скупштине тамо појавио Брајовић и ништа."

„Ја и сад не разумем... Ми хоћемо да будемо и озбиљни и одговорни...Не желимо тензије, не желимо да учествујемо као клуб у свему ономе што се догађа доле то смо јасно саопштили. Ако постоји добра намера, какав је проблем да померите 3 дана, 10 дама, месец дана утакмицу. Па скоро смо имали утакмицу Барселоне и Реала која је одложена због одређених немира који су се догађали у Барселони и скоро је одиграна у нормалној атмосфери. Значи није ми јасно шта би се догодило и због чега нисмо могли да одложимо утакмицу. Ми смо у априли 2018. године на захтев Будућности померили трећу утакмицу иу плеј-офу, а разлог је био завршна председничка конвенција Мила Ђокановића у Морачи. И тад, кад смо то све поштено, коректно и колегијално урадили, сачелао нас је напад на играча 2018. године. Значи овде намере нису биле ни чисте ни искрене. Ако чојство и јунаштво Будућности дозвољава да побеђује Звезду тако пар форфе (предаја меча без борбе), како се то каже, или 20:0 како већ неки пишу, нека им служи на част. Понављам, не интересује нас ни АБА ни Евролига ако је требало да дође до сукоба и великих немира, јер све оно што смо имали у априлу ове године је било ружно за кошарку и за комплетан регион. Очекујем да још имамо времена да будемо разумни."

Председник кошаркашог клуба Црвена звезда Небојша Човић је у закључку нагласио да клуб још нема никакав одговор челника АБА лиге што је неозбиљно и неодговорно. Напоменуо је да без Црвене звезде и других српских клубова АБА лига и није нека лига, а Србија може сасвим сигурно да направи врло респектабилну кошаркашку лигу. Црвена звезда се залаже да постоји регионална лига, али не по сваку цену и да стално имамо сукобе. Истакао је да не очекују никакву казну а о свему ће се још продискутовати на Скупштини АБА лиге која ускоро треба да буде одржана. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво