Јокић или Богдановић, ко је најбољи српски кошаркаш?

Српска кошаркашка, а и шира спортска јавност делила се јуче и поделила у два табора, у тим Јокић и тим Богдановић, а све у вези са доделом годишње награде Кошаркашког савеза Србије за најбољег играча Србије, која је отишла у Богданове руке. Да ли и заслужено?

А да ли има нечег спорног у одлуци, коју су донели новинари српских медија?

И да и не.

Зависи шта вам је важнији критеријум - клупска или репрезентативна сезона.

Дакле, уколико се гледа цела 2019. година, која обухвата две сезоне (други део сезоне 2018/19 и први део сезоне 2019/20) и репрезентативно лето, током којег је одржано Светско првенство у Кини, далеко најбољи српски кошаркаш је Никола Јокић.

Зашто Никола? 

Центар из Сомбора је почетком 2019. године први пут изабран за Ол-Стар утакмицу, међу највећим звездама НБА лиге.

Потом је сјајним играма водио Денвер до плеј-офа после шест година паузе и касније полуфинала Западне конференције, које је изгубљено у седмом мечу серије против Портланда.

А онда је десет дана касније изабран у најбољи тим најјаче лиге света, заједно са Стефом Каријерм, Полом Џорџом, Јанисом Адетокумбом и Џејмсом Харденом.

Сезону је завршио са импресивном статистиком и готово трипл-дабл просеком: 21 поен, 11 скокова и 7.5 асистенција (оквирно), а слично је наставио и у новој, са нешто каснијим "паљењем".

Истина, он није блистао на Мундијалу у Кини, где је Србија подбацила и освојила тек пето место. Кривица за ту "мрљу" се (не)оправдано приписује и њему (евидентан вишак килограма), али и селектору Ђорђевићу (форсирање на позицији четири и не баш јасна улога).

Ако пак гледамо сезону пре свега кроз наступе у дресу националног тима, ту апсолутно никакве дилеме нема - најбољи српски играч је Богдан Богдановић.

Зашто Богдан? 

Боги је био истински лидер и најбољи играч државног тима овог лета и то у више категорија.

Осим тога, он је своје сјајне партије у Кини крунисао са два индивидуална признања - најбољи стрелац Мундијала (укупно 183 поена, 22.9 по мечу!) и члан идеалне петорке тог првенства, заједно са Рикијем Рубијем, Марком Гасолом, Еваном Фурнијеом и Луисом Сколом.

Са друге стране, Богдановић је у НБА лиги имао добру, али не и одличну или вансеријску сезону попут Јокића.

Бројке су му прошле и ове сезоне мање-више исте: 14 поена, 4 асистенције и 3 скока (такође оквирно). И то из улоге "шестог играча".

Шта је пресудило код оних који су гласали, знају они сами. Да ли су питање "Ко је најбољи кошаркаш Србије" схватили као географску и репрезентативну одредницу, такође само они знају.

Но, на крају крајева, неко је морао да добије а неко да остане без награде КСС-а у "финалу" тог избора. Овога пута више среће, али и подршке имао је Богдан.

А ко је по вама више заслужио награду? Пишите нам у коментарима... 

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (LjubomirovicM)

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи