Приче о Игору

На каријеру новог селектора Србије Игора Кокошкова утицале су различите животне ситуације, међу којима се издвајају једна саобраћајна несрећа, али и то што је имао рођаке "преко баре" када му је то било најпотребније. Шта су му рекли из тадашњег Кошаркашког Савеза Југославије крајем прошлог века када им је јавио да има понуду да остане у Америци, а шта о њему мисли најтрофејнији европски тренер?

О новом селектору Србије Игору Кокошкову пуно се писало и причало протеклих дана. Стога, за ову прилику издвајамо пет изјава које су о њему дали људи из кошарке, као и пет занимљивих чињеница о његовој успешној каријери.

РЕКЛИ СУ О ИГОРУ

1. Када је добио понуду да остане да ради у Америци, неименовани челници КСЈ-а 1999. године одговорили су му отприлике овако:

"Види овог малог који нас игра сада, он нама продаје НБА. Ако имаш понуду тог твог НБА, можда би било боље да останеш”.

2. Најтрофејнији европски тренер Жељко Обрадовић имао је само речи хвале за Игора након освајања титуле првака Европе са Словенијом 2017.

"Искрене честитке Игору за све што је направио са словеначком репрезентацијом, то је чудо, а види се његов тренерски рукопис . За многе је то можда изненађујуће, али не и за мене јер га добро познајем, био ми је помоћник док сам био селектор Србије и Црне Горе", рекао је тада Обрадовић.

3. НБА скаут Марин Седлачек дан након што је Игор постао тренер Финкса рекао магазин Продужетак” између осталог и ово:

"Ово није модни тренд. Игор Кокошков је довољно дуго тамо да је постао део те њихове приче. Без обзира што је његово порекло одавде и што је одавде отишао када је имао 28 година, осим родбине и пријатеља и тога што прати европску кошарку, он нема никакве додирне тачке са српском кошарком, нажалост”.

4. Мишко Ражнатовић, вероватно најпознатији европски кошаркашки менаџер о шансама да Игор постане селектор Србије.

"Мислим да Кокошков није кандидат, 99% сам сигуран и верујем да НБА лига не дозвољава да тренери, први или помоћни, одсуствују из тих разлога попут ФИБА квалификација", рекао је средином септембра Ражнатовић.

5. Репрезентативац Србије и члан Мемфиса Марко Гудурић није крио задовољство када је чуо вест о Игоровом именовању.

То је сјајно. Чуо сам само добре ствари о њему као тренеру и као особи. Свиђа ми се овај избор Савеза”.

ЗАНИМЉИВЕ ЧИЊЕНИЦЕ

1. Каријеру је прекинуо због тешке повреде скочног зглоба и колена у саобраћајној нессрећи током служења војног рока у Нишу 1990. године.

Четири операције и 11 месеци физикалне терапије утицале су на прерани крај играчке, али и почетак тренерске каријере.

2. Играо за млађе категорије Црвене звезде и то са две године старијом генерацијом у којој су били Неша Илић и Саша Обрадовић, а тренирао млађе категорије Партизана пре него што је отишао у Америку на усавршавање.

3. Након истека једногодишњег програма усавршавања, требало је да се врати у Србију.

Ипак, одлучио је да пита своје рођаке из Америке да једно време живи код њих док се не снађе.

Убрзо је упознао Квина Снајдера, садашњег тренера Јуте, који га довео на Универзитет Мизуири и дао му први посао.

4. Први је тренер неамериканац у Ен-Си-Еј-Еј (NCAA), односно колеџ лиги. Први неамериканац који је постао асистент у НБА лиги и први Европљанин у историји који је добио посао главно тренера у НБА лиги.

5. Због свега што је учинио за кошарку у Грузији као селектор добио је ”Орден части” од председника Сакашвилија, док му је на добијању америчког држављанства лично честитао бивши председник Америке Барак Обама.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (LjubomirovicM

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара