Игор Кокошков и званично на клупи Србије!

Игор Кокошков је нови селектор мушке сениорске репрезентације Србије, објавио је Кошаркапшки савез Србије на свом сајту. Мој главни мотив да се прихватим овог посла је управо јака лична "емоција" и жеља да се коначно вратим тамо одакле сам кренуо, поручио је Кокошков.

После успешних преговора председника КСС-а Предрага Даниловића и нашег стручњака који скоро две деценије ради у НБА лиги, постигнут је договор да Кокошков преузме национални тим Србије.

"Изузетно смо задовољни што ће тако квалитетан стручњак и један од најбољих српских тренера убудуће седети на клупи репрезентације Србије. Игор је најбоље решење за предстојеће изазове, јер нас очекују квалификације за Европско првенство и квалификациони турнир за Олимпијске игре, а јасно је да је наш примарни циљ да изборимо пласман на оба такмичења. Велико хвала Сакраменто кингсима, посебно Владу Дивцу, на помоћи и разумевању у реализацији ангажовања Кокошкова од стрaне КСС, што је веома битнo за комплетну српску кошарку. Ускоро ћу се у Америци састати са Игором, где ћемо разговарати о детаљима сарадње и плановима за наредни период", рекао је Даниловић.

Путем сајта националне федерације обратио се и наследник Ђорђевића на клупи Србије.

"Овим именовањем мојој породици и мени лично је указана велика част. Срећан сам да ћу бити у могућности да као селектор водим национални кошаркашки тим Србије. Добро ми је познато колико људи у Србији воле и подржавају кошаркашку репрезентацију. Такође, добро ми је познато какви су наши резултатски стандарди које су својим успесима деценијама градиле претходне генерације играча и тренера. Очекивања наших навијача од националног тима су увек била велика, а амбиције играча и тренера су увек највеће. Тога сам врло свестан. Сваки кошаркашки тренер са ових простора сања да постане селектор националог тима", поручио је Кокошков, и објаснио своје мотиве:

"Мој главни мотив да се прихватим овог посла је управо јака лична емоција и жеља да се после 20 година рада у НБА и више од десет година рада у Фиба са другим националним тимовима коначно вратим тамо одакле сам кренуо - у Србију. У том смислу, за мене је избор за селектора нашег националног тима професионални задатак који не може да се упореди ни са једним другим спортским изазовом до сада. Детаљи нашег уговора нису тајна, али не би требало да буди приоритетни јавности у овом тренутку, као што нису били приоритетни ни мени при потписивању истог. Моје тренерско размишљање се базира на томе да се сваки успешан тим, пре свега, гради на креативношћу и способностима самих играча тог тима. Ми у Србији никада нисмо оскудевали у кошаркашком таленту. Отуда ће мој посао као селектора бити да играче припремим, помогнем им и да доносим одлуке у најбољем интересу тима. Играчи са којима сам до сада радио знају да је мој став да 'успех тима увек припада играчима, а да тренери преузимају одговорност'".

Кокошков зна шта га очекује на новом послу. 

"Национални кошаркашки тим Србије ће се базирати, пре свега, на нашим најбољим играчима који су у могућности да се одазову позиву и који желе да носе дрес националног тима. Мој први задатак ће бити да направим иницијални контакт са свим потенцијалним репрезентативцима. Очекују нас две етапе у предстојећем такмичарском циклусу: две утакмице у фебруарском 'прозору' као део квалификација за предстојеће Европско првенство и квалификациони олимпијски турнир у јуну у Београду. С обзиром на то да играчи Евролиге и НБА неће бити у могућности да учествују у тим 'прозорима', акценат ће се свакако ставити на играче који ће бити слободни у том периоду", рекао је Кокошков а пренео сајт КСС-а.

Српски стручњак свестан је да ће сада већину слободног времена проводити за компјутером гледајући утакмице из Европе и на телефону контактирајући играче и  сараднике, али како истиче то за њега неће бити ништа ново.

Игор Кокошков, који је по мишљењу нашег новинара Марка Љубомировића "баш оно што је Србији у овом тренутку требало", на крају је изразио захвалност Кошаркашком савезу Србије на указаном поверењу ,али и Сакраменто Кингсима на подршци и давању дозволе да буде уз национални тим Србије.

Подсетимо, Кокошков је већ радио у нашем националном тиму као помоћник Жељка Обрадовића 2004. и 2005. године, да би касније као селектор три пута одвео Грузију на Европско првенство (2011, 2013. и 2015. године). Постао је првак Европе 2017. године као селектор Словеније, победом управо над Србијом у истанбулском финалу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 20. нов 2019, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

Dobar potez

Srecno g Kokoskov.

(среда, 20. нов 2019, 17:21) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Bravo za izbor i cestitke i Igoru i KSS

(среда, 20. нов 2019, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

.

Svaka cast na izboru !!!

(среда, 20. нов 2019, 14:39) - Рауш [нерегистровани]

Србија!!!

Браво за Игора , браво за КСС одличан избор као што је био избор Салета својевремено, Сале нас је ивукао из кошаркашког блата у којему смо се увалили. Игору желим пуно среће и здравља у раду и да настави Салетовим путем континуитета и коначног циља. СРБИЈА!!!

(среда, 20. нов 2019, 14:02) - Nenad Ranisavljevic Paris [нерегистровани]

Sve cestitke gospodinu Kokoskovu

Naravno sta nam je glavna zelja da gospodin Kokoskov nastavi tamo gde je njegov prethodnik Cale intrenacionale stao da osvaja medalje na velikim takmicenjima kao sto su Evropska i svetska prvenstva i Olimpijske igre !