Шта очекивати од првог кошаркашког дербија у сезони

Кошаркаши Партизана и Црвене звезде играју у недељу (20.00) у "Штарк арени" први овосезонски дерби. Црно-бели у Европи имају нешто боље резултате, док су у регионалном такмичењу тимови изједначени. Шта очекивати од дуела који је у Србији "више од игре"?

Време је за први овогодишњи дерби. Партизан и Црвена звезда састају се у оквиру седмог кола АБА лиге, па иако меч нема превелики резултатски значај, може бити добар показатељ о односу снага две екипе у овом тренутку, али и слање поруке пред окршаје који се очекују у борби та трофеје.

Два највећа српска кошаркашка клуба ушли су у ову сезону са великим амбицијама. Нешто боље је кренуло Партизану, док Звезда, после турбуленција на почетку сезоне, полако налази победнички ритам.

Андреа Тринкијери направио је тим по својој мери. Одбрана је изузетно агресивна и ангажована, док у нападу много зависи од шута за три поена. У утакмицама у којима је Партизан погађао иза линије 6,75 метара, до победе се стизало глатко, док је у супротним ситуацијама тријумф по правилу изостајао.

Звезда је, с друге стране, имала за противнике неупоредиво јаче екипе у елитном такмичењу, па и није велико изненађење што после осам кола има скор 2-6. Утисак је да црвено-бели у неким мечевима нису имали ни среће, као када су у питању дуели против Макабија у Тел Авиву и Асвела у Београду, који су изгубљени после додатних пет минута.

Партизан је фантастично ушао у сезону. У припремном периоду забележене су све победе, освојен је АБА Суперкуп у Загребу, док су у Еврокупу црно-бели забележили пет стартних тријумфа.

Ипак, уследио је благи пад форме као последица великог броја мечева, нарочито на гостујућим теренима, што подразумева честа путовања и мали број тренинга.

Поред тога, поједини играчи имали су проблема са повредама, па је Партизан забележио два узастопна пораза у Европи (Венеција и Тофаш), али је, после неуспеха од Приморске и Цедвите, усталио форму у регионалној лиги, где су савладани ФМП и Задар.

У сличној ситуацији је и Звезда, која је ужасно започела сезону - поразом од Приморске у АБА Суперкупу, док су изгубљени мечеви у АБА лиги од Будућности и Крке "отерали" са клупе тренера Милана Томића.

Од тада, црвено-бели играју убедљиво у регионалном такмичењу, савладани су Мега, Цибона и Игокеа, али су у Евролиги ушли у серију пораза - Асвел, Реал, Ефес и Барселона, с тим што је у међувремену савладан Химки.

Тешко је одредити ко се тренутно налази у бољој форми. Обе екипе имају по неколико изузетно квалитетних кошаркаша који могу решити питање победника. И један и други тим играју снажну одбрану и у великој мери зависе од шута за три поена, који "шири" одбрану противника и даје додатан простор за игру под самим кошем.

Ипак, ако избегнемо стару флоскулу "у дербију нема фаворита", веће шасне за тријумф дају се Партизану. Црно-бели су последњи меч играли у среду, док ће Звезда имати само дан одмора – у петак је играла продужетак против Асвела. Такође, Партизан наредни меч игра у среду, док црвено-беле очекује дупли програм у Евролиги - утакмице у уторак и четвртак.

Црно-бели доста зависе од игре под обручима Рашона Томаса, као и пик-ен-рола Гордића и Јарамаза са центрима Јанковићем и Мозлијем. Џејмс Гист се од почетка сезоне наметнуо као предводник црвено-белих, док је Били Берон у све бољој шутерској форми.

Звезда има далеко искуснију екипу, док је младост и енергичност предност Партизана. Џенкинс, Перпероглу, па и Лазић имају у ногама велики број евролигашких мечева, док се црно-бели уздају у атлетицизам нешто "неискуснијих" Јарамаза, Загорца, Томаса и Мозлија.

Један од фактора који би битно могли утицати на коначан исход је и тактичка борба два тренера. На страни Андрее Тринкијерија је знатно веће искуство у вођењу битних мечева, док Андрија Гавриловић тек треба да докаже да је кадар да предводи тим који се такмичи у Евролиги, а у регионалним и националним такмичењима иде на све трофеје.

Занимљиво је и да ће се дерби, први пут после десет година, играти у "Штарк арени". Последњи пут Партизан и Звезда су играли у највећој дворани у региону давне 2009. године, у полуфиналу АБА лиге. Тада је Партизан славио са 64:58, а у тиму црно-белих био је садашњи капитен Новица Величковић.

Очекује се велики број навијача у Арени, а Партизан, као домаћин, обезбедио је један сектор за Звездине навијаче, па би, после много година, једном дербију требало да присуствују присталице оба клуба.

Једно је сигурно – очекује нас кошаркашки спектакл, а два највећа српска клуба требало би да у директном окршају покажу кошаркашкој јавности најбоље што Србија у овом тренутку има да понуди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се