Њујорк Никси и континуитет дна

Нова сезона - стари Никси. Највреднији тим НБА лиге и у новој сезони држи фењер на табели Источне конференције, има скор 2-8 а тренер Дејвид Фицдејл је постао озбиљан кандидат за добијање отказа. Има ли наде за лепше дане увек популарне франшизе?

Њујорк Никси и континуитет дна Њујорк Никси и континуитет дна

Прошлу сезону тим из "Медисон Сквер Гардена" завршио је такође на дну Истока, са свега 17 победа и 65 пораза, а континуитет губитничких партија настављен је и у новој сезони.

Иако годинама не играју плеј-оф кошарку (тачније шест пуних сезона), Њујорк никси су и даље највреднија франшиза у лиги по листи магазина "Форбс".

Тим који је у власништву контроверзног милионера Џејмса Долана вреди 4 милијарде долара, и поред тога што већ дуже време не личе на клуб који зна шта ради и што неретко служе као предмет шала на друштвеним мрежама.

Нелогични потези и пословично велика очекивања без покрића, главна су карактеристика тима који је 1970. и 1973. године освајао шампионски прстен.

У том стилу, и руководство и највијачка база Никса надала се првом пику на последњем НБА драфту, односно Зајону Вилајмсону, кога су видели нако ново лице франшизе и човека који ће их повести ка врху.

Међутим, лутрија им ни ове године није била наклоњена, па су морали да се задовоље трећим пиком и другим проспектом са Дјука, Ар Џеј Берeтом.

Упоредо са "промоцијом" Зајона, a непосредно након губитка Кристапса Порзингиса (трејдован у Далас) колале су и неутемељене приче о доласку Кајрија Ирвинга и Кевина Дурента, да би агонија међу присталицама "Никрбокерса" (оригинално надимак који је временом скраћен) била продубљена када је овај дуо отишао у комшилук, у Бруклин нетсе.

Иако заправо имају солидан млади кор тима (поред поменутог и већ сада доброг Берета, ту су сјајни блокер Мичел Робинсон, талентовани крилни шутер Кевин Нокс и француски комбо-бек Фрeнк Ниликина), и што су довели имена која имају какав-такав реноме у лиги (Џулијус Рендл, Маркус Морис, Елфрид Пејтон, Боби Портис и Таџ Гибсон), промена и даље нема.

Осим тесне победе над Чикагом у "Гардену" од 105:98 и свима, па вероватно и њима изненађујућег тријумфа у Тексасу против Дончићевог Даласа (106:102), Никси су све остале утакмице изгубили, неретко убедљиво. Добили су их Спарси, Нетси, Селтикси, Меџик, поново Селтикси, Кингси, Пистонси и на послетку веома убедљиво Кливленд кавалирси.

Поред пораза, тим из Њујорка је на последњем месту лиги у важним статистичким категоријама - нападачкој ефикасности и проценту шута, док су трећи од краја када се гледа број асистенција и претпоследњи у међу 30 клубова у односу датих и примљених поена (-10.1). Крајње необећавајуће.

Због свега тога председник Стив Милс наводно већ ради на сценарију према којем би тренеру Дејвиду Фицдејлу био уручен отказ, пошто су резултати на почетку све само не добри.

"Нисмо задовољни где смо тренутно", рекао је Милс непосредно након тешког пораза (87:108) од Кливленда у "Гардену".

"Мислимо да тим није на нивоу који смо предвиђали и који смо очекивали да приказујемо. То је нешто на чему сви заједно, као колектив морамо да радимо како би на паркет изнели што бољи производ", поручио је том (не)приликом.

"Имамо стрпљења и верујемо у тренера, али такође морамо пронаћи начин да имамо конзистентан ниво игре и труда", рекао је на крају Милс и индиректно најавио у ком правцу ће се деловати.

Осим што је јасно да од плеј-офа и ове године неће бити ништа и да пред екипом још једна сезона танковања, чини се да значајнијих промена у организацији и функционисању бити неће.

Док "капље" новац, и то не мали, Џејмс Долан и његова породица неће имати проблема са скупљањем пораза, иако је било неких тихих најава да размишљају о продаји клуба.

Ипак, да се неће тако лако одрећи једног од главних америчких спортских бренодва, показује и Доланова жеља да у Њујорк доведе Масаја Уџирија који већ годинама ради фантастичан посао као генерални менаџер Торонта и који је са канадским тимом успео да дође до титуле шампиона јуна ове године.

Уговор му истиче на лето 2021. године и морали би да дају неке драфт пикове како би га довели. Он им је "кец у рукаву" за нови велики напад на новог суперстара - Јаниса Адетокумба, којем ће тада истећи уговор са Милвокијем.

У међувремену, Фицдејл је по квотама бујкмејкера са оне стране Атлантика први кандидат да од свих НБА тренера добије отаказ. А онда вероватно следи најновији нови почетак дезорјентисаног милијардера из Велике јабуке...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се