Кошаркашице Србије почеле припреме за мечеве са Турском и Албанијом

Женска кошаркашка репрезентација Србије окупила се у београдском хотелу „Краун Плаза“ и почела припреме за прве утакмицу квалификација за Европско првенство 2021. против Турске, која је на програму у четвртак у 17.00 часова у “Хали спортова Ранко Жеравица“ и Албаније у недељу. Директан пренос је на нашем Првом програму. Селектор Марина Маљковић нагласила да су циљ победе.

Кошаркашице Србије започињу Квалификације за Европско првенство, поред дуела са Туркињама, очеку је их и меч против Албаније у недељу од 16.00. Оба меча можете пратити на Првом програму РТС-а.

Селекторки Марини Маљковић на располагању је 17 играчица, и то: Јелена Брукс, Саша Чађо, Александра Станаћев, Ана Дабовић, Невена Јовановић, Дајана Бутулија, Тина Крајишник, Александра Црвендакић, Снежана Богићевић, Теодора Турудић, Јована Ногић, Миљана Бојовић, Маја Миљковић, Николина Милић, Маја Шкорић, Мона Зарић и Милица Поповић. Уз екипу је и Соња Петровић, која неће моћи да помогне у мечевима овог „прозора" против Турске и на гостовању у Албанији због повреде.

Селекторка Марина Маљковић истиче важност првог меча са Турском.

"Прво нас чека Турска. Добили смо информацију да дефинитивно Холингсворт игра за њих, да се Стоукс повредила... Да ли је то тежа опција или није? Холингсворт је једна од најјачих центара у женској кошарци и Турска са њом игра на потпуно другачији начин. Сасвим сигурно да ми томе можемо да одговоримо, то ћемо и видети на самој утакмици у четвртак."

"Променили су састав, два водећа играча, Ђора и Цаглар нису у саставу, то су им две водеће играчице практично из прве петорке. Кажем, велика промена у односу на Европско првенство је што им не игра Стоукс, него Холингсворт. Неће бити нимало лако, знате да увек волим да кажем истину, што не значи да бежим од победе, далеко од тога... Значи биће много, много неугодније него на пријатељским утакмицама пред ЕП", каже селектор Марина Маљковић и додаје:

"Сви се први пут сусрећемо са тим да имамо само три тренинга пред утакмицу. Раније је увек било пет-шест дана у квалификацијама до меча, сада се то променило. Наравно да то отежава неке ствари, девојке су практично јуче и прекјуче играле утакмице за клубове."

Постоје и први, мањи проблеми пред само окупљање и старт квалификација за Европско првенство 2021. године.

"У старту имамо проблем што Николина Милић касни, изгубила је авион и питање је да ли ће доћи на данашњи тренинг. Дакле, за два дана морамо све да спремимо, и напад, и одбрану, за Турску. Али, Боже мој, ту смо и идемо да се спремамо. Оно што радује су субота и недеља, викенд за нама, позвала сам младе играчице које никада нису биле у причи сениорске репрезентације и јако сам задовољна. Све су радиле како треба, требало је да задржим једну играчицу, нисам могла да се одлучим и задржала сам две, што је позитивно свакако. И жао ми је то нисам успела да видим и две које су биле позване, Ивану Катанић и Машу Јанковић, због болести и повреда, жао ми је због њих што су пропустиле изузетно добре тренинге. Надам се да ћу их видети што пре, рачунам на њих као и на све остале девојке."

После меча са Турском у Хали спортова „Ранко Жеравица", следи гостовање Албанији у Драчу три дана касније.

"Прво Турска, само смо на њу фокусирани. Идемо одмах у хотелску салу да причамо о Турској пред ручак. Девојке су сад стигле, ту су да покушамо да победимо Турску. Ни на крај памети нам није Албанија, за сада, искрено. О њој тек после четвртка."

Марина Маљковић ће на располагању имати десет од 12 бронзаних играчица са Европског првенства, а ту су и нека нова лица.

"Против Турске, као што сам и хтела, врло вероватно ће тих десет девојака са Европског првенства бити на терену. Не треба да објашњавам колико ће нам недостајати Соња Петровић, једна од наших водећих играчица у свакој утакмици јер нам је изузетно важна, али и Драгана Станковић, која је протеклих месеци имала јако добре партије у мом бившем клубу Галатасарају. Она одлично познаје све те турске играчице, тако да ће нам много недостајати њих две, али кажем, надокнадићемо њихов изостанак осталим девојкама које су дошле. Ту је и Тина, сада Крајишник, некада Јовановић, која није била код мене у репрезентацији због разних повреда и болести, никако се нисмо поклопиле."

"Када сам ја била ту, она није била у стању да игра за репрезентацију, чињеница је да је годинама имала неки здравствени проблем када сам била на месту селектора, па су многи помислили да је можда нећу звати. Међутим, ви знате да је Србија испред свега. С озбиром на то да нам недостају и Соња Петровић и Драгана Станковић, изузетно ми је драго да је Тина с нама и сасвим сам сигурна да ће она дати свој допринос већ у четвртак. Много очекујем од ње и од Нине Милић с озбиром на то да ће поменута Холингсворт на позицији „пет" бити водећи играч Турске."

Атмосфера на ЕП и у Зрењанину и Београду је била фантастична, може ли да буде тако и у „Хали спортова Ранко Жеравица" или чак да се надмаши?

"Мислим да може и мислим да ће тако и бити. Нисмо ни пред ЕП размишљале да неће бити лепо у Арени, било је много лепо. Јако се радујемо, већина нас које смо играле у „Хали спортова Ранко Жеравица", и са клубом и са репрезентацијом, повратку у истински храм кошарке. Ту смо имале и оне прве квалификације 2012. године, када смо кренули од нуле, то је био почетак нашег пута. Заиста мислим да ће трибине бити пуне и да ће нам публика помоћи да премостимо неке проблеме о којима сам причала", поручила је селекторка Србије Марина Маљковић.

Цене улазница су јако популарне - од 300 до 500 динара, а могу да се купе он-лајн преко интернет сајта www.tickets.rs , као и на свим њиховим продајним местима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи