Шта се дешава са српским Сакраментом?

Екипа Сакраменто кингса веома лоше је почела НБА сезону, која је требала да буде она која ће клуб вратити на старе стазе славе. Међу главним кривцима, као и онима који највише трпе и испаштају у тиму из Калифорније су Срби.

Сакраменто је једна од две екипе које не знају за победу на старту нове НБА сезоне, а тренутно имају најлошији скор у лиги.

У пет утакмица, Кингси нису успели да тријумфују над Финиксом, Портландом, Јутом, Денвером и Шарлотом.

Многи постављају питање, шта се десило екипи која је ове сезоне требала да сазри и буде тим који ће правити проблем сваком противнику?

Сакраменто је прошле сезоне све до марта и завршнице био једно од најпријатнијих изненађења на Западној конференцији.

Кингси су надмашили очекивања и све до последњих десетак сусрета се борили за плеј-оф. Осмо место им је измакло у трци са Клиперсима, али је тим из Сакрамента сезону завршио изнад много јачих и амбициознијих тимова какви су били Лејкерси, Минесота, Далас...

Мишљење је било да ће уколико тим из Калифорније на талентовано језгро играча дода пар искусних и квалитетних појединаца који могу да направе разлику, остварити жељени резултат и вратити на пут старе славе и у плеј-оф након 13 година.

Такве промене су се и десиле и на папиру су неопходни потези повучени, али кошарка по ко зна који пут доказује да се не игра на папиру, већ на терену. Ево шта се све променило у односу на прошлу сезону и шта су узроци лошег старта Сакрамента.

Почело је сменом тренера Дејва Јегера, који након три сезоне на клупи није успео да одведе тим у плеј-оф фазу такмичења. На његово место, управа клуба је довела веома младог, амбициозног, донекле успешног, али веома неискусног и надасве јако чудног тренера Лука Волтона.

Лук Волтон, син легендарног кошаркаша Била, гради своју тренерску репутацију у НБА лиги. Каријеру је почео као помоћник у Мемфису, потом у развојној лиги као помоћник у развоју играча, да би за сада највећи успех у каријери оствари на клупи Голден Стејта. Вориорси су у првој Волтоновој сезони на клупи освојили титулу, да би следеће сезоне млади тренер, услед повреде леђа првог тренера Стива Кера, водио тим од почетка сезоне, па све до јануара и забележио нестварне 43 победе и само четири пораза.

Екипа је те сезоне оборила рекорд НБА лиге по учинку у регуларној сезони, а Волтон је освојио неколико награда за тренера месеца, чак био у конкуренцији за тренера године, али сви ти успеси остали су у сенци сјајне организације каква је Голден Стејт. Волтон је потом преузео Лејкерсе, где се могло увидети колико далеко је он од најбољег тренера лиге. 

Водити подмазану машинерију и можда и најбољи тим у историји кошарке какав су били тада Вориорси показало се као не много тежак задатак, а већ у наредној сезони, у свом првом самосталном ангажману, Лук је имао великих проблема са Лејкерсима, које није пласирао у плеј-оф. Прошле сезоне се могло приметити управо оно што Волтон ради са Сакраментом ове, доста конфузија у ротацији и минутима, недостатак печата тренера и екипе, која се тражи и превише лелуја кроз сваки посед, четвртину, утакмицу...

Волтон је превише променио и рекло би се уназадио игру и улоге играча какви су Диерон Фокс и Богдан Богдановић, а који су били примарни креатори напада Сакрамента. 

Кривица, ипак, није само Волтонова. Великим делом за лош старт у сезони заслужна је управа, па и сам генерални менаџер Владе Дивац. Сакраменто је успео да доведе веома квалитетне и искусне играче попут Аризе, Барнса и Џозефа, али утисак је да квалитет играча није распрострањен по свим позицијама. Такође, великих проблема Дивац ће имати у расподели новца у уговорима, а први је настао код продужетка Хилдовог. Колико ће места у платној расподели Кингси имати за Богдановића, Беглија и Фокса.

Направило се гомилање квалитета на ниским, а мањак на високим позицијама. На плејмејкеру имају Фокса и Џосефа, бекови су Хилд, Богдановић и Ферел, а крила Ариза, Барнс и Џејмс. Све су то играчи који захтевају доста лопту својим рукама и доста шутева ка кошу ривала. 

На позицији крилног центра налазе се само Бегли и Бјелица, с тим што је Бегли повређен и извесно време ће провести ван паркета, док су центри Дедмон, Холмс и такође повређени Џајлс.

Ростер, иако на папиру вероватно знатно јачи од прошлогодишњег, за сада не доноси превише тога на терену и навијачи Кингса били су веома исфрустрирани након петог узастопног пораза, новог на домаћем терену, па су своје играче почастили увредама и извиждали их након меча.

Један од најкритичнијих, пре свега самокритичнијих био је Богдан Богдановић који је изјавио да је "тренутно очајан" и да "екипу треба да буде срамота како игра". Најбољи стрелац недавно завршеног Светског првенства решење налази у "енергији унутар свлачионице и олакшању у виду једне победе".

Богдан је нагласио да нешто треба да се мења, мислећи наравно на енергију и губитнички менталитет који се ствара, али прва промена могла би да дође на клупи, пошто ће Волтон морати нешто да промени у тактичким замислима, како он не би био промењен.

Наследника не треба далеко тражити, он се већ налази на тој клупи у виду помоћника, па би Игор Кокошков добио шансу да поправи свој тренерски учинак и лошу репутацију коју су му нанели Финикс санси прошле сезоне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи