Креће сезона неспавања, почиње НБА лига

После 131 дана паузе, колико је прошло од шестог меча финалне серије измешу Репторса и Вориорса, у ноћи између понедељка и уторка почиње нова сезона НБА лиге. Шампион Торонто остао је без човека који им је донео титулу, Каваја Ленарда, који сада са својим новим тимом, Л.А. Клиперсима, слови за првог фаворита за прстен. Ту су наравно њихове гладне и амбициозне комшије Лејкерси са Дејвисом и Џејмсом, Јанисов Милвоки али и Јокићев Денвер. Србију у најјачој лиги на свету представљају шест играча и два помоћна тренера.

Креће сезона неспавања, почиње НБА лига Креће сезона неспавања, почиње НБА лига

Када је 14. јуна Кавај Ленард уздигнутих руку прославио победу на центру "Оракл арене" у Оукленду, било је јасно да ће наредна сезона, 2019/20 бити суперзанимљива а самим тим и прелазни период.

Тако и би.

Управо је Ленард био једна од највећих звезди и у том сегменту, пошто је решио да се врати у своју Калифорнију и поптише за Лос Анђелес клиперсе. Но, то није урадио сам, већ у договору са својим "земљаком" Полом Џорџом, који је стигао из Оклахоме.

И тако је тим који са клупе предводи Док Риверс од тима који испада у првој рунди постао први фаворит за титулу. Битна ствар за Клиперсе јесте то што су успели да задрже битне играче из прошле сезоне (Вилијамс, Херел, Беверли).

Блокбастер трејд из другог, или трећег покушаја одрадили су и комшије Клиперса, Лејкерси, који су из Њу Орлеанса коначно добили Ентонија Дејвиса, а у Луизијану послали "млади кор" тима - Бол, Инграм и Харт. Лејкерси су у своје редове довели шампиона Денија Грина, захвалног дефанзивца Ејврија Бредлија, док ће прилику да се искупи навијачима "језерџија" имати Двајт Хауард.

Овог лета окончана је и сарадња Расела Вестбрука и Тандера, те је динамични комбо бек нови изазов пронашо у поновном удруживању снага са Џејмсом Харденом, овога пута у Хјустону. Тако су и "ракете" остале у кругу најозбљинијих фаворита на Западу. 

Промене са циљем додатног јачања и још веће конкуретности направили су и Јута (стигли Мајк Колни џуниор и Богдан Богдановић), Портланд (долазак Хасана Вајтсајда, Пау Гасола и Кента Бејзмора), док је Голден Стејт одлазак Дурента надоместио довођем ДиАнђела Расела, уз нама у Србији занимљив потпис драфтованог Алена Смаилагића, српског крилног центра пониклог у Котежу. Вориорси ће највероватније целе сезоне бити без услуга повређеног Клеја Томпсона, док су тим напустили још и Игодала, Ливингстон, Казинс и Бел.

Једну али битну промену направили су и Денвер Нагетси нашег Николе Јокића, који ће у још отворенији напд на финале па и прстен кренути појачани Џеремијем Грентом, уз могућност да додатно ојачају тим неким новим трејдом. Денвер појачање у ростеру има и у виду опорављеног Мајкла Портера, у чије здравље полажу наде.

Плеј-офу се поново надају у Сакраменту, који ће са новим тренером Луком Волтоном и са "старим" српским дуом Богдановић-Бјелица, бити један од тимова који могу да изенанде и помрсе рачуне на папиру јачима од себе. Кингси су амбиције поткрепили и аквизицијама Аризе, Џозефа и Холмса.

После занимљиве епизоде на Истоку, Боби Марјановић се вратио на Запад и минуте ће тражити у Даласу, који ће у овој сезони предводити руки године Лука Дончић и опорављена звезда Кристапс Порзингис.

Стање лиге на Истоку ништа мање није занимљивије од Запада.

Поменути бранилац Лери О'Брајант трофеја, екипа Торонта имаће немогућу мисију у одбрани истог. Није било многобројних, али јесте веома осетних одлазака. Репторси ће како знају и умеју да живот наставе без Ленарда и Грина. Јаче уговоре зарадили су Гасол и Сијакам, а заржани су Ибака, Ван Влит, Аниоби. Да ће и ове године акценат бити на одбрани, говори и то што је Месај Ужири ангажовао Стенлија Џонсона и Рондеа Холиса Џеферсона.

Први конкуренти за круну Истока су Милвоки и Филаделфија. Обе екипе осећају горак укус пораза управо од Торонта у плејофу прошле сезоне, па се спремају за освету.

Филаделфија је саставила екипу која је способна да се супродстави сваком противнику, не само у Источној конференцији. Поред бројних играча који су дошли и отишли, утисак је да је највећа промена направљена у виду шута Бена Симонса. Аустралијанац је напорно радио на техници избачаја и према неколико видео материјала, чини се да је направио велики помак у шуту.

Тим су напустили Џими Батлер, који ће у наредној сезони предводити Мајами, Џеј-Џеј Редик чијим се шутевима већ радују у Пеликансима и Ти-Џеј Мекконел који каријеру наставља у Индијани.

Ипак, утисак је да се Фила адекватно појачала, пре свега на високим позицијама, потписавши Ала Хорфорда и Кајла О'Квина. У виду организације игре и шуту, појачања су нашли у виду Бурка, Нета и Ричардсона.

Милвоки предвођен најкориснијим играчем прошле сезоне Јанисом Адетокумбом жели да поправи утисак у односу на претходну годину. У тиму је створена породична атмосфера, што метафорички, што буквално речено, пошто су Јанис и Брук Лопез удружили снаге са браћом Танасисом, односно Робином. Весли Метјуз и Кајл Корвер доведени су како би поправили и надоместили шутеве споља које су имали Миротић, Снел и Брогдон, а који више нису у тиму.

Из сенке на Истоку своје шансе траже Бостон и Бруклин. Обе екипе лето су провеле у знаку Кајрија Ирвинга, Селтиски у опроштају, а Нетси у добродошлици. Бостон је замену за Ирвинга нашао у Кемби Волкеру. Тим из Масачусетса доживео је велике промене под кошем, пошто су тим напустили Хорфорд, Морис и Бејнс. Њихове улоге припале су Енесу Кантеру, Тако Фолу и Винсенту Поиријеу.

Што се тиче Бруклина, они вероватно у првој сезони неће имати превелике амбиције, пошто жељно ишчекују опоравак Дурента, са којим већ имају амбицију за титулу. Занимљива појачања свакако су Деандре Џордан, Торијан Принс и Вилсон Чендлер.

У борби за плејоф Истока налазе се Индијана, Детроит, Чикаго, Мајами, Орландо и Никси и биће веома занимљиво видети које екипе и са ког места ће обезбедити играње доигравања.

Први мечеви у новој НБА сезони играју се у ноћи уторка на среду. Репторси ће у Торонту прво добити шампионске прстенове, а потом од 02.00 часа играти против Њу Орлеанса.

Паклено ће бити два и по сата касније у Калифорнији, где ће у "Стејплсу" снаге одмерити Клиперси и Лејкерси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара