Како је један твит угрозио присуство НБА лиге у Кини

Експанзија НБА кошарке у Кини озбиљно је уздрмана. Једна објава једног НБА генералног директора на друштвеној мрежи направила је политичко-економски проблем, који ће вероватно решавати дипломатија. Извесна је једино финансијска штета.

Како је један твит угрозио присуство НБА лиге у Кини Како је један твит угрозио присуство НБА лиге у Кини

Када је у петак џи-ем Хјустон рокитса Дерил Мори на свом Твитер профилу поставио слику са натписом "Бори се за слободу. Стани уз Хонгконг" вероватно није могао ни да претпостави какву ће лавину тиме покренути.

Иако је твит који је имао циљ да пружи подршку политичким протестима који се већ неко време одржавају у Хонгконгу врло брзо обрисан, реакције ипак нису изостале, а неки од планираних телевизијских преноса су суспендовани.

Прво се јавности обратила кинеска канцеларија НБА лиге путем Вејба и истакла да је Моријев твит "увредио пуно навијача и пријатеља у Кини, због чега жале".

Убрзо се огласио и власник Хјустона, иначе најпопуларнијег НБА тима у Кини још из времена Јао Минга. Милијардер Тилман Фертита реаговао је на Моријев твит такође на Твитеру и јасно се дистанцирао од њега.

"Слушајте, Дерил Мори не говори у име Хјустон рокитса. Наше присуство у Токију има за циљ једино интернационалну промоцију НБА лиге и ми нисмо политичка организација."

Ипак, штета је направљена. Неповратно.

Уследила је брза реакција кинеске државне телевизије Си-Си-Ти-Ви, која на свом петом програму преноси утакмице НБА лиге и њеног партнера у том послу, такође моћне компаније "Тенсент" (власник "Вичета"), који су објавили да моментално престају са преносима Хјустонових утакмица.

И таман кад се чинило да ће се све стишати, у понедељак се огласио комесар НБА лиге Адам Силвер, који је за јапански Којдо њуз рекао да подржава Моријево право на лични став.

"Пошто се као организација заснивамо на вредностима, желим јасно да дам до знања да Дерил Мори има нашу подршку у смислу права на слободу изражавања."

"Домино ефектом" ово изазива нову реакцију из кинеске државне телевизије, која је путем Вејба објављује да до даљег суспендује све преносе НБА предсезоне уз поруку:

"Верујемо да било који став који утиче на национални суверенитет и социјалну стабилност неке земље није у домету слободе говора", наводи се у саопштењу.

С обзиром на велику популарност НБА лиге у Кини и изузетно велику гледаност утакмица и пратећих садржаја (путем "Тенсентових" платформи НБА утакмице је прошле сезоне гледало око 500 милиона гледалаца!), штета за обе стране сада већ није спорна.

Остаје да се види колика ће њена материјална, а колика нематеријална вредност бити...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво