Мицов: Највише дугујем Клипи и Радоњићу

У интервјуу Владимир Мицов истиче да је АБА лига изузетно квалитетно такмичење, у ком је Звезда први фаворит за освајање нове титуле, говорио је о каријери, кошарци, одрастању…

Преко 15 трофеја је освојио Владимир Мицов до сада у професионалној каријери, окитио се титулама првака у Србији, Русији, Италији, Црној Гори, ВТБ лиги, наступао је за Партизан, Будућност, Каху Лаборал, ЦСКА, Галатасарај, а од 2017. са успехом игра за Олимпију из Милана, за који на терену проводи нешто више од 30 минута по утакмици и убацује око 14 поена у просеку.

Док наставља да гради каријеру на Апенинима, Мицов са пажњом прати и АБА Лигу, посебно своје некадашње клубове, из Подгорице и Београда, који ће ове седмице да се такмиче на Супер купу регионалног такмичења у Загребу.

"Будућност је клуб у коме сам се издигао и кренуо у иностранство. Тамо сам играо од 20. до 24. године и то ми је први одлазак од куће. Јесте то опет било наше подручје и језик, али ту сам као играч напредовао. Они су тада као клуб после свих година играња Евролиге кренули са неком новом идејом и амбицијом."

"Тренер Радоњић је тек био завршио играчку каријеру, такође и спортски директор Гаврило Пајовић и доведени су само клинци, па смо кренули да играмо домаће лиге. Из године у годину смо расли, играли Еврокуп, били све бољи и бољи, и када ми је истекао уговор отишао сам даље у иностранство."

"Поред тога, имао сам мини-серију у Партизану као појачање за Супер лигу када су играли плеј-оф под вођством Дулета Вујошевића и било ми је феноменално, јер сам за та три пуна месеца био део оног чувеног Партизана који је узео, не знам колико, титула за редом. Имао сам прилику да играм и тај чувени дерби пред Гробарима и Делијама, а за било ког кошаркаша из Србије је то посебан осећај јер таква атмосфера не може свугде да се осети. Био сам део тима који је играо против Гуровића и још много других изузетних кошаркаша", истиче Мицов.
Српски бек стиже и да испрати актуелности из најквалитетнијег регионалног спортског такмичења, које је јаче него икада, и где се очекује да ће барем пет тимова да се бори за титулу."

"Пратим резултате лиге, на жалост не стижем да одгледам све утакмице. По мом мишљењу Звезда је фаворит зато што су освојили АБА лигу и праве екипу за Евролигу. Видео сам да су се током лета бацили на посао и потписали скоро целу екипу што је било супер за њих да почну припреме са пуним саставом."

"Ту је и Будућност која се преполовила, отишло је доста играча, углавном странци, који су били форсирани у њиховој игри и сада не знам како ће то да изгледа."

"Ту је и Партизан који је увек конкурент Звезди. Мега се такође бори. Занимљива је и ова фузија Цедевита - Олимпија то је нека симпатична екипа, али не знам како ће то све функционисати, нисам сигуран да и они сами знају како ће то све изгледати. ФМП ту такође зна да помути рачуне", додао је Мицов.

Са бројним саиграчима и стручњацима из АБА Лиге Мицов је и даље у редовном контакту.

"Са Радоњићем сам остао у феноменалним односима, са њим се стално чујем и виђам. Гордић и Мараш из тих млађих дана су ми остали јако добри пријатељи. Из Партизана су ту Кецман и Пера Божић, Новица Величковић, Лука Богдановић..."

Владимир је истакао и тренере који су утицали на то да постане врхунски кошаркаш.

"У млађим категоријама је то био Слободан Клипа, и то док сам био у ФМП-у. Он нас је врло посвећено тренирао, били смо једна добра генерација. Коста Перовић је такође био са мном, узимали смо сва државна првенства за кадете, јуниоре, а касније је то био Дејан Радоњић у Будућности, јер сам се ту нашао у прелазном периоду, из јуниора и младих у први тим. Пуно играча се ту изгуби, нестане, ја сам сва срећа успео, а он је био ту да ме подржи."

"Тренери доста утичу на играче, али им играчи то вишеструко враћају кроз игру, тако да мислим да једни другима помажемо да будемо бољи. Имамо пример Жалгириса, од како их води Јасикевичиус. По мом мишљењу они немају никада нека велика имена, није то неки велики буџет, али организационо, он као тренер, бивши играч и плејмејкер, који је био један од најбољих, уме да учини да екипа направи велико изненађење, као што је било на фајнал фору где су побеђивали све од првог до последњег на табели."

Наш кошаркаш поделио је и један савет свим младим кошаркашима.

"Успех се гради дан по дан. Волео бих да могу да преспавам и да завршим сезону титулом, али то није могуће. Зато радим и тренирам сваки дан. Кад сам био клинац једва сам чекао да изађем, поготово што сам одрастао у тим чувеним "блоковима" где је кошарка била све."

"Да ли то било са другарима или татом и братом увек сам био испод коша. Али, генерално увек саветујем децу да се баве спортом, не само кошарком, шта год да им прија, јер је то здрав начин живота и развоја. Ако се довољно труде и верују, и још се коцкице склопе увек постоји шанса да се нешто велико постигне."

Мицов додаје да је живот у Милану одличан, али да му Србија много недостаје.

"Где год да сам играо увек ме је вукла носталгија према Србији, посебно према Београду. Ту сам одрастао, београдско сам дете и кад се заврши сезона једва чекам да се вратим кући. Што се тиче Милана, не бих могао да кажем да је то кошаркашка средина, више је фудбалска, јер су Италијани луди за фудбалом поготово у граду где су Интер и Милан. Међутим, поред тога стварно доста људи прати кошарку без обзира на то да ли играју Евролигу или италијанску лигу, а наша хала прима 12 хиљада људи и скоро свака утакмица буде испуњена до последњег места."

"Ипак, то није то нека атмосфера на коју сам навикао, и то ми наравно мало недостаје. Али што се тиче услова које имам овде, могу да кажем да су бољи чак и од оних које сам имао у ЦСКА. Људи који су запослени у клубу воде рачуна о свему, па је на мени само да се фокусирам на игру и терен. Милано је диван град, моја породица је овде, клинци овде иду у школу, а опет смо довољно близу Београда тако да могу рећи да је ово једна супер средина."

Ако се прави паралела италијанске лиге и АБА лиге, јасно је да је регионално такмичење квалитетно у сваком смислу.

"АБА лига је једна изузетна лига где играју најбољи тимови из региона. Успели смо нешто добро да изградимо и поред тога што не може свакоме да се удовољи поготово када је бивша Југославија у питању."

"А што се тиче Италијанске лиге, има ту превише тимова, око 18, и немају сви изразити квалитет. АБА лига је увек била јака, имали су и више тимова у Евролиги, сада нажалост дају само да игра један тим, али има увек три или четири екипе које играју Еврокуп. Ту је и Мега која је млада, талентована екипа и ФМП који могу увек да направе изненађење, али не играју Европу", закључује Мицов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво