Уговор који потврђује да је Зајон нови Леброн

Зајон Вилијамсон је дуго најављиван као највећи таленат од доласка Леброна Џејмса у НБА лигу. Вилијамсон је доминирао на универзитету Дјук, изабран је као први пик овогодишњег драфта и у новој сезони ће носити дрес Њу Орлеанс пеликанса, у којем ће добити прилику да оправда изузетно висока очекивања.

Момак из Салсбурија је током студентских дана постао велика звезда, толика да је једна његова повреда умало срушила највећег произвођача спортске опреме.

Зајон је средином фебруара, у дуелу свог Дјука и Северне Каролине, повредио колено у првом минуту сусрета на крајње бизаран начин – пукла му је патика. Модел компаније "Најки" ПГ 2.5, иначе персонализован за Пола Џорџа, није могао да издржи Зајонову силу (201цм и 130 кг), али је он тада имао среће.

"Најки" није јер је тај инцидент утицао да акције компаније у једном тренутку падну за 1,7 одсто и да амерички гигант за 48 сати изгуби чак 1,1 милијарду долара.

Након што се опоравио, извучен као први пик и када је постало јасно да ће следећа најважнија ствар бити спонзорски уговор са неким произвођачем опреме, почеле су спекулација коме ће се "Занос" придружити.

Неизвесност је трајала неко време, да би 19-годишњак на друштвеним мрежама објавио да је одабрао бренд "Џордан", односно "Џампмен". У питању је подбренд "Најкија" направљен за најбољег играча свих времена – Мајкла Џордана.

"Откако сам био дете сањао сам да играм у НБА лиги и имам утицај на игру као што је имао Мајкл Џордан и какав још има. Он је један од оних посебних спортиста на које сам се угледао, па не могу да опишем колико сам срећан и узбуђен због овог путовања", изјавио је Вилијамсон.

Како то обично бива, моментално су кренула истраживања о новчаним надокнадама јер детаљи уговора нису објављени. Андријан Војнаровски, новинар америчке мреже И-Ес-Пи-Ен који важи за највећег познаваоца дешавања у НБА лиги, пренео је информацију да ће Американац потписати на више од пет година и да ће то бити највећи уговор за неког рукија у историји најјаче лиге света.

Потом су новинари Њујорк Тајмса дошли до сазнања да ће сарадња вредети 75 милиона долара за седам година, чиме рекорд не би био оборен, већ би уговор био други по величини.

На првом месту се и даље налази Леброн Џејмс, који је 2003. године са "Најкијем" потписао спонзорство вредно 83 милиона америчких новчаница, такође на седам година. 

"Краљ" је остао веран спонзору и постао једно од најпрепознатљивијих лица у свету спорта, али постоји једна разлика у односу на Зајона – Џејмс је одбио да постане део породице "Џордан".

Разлог је био тај што није желео да буде у сенци "његовог летећег височанства", већ да сам изгради свој пут.

Оно што ситуацију око нове звезде чини још импресивнијом јесте чињеница да је одбио и уносније понуде од других произвођача.

Ник Депола, аналитичар који се бави уговорима за патике у НБА, објавио је да је Вилијамсон на столу имао понуде које су премашивале и 10 милиона долара по сезони.

"Зајонова невероватна одлучност, карактер и игра инспиришу. Он је кључни део новог талента који ће помоћи бренду у будућности. Рекао нам је да ће 'уздрмати свет' и тражио од нас да му верујемо. Верујемо му", казао је Мајкл Џордан.

Скоро 70% активних НБА играча носи кошаркашке патике компаније "Најки", која жели да додатно подстакне младе играче да се придруже подбренду.

Тренутно "Џордан" обућу носи око 10 процената чланова лиге, међу којима су најзвучнија имена Расел Вестбрук и Крис Пол.

Без обзира да ли ће Зајон Вилијамсон оборити рекорд по најуноснијем руки уговору или ће остати на другом месту вечне листе иза Леброна, јасно је да се од овог момка много очекује.

Највећа сцена је спремна за новог суперстара.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво