НБА лудница: Бесплатни стан и храна, Јеховини сведоци, милијарде долара

Најјача кошаркашка лига на свету својим обожаваоцима не да мира. Након екстремно занимљивог финала на реду је период када слободни играчи потписују нове уговоре, мењају средине, исписују нове странице. Град и држава, бесплатна храна, луксузни стан, Јеховини сведоци, све утиче на потпис играча. Утисак је да је избор на овогодишњем тржишту можда и најбољи и историји лиге, пошто је неизвесна судбина Ленарда, Дурента, Томпсона, Ирвинга...

Торонто репторси остварили су историјски успех освојивши прву титулу од оснивања клуба. Клуб из Канаде урадио је то без прављења "супер тима" од три звезде, већ са једним Кавајем Ленардом и чак четири или пет играча неке назовимо је друге класе (Гасол, Лаури, Сијакам, Ибака). Пред Торонтом је тежак задатак да окупи "бенд" поново и наредне године, пошто је судбина најкориснијег играча финала и једног од најбољих појединаца данашњице Каваја Ленарда неизвесна.

Упркос шампионској титули, Торонто је знао да је довођење Ленарда на годину дана велики ризик, обзиром на његову жељу да игра за тим из Калифорније. Кавај Ленард ће одржати три разговора првог дана такозваног прелазног рока у кошарци, који почиње у поноћ по нашем времену.

Торонто, на челу са Месај Ужиријем, генералним менаџером Репторса, покушаће да убеди Каваја у останак. Осим тимске хемије, атмосфере и недавног успеха, улогу у преговорима има и бесплатан стан у Торонту у вредности од 20 милиона долара и доживотно бесплатна храна у многим ресторанима која је Ленарду понуђена од стране градског већа и власника објеката.

Клиперси су још пре годину дана, односно након трејда Ленарда из Спарса у Репторсе били кандидати број један у довођењу једног од најбољег играча лиге. Тренер Док Риверс, члан извршног већа Џери Вест и власник тима Стив Балмер састаће се са Ленардом и покушати да га убеде да појача њихове редове. Кључни фактор Клиперса јесте то што би се Ленард вратио у родни град и земљу, као и то што тим има места за још једну звезду лиге, коју би упарили са Кавајем.

Поптуно неочекивано, Клиперсима ће највећи проблем правити њихов "старији брат" како их називају - Лејкерси. Још увек главни тим у Лос Анђелесу био је у огромном хаосу током прошле сезоне, пошто су екипу напустили тренер Волтон и председник кошаркашких операција Меџик Џонсон, док су свакодневни скандали око власнице клзба, трејдова, уговора, улога, повреда и минута константно штетили угледу најбоље франшизе у историји лиге.

Ипак, неколико дана у НБА потребно је да се све промени. Лејкерси су одрадили дуго очекивану размену, па је клуб напустило младо језгро (Бол, Инграм, Харт, три пика), али је заузврат дошао Ентони Дејвис. "Обрва" и "Канџа" (надимци Дејвиса и Ленарда) изразили су жељу и раније да буду саиграчи. а то би могло да буде управо у Лејкерсима. Одмах по извршетку трејда, они су кренули у акцију да ослободе место у тиму за довођење још једне звезде, коју би придружили Леброну, Дејвису и Кузми. Иако то није било у првобитном плану Кавајевог тима, састанак ће бити одржан са Лејкерсима, који према проценама многих имају највеће шансе за Ленарда.

Поражени финалиста Голден Стејт има пред собом такође тежак задатак. Лето Вориорса одредиће раније повреде Дурента и Томпсона које су доживели у финалу са Торонтом. Оба играча пропустиће огроман део наредне сезоне, пошто се прогнозира повратак Томпсона тек око фебруара, док Дурент може да не крочи на паркет наредне сезоне.

Због тога је опало интересовање осталих тимова, али оно још увек постоји. Вориорси су пред морањем да врате два сјајна играча у свој тим, али ће обојици морати да дају максималне уговоре на пет година. Због тога, "ратници" неће моћи да буду активни у тркама за остале слободне агенте, а још горе од тога је што ће морати да плаћају огромну казну за преступ границе плата за играче која износи 120 милиона долара.

Вориорси ће морати да плате око 350 милиона долара на плате и казне, што их чини убедљиво најскупљем тиму у историји лиге (пре њих најскупљи био Кливленд 2017. године 150 милиона долара). Први потез Вориорса по поноћи ће бити максимални уговор Томпсону (190 милиона на пет година), а онда се генерални менаџер Боб Мајерс и звезда тима Стеф Кари упућују за Њујорк, где имају уговорени састанак са Дурентом.

Дурент има неколико опција, једна је да увиди јаку конкуренцију на западу и остане у Вориорсима, са којима има највеће шансе за прстен и са којима може да заради највише новца, док су друге две опције одлазак на исток у Никсе или Нетсе.

Ове опције зависе доста од Кајрија Ирвинга. Ирвинг је и дефинитивно одлучио да не остане у Бостону, пошто је прошла сезона била велико разочарање. Према тврдњама веома добро обавештених новинара И-Ес-Пи-Ена и Јахуа, Ирвинг је близу потписивања новог максималног уговора са Бруклином (141 милион на четири године). Нетси су спремни да се одрекну Дианђела Расела, лидера екипе, којем су изједначили почетну понуду, али уколико обезбеде потпис Ирвинга, радо ће Расела препустити другом тиму, како би свим силама покушали да доведу Дурента.

Бостон је брзо реаговао на дешавања око Ирвинга, па су услови и договор постигнути са доскорашњим лидером Шарлота Кембом Волкером. Иако су сви преговори забрањени пре поноћи по нашем времену (6 поподне по локалном), чињеница је да у овом, али и још много случајева то није испоштовано. Волкер се упутио ка Бостону где ће потписати четворогодишњи уговор вредан 141 милион. Бостон је у Волкеру добио утешну награду, пошто нису успели да доведу Ентонија Дејвиса, задрже Кајрија ирвинга, као ни Ала Хорфорда, па ће имати доста посла у тражењу његове замене.

Занимљиво ће бити у табору њихових највећих ривала, екипи Лејкерса. Речено је да им је примарна опција Ленард, али Лејкерси имају и резервни план. Уколико Ленард одлучи да остане у Торонту или оде у Клиперсе, Лејкерси ће се окренути ка Дианђелу Раселу, кога су пре само две године трејдовали због скандала са Ником Јангом (Расел снимао Јанга који је одавао тајну са ким вара тадашњу вереницу, певачицу Иги Азалеу).

Лејкерси ће попут Голден Стејта морати да пробију границу са платама и тако плаћају казну. Разлог тога је што тренутно "језераши" под уговором имају само Џејмса, Кузму, Дејвиса и рукија Такера. Пред генералним менаџером Робом Пелинком и Ричом Полом (агент Џејмса и Дејвиса) је задатак да пронађу што боље опције за што мањи новац. Лејкерси тако желе да у своје редове доведу Сета Карија, Патрика Беверлија, Тревора Аризу, Џереда Дадлија, Енеса Кантера, Маркифа Мориса... Осим поменутих играча, тим из Лос Анђелеса ће обавити разговоре са прошлогодишњим играчима Рондом, МекГијем, Стивенсоном, Калдвел Поупом, у нади да ће их наговорити да пристану да играју за слабије уговоре од прошлогодишњих.

Пред Хјустоном, великим разочарењем прошле сезоне је такође напорно лето. Прво су покушали да пласирају причу о трејду Криса Пола, коју је играч демантовао, а за којег није било интересовања због његовог јаког уговора, да би се потом окренули Џимију Батлеру. 

Батлеру истиче уговор са Филаделфијом, која је жељна да га задржи, али ће морати да се бори са Хјустоном. "Ракете" су расположене да се одркну Капеле и Такера, па би Батлера могли да јуре и кроз размену играча.

Ипак и поред свих наведених играча, супер звезда, квалитетних ветерана, утисак је да су најзанимљивије приче овог "прелазног рока" или периода у којем слободни агенти потписују уговоре Никола Миротић и Дарен Колисон.

Миротић ће уколико се обистине приче европских медија постати најскупљи играч Евролгиге од њеног оснивања, пошто је Барселона понудила шестогодишњи уговор вредан 80 милиона долара. У таквим околностима, повратак у Европу можда је и логичан потез Шпанца црногорског порекла.

Дарен Колисон са друге стране је решио да заврши НБА каријеру у 31. години како би се потпуно посветио Јеховиним сведоцима. Колисон је могао заради уговор од 30 милиона за две сезоне или 15 милиона годишње од других заинтересованих тимова...

Од осталих занимљивости, треба напоменути да је Никола Вучевић близу потписа уговора вредног 100 милиона на четири године са Орландом, Харисон Барнс од 88 на исти период са Сакраментом, док Порзингис са Даласом уговара петогодишњи уговор јак 160 милиона долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво