Стижу ”Златни момци”

Репрезентација Србије имаће посебну увертиру пред одлазак на Светски куп у Кини - Радио-телевизија Србије емитоваће од 26. августа у 22.00 документарни серијал посвећен највећим успесима наших кошаркаша.

У шест једносатних епизода серијал ће кроз до сада неиспричане детаље и ексклузивни материјал представити пет освојених златних медаља на шампионатима планете 1970, 1978, 1990, 1998 и 2002. године, те на посебан начин испратити актуелну генерацију, која са велики амбицијама креће пут Далеког истока.

Уз копродуцентску подршку РТС-а, серијал реализују продуцентске куће "Пи-Џи-Ем Нетворк" и "Синеспорт", које стоје иза спортских документарних филмова и програма, попут "250 степеника", "Од Уругваја до Русије", "Били смо прваци света", "Жоц - човек одлуке", "Игра мог живота".

Аутори серијала "Златни момци" су Владимир Пајић, аутор документарца "250 степеника" и спортски новинар, односно Александар Милетић, новинар Политике и аутор бројних књига и са спортском тематиком.

"Кошарка заузима посебно место у нашим срцима и овај серијал је наш скромни допринос великом историјату овог спорта. Када поменете све те успехе, имате увек утисак да је то позната тематика, али постоји толико ствари за које шира јавност није чула и ми желимо да те приче пренесемо кроз разговоре са актерима, одласке на историјске локације, као и неким архивским снимцима који до сада нису емитовани", каже један од аутора и иницијатор пројекта Владимир Пајић.

Режисери серијала су Владимир Курћубић и Ивица Виденовић, док је директор фотографије Павле Илић.

"Златни момци" се увелико снимају на локацијама широм региона и Европе и до сада су снимљени разговори са преко 50 саговорника, међу којима се налазе и нека од најзначајнијих имена светске кошарке.

"Нема сумње да радимо велику ствар, без лажне скромности. Из самих интервјуа са јунацима тих невероватних тријумфа одмах се схвата какав је био појединачни значај сваке те медаље, не само у контексту спорта, већ и ширег друштвеног тренутка. Желимо да нове генерације не забораве и наше старије спортске хероје, као и историјске тренутке без којих не бисмо били ту где смо", додао је Александар Милетић, иначе више од деценије уредник спортске рубрике листа Политика.

Серијал "Златни момци" снима се уз подршку Кошаркашког савеза Србије, а иза комплетног пројекта стао је и селектор националног тима Александар Ђорђевић.

"Не смемо да дозволимо да се заборави историја једног народа, јер тако најбрже губимо идентитет - исто је и са историјом спорта. Свакодневно подсећање на величанствене успехе свих наших предходника од кључног је интереса за континуитет резултата, развоја и будућност српске кошарке! Наш је задатак, да уз овакве пројекте, настављамо са подизањем нивоа образовања и спортске културе, а уједно и самосвести о свеопштем значају кошарке на нашим просторима. И зато пуно среће и све честитке људима који су реализовали овај пројекат", поручио је селектор Ђорђевић.

Продукција серијала ових дана улази у другу фазу, са завршним сценама које ће бити снимљене после окупљања репрезентације и старта припрема за Мундобаскет у Кини.

Серијал ће бити емитован на Првом програму РТС-а од 26. августа у 22.00, уочи Светског првенства у кошарци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара