Кавај Ленард - убица кошаркашких династија

Ко се задњи смеје, најчудније се смеје. Кавај Ленард је донео равнотежу НБА лиги. "Киборг", "Танос", "Канџа", надимци су човека који је други пут успео да заустави један тим да освоји трећи узастопни НБА прстен. Овог пута, Кавај је закључао "Оракл арену" и најбоље састаљени тим икада оставио без трофеја.

Ћутљив, чудан, једноставан, радан, непоновљив... Кавај Ленард придружио се Кариму Абдулу Џабару и Леброну Џејмсу као једини кошаркаш који је два пута освајао трофеј најкориснијег играча финала НБА лиге у два различита клуба. Кавај је једини који је то урадио у две различите конференције.

Превише сличног је у та два остварења, а највише то да је Кавај зауставио најјаче екипе у лиги да се докопају трећег узастопног прстена (Мајами и Голден Стејт). Ленард је још једном донео баланс најјачој лиги света и постао њен херој.

Међутим, по чему се Ленард разликује од поменутих Џабара и Џејмса, али и од 90 одсто играча у НБА лиги? По чистој кошарци и искључиво њој. Ленард је неко о коме се до овог финала најмање причало од свих звезда лиге. 

Већи маркетиншки утицај од њега имају играчи који никада нису крочили на паркете НБА лиге. Већа бука дигла се око једномесечне грознице зване "Линсенити", када је Џереми Лин, Кавајев садашњи саиграч, одиграо добре партије у регуларној сезони. 

Ипак, то неће много забринути Ленарда. Њега интересује само кошарка, интересује га како да одбрани противничког најбољег играча и како да преко најбољег противничког дефанзивца да кош, ништа више.

Треба напоменути и да је Ленард финале одиграо са повредом десног колена, које је "начео" у другом мечу финала. Кавај је својом изјавом купио сваког фана кошарке. "Да, имам проблема са коленом, али на терену сам. Чим сам на терену, то значи да нема изговора".

Многи нису могли да верују да је Кавај завршио у Торонту. Може се рећи и по казни, јер Попович због његовог неиграња упркос савету доктора да је здрав, није хтео да га проследи у екипу са Западне конференције и у екипе које је Ленард навео као жеље где би хтео да игра. Ленард је у разговору са челницима Спарса изражио жељу за тимовима у Калифорнији, родној земљи лепог времена и живота, али је послат у хладни Торонто и Канаду.

"Киборг", како га је назвао тренер Никса Дејвид Физдејл, у Торонту је пронашао нови живот и довео екипу до историјског успеха. Оно што Репторсима није успевало из године у годину, Кавај је успео за неколико месеци. Довео их је до првог финала у историји франшизе, али није се ту зауставио.

У мандату са Спарсима, Ленард је рекордном разликом у победама срушио Мајами хит. Леброн Џејмс, Двејн Вејд, Крис Бош, Реј Ален склонили су се са победничког подијума и направили места за до тада веома непознатог момка. Ни Данкан, ни Паркер, ни Ђинобили, већ Кавај Ленард подигао је трофеј најкориснијег играча у финалу.

Пет година касније, најбољи тим икада склопљен, остао је празних руку. Остаће упамћено да Кевин Дурент, Стеф Кари, Клеј Томпсон, Дрејмонд Грин, Андре Игодала, Демаркус Казинс нису успели да савладају тим који је осам година био у сенци Леброна Џејмса и тренутка када је он отишао, они су освојили титулу у НБА лиги. Упркос томе што Заза Пачулија (играч који је повредио Ленарда у финалу конференције пре две године) није више у Вориорсима, Кавај је одржао реч и осветио се.

Ипак, за историјски успех, Торонту је било потребно много среће. Дурент је одиграо 12 минута у финалној серији, Клеј Томпсон је пропустио скоро две утакмице, од чега је јако битно његово одсуство у последњој, шестој утакмици у којој је за три четвртине постигао 30 поена. Стеф Кари имао је тежак терет на леђима, који једноставно није могао да изнесе.

У једној веома чудној, тврдој и неизвесној утакмици, Торонто је успео и трећи пут да савлада Голден Стејт у исто толико мечева на њиховом терену. До тога не би дошло, да Кавај није имао подршку у фантастичним саиграчима, Лаурију, Сијакаму и Ван Влиту. Играчима који су пре само годину дана били много оспоравани.

Сва тројица без размишљања на крају меча изјавила су да их Ленард учинио бољима и помогао да оду степеницу изнад и дотакну сфере које до тада нису могли. Многи аналитичари питају се како играч који бележи две асистенције по мечу у просеку то уради. Одговор је менталитетом и приступом.

Ленард је неколико пута у плеј-офу поређен са Кобијем, али и Џорданом, што због стила игре, враћања у живот шута с полудистанце и одбране, али и због "убилачког менталитета".

Паскал Сијакам пре финала поделио је причу како гледавши Ленарда како сваки дан ради на себи, на својој игри, "тера" да и он буде бољи.

Првог дана по доласку у Торонто, Ленард је назвао Кајла Лаурија и саопштио: "Слушај, знам да су ти отерали најбољег пријатеља и саиграча (Дерозана), али хајде да то оставимо иза, хајде да покажемо колико вредимо и урадимо нешто велико". 

Марк Гасол придружио се свом брату Пауу и сада такође може да се похвали титулом у најјачој лиги света. "Оног тренутка када сам дошао овде, све ми је било јасно. Рекао сам себи, ови момци се не шале, овде се озбиљно ради, ово може бити нешто велико".

Многи су доводили у питање Ленардову жељу за игром. Говорило се о симулирању повреде у Сан Антонију, пошто је паузирао скоро годину дана више него што су му доктори дозволили.

На најгори могући пример, Ленард је индиректно доказао да је био у праву и подигао свест о повредама спортиста.

Кевин Дурент је добио одобрење доктора да игра у петом мечу финала уз обећање да његова тадашња повреда не може доћи у горе стање. Дурент се жртвовао, изашао на терен и повредио ахилову тетиву, што ће га потпуно уклонити са терена наредне године. Уз то, Дурент је много угрозио не само останак у Голден Стејту, већ и максимални уговор вредан стотине милиона долара.

Кавај Ленард завршетком ове сезоне постаје слободни агент. Према речима стручњака, дошло је време да наплати уложено и узме озбиљан новац управо у Репторсима. Власници ресторана у Торонту саопштили су да уколико остане, може да једе за џабе цео живот. Власти града одлучиле су да му поклоне стан вредан 20 милиона долара уколико потпише нови уговор за Репторсе.

Новац игра велику улогу у свету кошарке, али не и код Каваја. Ако и остане у Канади, то неће бити због новца, јер иако милионер, још увек вози Шевролета старог 20 година и купује небрендирану одећу. Ленард би у Торонту могао да остане управо из оних моралних разлога.

Осим хероја НБА лиге, који је донео баланс и неизвесност на паркетима, Кавај је постао херој клуба, града, државе, једног народа. То му је вратило осмех на лице, натерало да слави, ђуска, да изађе из љуске неког робота, да покаже емоције, да се насмеје. Ко зна, можда му треба веровати да је "забаван момак".

Александар Петровић (AlexPetro23

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво