Повреда Дурента која би могла да промени ток историје НБА лиге

Голден стејт је преживео пети меч финала НБА и продужио серију и наду за одбрану титуле, али је ту победу скупо платио. Можда и преплатио. Изгубили су најбољег играча на дужи временски период а можда и заувек, а тај детаљ могао би пресудно да се ће се одрази на састав тима за наредне године, али и судбину осталих тимова. А у крајњој линији на ток историје НБА лиге.

Повреда Дурента која би могла да промени ток историје НБА лиге Повреда Дурента која би могла да промени ток историје НБА лиге

Кевин Дурент је у мечу који је био "бити или небити" за његов тим, заиграо после више од месец дана паузе и четвртог меча полуфинала Запада против Хјустона. И деловало је то и више него добро.

За 12 минута на паркету постигао 11 поена и помогао Вориорсима да отворе меч на жељени начин. Међутим, уследило је помрачење.

Током напада у тренутку када је лопта била у његовим рукама око линије за три поена двоструки узастопни МВП финала је направио покрет које је резултирао кидањем Ахилове тетиве на десној нози, коју је претходно и био лечио.

Шок. Неверица. Стрепња. Како међу играчима (оба тима) на паркету, тако и на клупи шампиона али и у добром делу гледалишта. Истина, било је и оних навијача Торонта коју су тај моменат и славили, што је најблаже речено за осуду. 

Повреда је извесно озбиљније природе и захтеваће вишемесечно лечење. Детаљнија дијагноза биће позната након магнетне резонанце и специјалистичких прегледа у Њујорку. Међутим, постоје озбиљна, на искуствима заснована, неоптимистична предвиђања о томе у каквом ће се стању Кеј-Ди вратити. Примери Доминка Вилкинса, Кобија Брајанта, Демаркуса Казинса говоре нам да се након те врсте повреда играч никад више не враћа на пређашњи ниво.  

Ко је крив? 

Оно што се након тог момента у трећем минуту друге четвртине намеће као питање, а о чему "брује" медији у Сједињеним Америчким Државама јесте то да ли је Дурент био приморан да игра од стране менаџмента Вориорса или је то била само његова одлука?

Чарлс Баркли, легендарни кошаркаш а сада НБА коментатор и аналитичар, верује да је у питању притисак људи из редова још увек актуелног шампиона.

"Да, постоји кривац за Дурентову повреду а то је Голден Стејт, који је дозволио да заигра на том мечу. То није било уреду. Сви ти текстови о томе протеклих недеља, како је Дурентова ноћна мора да Вориорси освоје титулу без њега?! Ја кривим Вориорсе и није ме брига шта они о томе мисле", рекао је видно изнервирани Баркли.  

Генерални менаџер Вориорса Боб Мејерс непосредно после меча на ивици суза рекао је да је медицински тим дао зелено светло за Кевинов наступ, али да ако неког треба кривити за то што се догодило, онда нека то буде он.

"Ја руководим кошаркашким операцијама овог тима и имам одговорност. Иако мислим да нико није директан кривац, прихватам да то будем ја", рекао је између осталог Мејерс.

Нешто другачији поглед на ствари има Џејлен Роуз, такође некадашњи НБА играч, који за повреду Дурента криви целокупну културу спорта, која на известан начин подразумева да професионални спортисти који зарађују пуно новца буду имуни на све што се дешава људским бићима.

"Да је Голден стејт водио 3-1, Кевин Дурент не би био на терну. Али пошто су губили, био је приморан да се врати због свих тих прича која су се појавиле - да је мекан, да није хтео, да није посвећен тиму јер ионако одлази... И он је то знао и због тога је и одлучио да се врати. И смета ми сада ова лажна брига за каријеру и судбину Кевина Дурента. Ја сам још у петак рекао да на основу његовог тренинга он није био близу стања да заигра. Човек јесте био на терену, али он је професионални кошаркаш. То је његова рутина као што људи пију кафу ујутру! Али, нажалост, тај створени наратив нас је све заједно коштао губитка Дурента, можда и на 12 месеци", бесан је био члан Мичигеновог "феб-фајва".

Утицај на free agency

Повреда Дурента у великој мере квари доживљај једног од најврелијих лета у лиги када је реч о преласку играча.

"Дурантула" је као слободни агент био у плановима многих тимова, а као главни фаворити за његов потпис спомињали су се Њујорк Никси, којима суперстар треба као хлеб насушни. Али... Малерозни период за највреднију франшизу НБА ће се вероватно наставити, јер велико је питање када ће се и у каквом стању Дурент вратити на терен. И вреди ли дати му тзв "супермакс" уговор у таквој ситуацији.

Са друге стране, Дурентова позиција није толико лоша ако се гледају могућности за нови уговор. Има пред собом три опције: прва је да активира последњу годину уговора са Вориорсима и добије 31.5 милиона долара. Друга је да не искористи ту опцију већ да изађе на тржиште где ће моћи да заради 164 милиона за наредне четири године. Трећа је да одмах потпише нови уговор са тимом у којем је сада и за пет година инкасира 221 милион зелених новчаница.

Занимљиво је да прва и трећа опција могу, осим позитивних ствари које останак таквог играча доноси, имати и негативне последице по састав тима из Оукленда. Конкретно, судбина Клеја Томпсона у многоме зависи од Дурантове одлуке, и могла би да примора једног од "сплеш брадерса" да велики новац који дефинитивно заслужује узме али на неком другом месту. А то би значило (делимични) распад легендарног састава.

Поред састава Голден Стејта, повреда Кеј-Дија би могла у знатној мери да се поремети тржиште слободних агената и да неки играчи, непланирано, избију у први план и потпишу много уносније уговоре него што би то био случај да повреде није било. Кемба Вокер, Тобајас Херис, Крис Мидлтон само су неки од њих.

Уз то, ове новонастале околности могу утицати и на одлуке играча са којима је Дурент (незванично) разговарао о могућем удруживању. То су пре свега Кајри Ирвинг и Ентони Дејвис.

Чека нас лето занимљивих одлука на америчком кошаркшком тржишту, али ипак не онако каквом смо се надали. А лига и њен историјски ток могли би да остану ускраћене за неке нове шампионе, неке нове династије и неке нове моменте за незаборав.

Зато ноћ 11. јуна 2019. године и меч у Канади свакако неће бити заборављени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво