Игра кошарку у НБА лиги а највећи противник му је... Ердоган!

Живот турског кошаркаша Енеса Кантера, тренутно члана Портланд Трејлблејзерса, прилично је необичан за једног НБА играча. Он је човек без држављанства, човек који спава на кревету који има дугме за директну везу са полицијом и човек који стриктно поштује Рамазан и пости док игра плеј-оф кошарку.

Игра кошарку у НБА лиги а највећи противник му је... Ердоган! Игра кошарку у НБА лиги а највећи противник му је... Ердоган!

Након неуспешног пуча у Турској средином јула 2016. године, за који је актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио Фетулаха Гулена, променила се и животна судбина Енеса Кантера.

Кошаркаш, који је у Америци од 2009. године и који је претходно играо за Јуту, Оклахому и Њујорк, одавно је близак је са имамом Гуленом, којег сматра духовним саветником и чланом породице. Зато се и "квалификовао" да буде међу онима које је Ердоган означио као државне непријатеље, али и терористе.

Од тада, живот Енеса Кантера и његове породице није нимало једноставан.

Државни непријатељ

Његов отац, др. Мехмет Кантер, иначе универзитетски професор, само неколико недеља после неуспелог пуча добио је отказ, док је Енесу 20. маја 2017. године укинуто држављанство и поништен пасош када се налазио у Руминији, након чега је уз пуно перипетија успео да се некако извуче и преко Лондона одлети у Сједињене Државе, а шест дана након тог догађаја нашао се и на потерници турске полиције.

Кантер од тада себе описује као апатрида и "човека без земље", али он наставља да води своју борбу за Турску и угрожени турски народ, а против Ердогана, кога назива "Хитлером нашег времена".

"Имам глас и покушавам да га искористим да будем глас за све невине људе који га немају", поручује Кантер. 

Како често истиче, претње и то оне најоштрије, добија на дневној бази и то је главни разлог за што је у јануару одбио да са Никсима путује на НБА утакмицу у Лондон и зашто су га Трејлблејзерси марта ове године изоставили са списка путника за меч у Торонту против Репторса ове сезоне. Напросто, једино где се осећа колико-толико сигурно јесте Америка.

Претње и специјално дугме

На често питање "Да ли те претње узима за озбиљно?", Кантер је рекао: "Морам! Никад се не зна. Шта ако је онај кога игноришем усамљени вук или само неки луди тип који покушава нешто да уради?", рекао је Кантер за И-Ес-Пи-Ен.

Озбиљно су претње схватили и у америчком Федералном истражном бироу (ФБИ), те су Кантеру на кревету инсталирали дугме за директну везу са њима (panic button).

"Ако вам је нешто неугодно, само притисните то дугме. Ако чујете нешто што вам се не свиђа или имате разлога да верујете да постоји претња, притисните дугме и неко ће бити овде за неколико минута", рекли су агенти ФБИ приликом једне од посета Кантеру.

Но, то није једини разлог зашто је Кантер занимљив америчким медијима.

Пост

Током овогодишњег плеј-офа, који је (логично) знатно захтевнији од мечева регуларне сезоне, Кантера је "закачио" и Рамазан, а са њим и пост, кога се он стриктно придржава.

Зато, током тог месеца он подешава аларм на телефону и устаје сваке ноћи у три сата иза поноћи како би јео и пио течност пре свитања. А онда чека сумрак.

Међутим, то за једног професионалног кошаркаша који игра у најбољој лиги света није нимало једноставно. Дечаци који додају воду играчима на клупи га гледају чудно када одбије флашицу, а обедовање током месеца Рамазана често буде компликовано, чак и комично.

Наиме, након прве утакмице финала Запада у Оакланду против Голден стејта, Кантер је проверио сат - било је 20:18. Залазак сунца је био 10 минута далеко, тако да је скупио што је више могуће хране и пића - неколико филета лососа, "планину" тестенине, "мали океан" воде и "геторејд" (освежавајуће, енергетско пиће), и све то појео у аутобусу на путу ка хотелу!

Претходно је једна утакмица полуфинала западне конференције против Јокићевог Денвера почела након заласка сунца, а Кантер је појео шест сендвича са путером од кикирикија и желеом непосредно пре првог подбацивања лопте.

"Моји саиграчи су били сигурни да ћу се исповраћати на терену", испричао је Кантер новинару ESPN-a уз осмех.

Све ово чини Кантера врло специфичним. Од своје највеће љубави, кошарке, он не одустаје, али исто тако не одустаје ни од својих политичких убеђења, нити од своје вере, а на сва три поља даје целог себе. То је Енесова животна борба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво