Атаман победио Жељка, али не и себе

Кошаркаши Анадолу Ефеса најпријатније су изненађење у овогодишњој Евролиги. Српски репрезентативац Василије Мицић одиграо је најбољу сезону у каријери и био један од најзаслужнијих за пласман екипе у финале завршног турнира у Виторији. Ипак, у финалу је боља од Ефеса била екипа ЦСКА, знатно скупља и индивидуално квалитетнија, а потом и мотивисанија екипа, за шта је у великој мери заслужан тренер Ефеса Ергин Атаман.

Сваке године Евролига доживљава да јој најбољи кошаркаши одлазе пут НБА лиге, али упркос томе, из године у годину такмичење је подједнако или чак и више занимљиво. Разлог томе јесте и рађање и стварање нових квалитетних играча и будућих звезда овог такмичења.

Једна од њих сада свакако је Василије Мицић, српски репрезентативац који наступа за екипу Ефеса, тачније, који је водио Ефес до историјског успеха.

Турски тим из Истанбула важи за великана у турској кошарци, освојивши 13 рекордних лигашких титула и 11 купова (период доминације био је крајем 90-их и почетком 2000-их година), али је овогодишњи пласман у финале Ф-4 Евролиге најдаље што је Ефес отишао у европском такмичењу.  (три пласмана на Ф-4, три освојена трећа места). 

Невероватан напредак забележен је од прошле сезоне у којој су били једна од најгорих екипа Евролиге. Тежак посао имао је Ергин Атаман, јер је дошло до великих промена, прегршт нових играча, али за разлику од раније, играча који су били спремни да се подреде улози у тиму. Уз неоспорну подршку турских навијача, изграђена је једна сјајна хемија и атмосфера како у свлачионици тако и на терену, па је Ефес растао из меча у меч, и у 30 мечева у регуларној сезони уписао 20 победа, заузевши четврто место. 

Када су сви мислили да ће се ту зауставити сезона турске екипе, они су у "мајсторици", након пет мечева у плеј-офу елиминисали Барселону и резервисали своје место у Виторији на фајнал-фору. 

Ни тада нису стручњаци, кладионице, па ни кошаркашки љубитељи широм Европе давали Ефесу икакве шансе да савлада градског ривала, екипу Фенербахчеа. Ефес је упоређиван са Жалгирисом који је прошле сезоне изборио пласман на завршни турнир, али који је релативно лако савладан од Фенера.

Ефес је још једном разбио прогнозе и очекивања, задавши лекцију Фенербахчеу. Маестралне партије по ко зна који пут ове сезоне одиграли су Шејн Ларкин и Василије Мицић. Ларкин је постигао 30, а Мицић 25 поена у победи Ефеса од 92:73.

Фенербахче, који са клупе предводи Жељко Обрадовић, био је десеткован повредама играча какви су Датоме, Ловерњ и Енис, док су најбољи играчи регуларног дела сезоне Весели и српски репрезентативац Калинић били ровити. То свакако не смањује успех Ефеса, јер најбољи турски клуб у протеклој деценији у својим редовима има више него квалитетне замене.  

Осим самог Фенера, који је изгубио са 19 разлике, пораз је претрпео и Жељко Обрадовић, којег је до десете титуле у Евролиги зауставио Ергин Атамана.

У Србији омражени кошаркашки тренер, углавном због периода када је водио Галатасарај, важи за велико име турске и европске кошарке. Ипак, Атаманова репутација у последњих неколико година је драстично пала, јер је водио екипе које су углавом или биле најгоре или једне од најгорих у европским такмичењима. У Ефесу и Галатасарају, које је тренирао, владале су катастрофалне атмосфере у свлачионици, па је долазило и до вербалних и физичких сукоба са играчима.

Атман је, за разлику од прошлих година, успео да окупи другачији тип странаца, у које спада и наш Мицић, са којима је изградио здраву атмосферу и које је одвео у финале Евролиге.

 

Противник и бољи од њих у финалу је била екипа ЦСКА из Москве, која их је савладала резултатом 91:83. Московљани су прошле године елиминисани од Реала у полуфиналу фајнал-фора у Београду, па су веома мотивисани и решени да победе приступили овом финалном мечу.

У мотивацији им је помогао управо Атаман, тренер противничке екипе, који је дан пред финале изјавио да ће Ефес победити у финалу, јер им је ово први пут да су се у њега пласирали.

Тренер ЦСКА Димитрис Итудис на саркастичан начин прихватио је речи Атамана и искористио их како би додатно мотивисао своје играче. Од самог старта ЦСКА је био бољи тим, стекао двоцифрену предност, коју је до краја меча, упркос налетима Ефеса, одбранио и на крају славио освојену титулу Евролиге.

Шејн Ларкин је поново одиграо одличан меч постигавши 29 поена, али овога пута није имао помоћ у Мицићу и остатку екипе, који имају за чим да жале, али према њиховим речима "имали су шта да и да науче на фајнал-фору и верују да ће наредне године бити у прилици да подигну трофеј".  За наредни корак мораће и тренер Атаман да научи своју лекцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво