Лутрија која ће променити историју НБА лиге

Касно вечерас историја једне НБА франшизе биће трајно промењена, у најпозитивнијем могућем смислу. И око тога нема никакве дилеме. Дилема је само у којем ће од 14 потенцијалних НБА тимова завршити Зајон Вилијамсон, кошаркашка колеџ сензација и сасвим извесно први пик на предстојећем НБА драфту.

У ноћи између уторка и среде од 02.30, одржава се драфт лутрија на којој ће бити одређен редослед бирања на драфту, који је заказан за 20. јун у Бруклину.

Четрнаест тимова који нису изборили место у овогодишњем плеј-офу биће "у бубњу", а највише шансе, процентуално по 14%, имају три најгорепласирана тима ове сезоне - Њујорк никси, Кливленд кавалирси и Финикс санси.

Тих 14% некада је било 25%, колико је "следовало" најгорем тиму регуларног дела сезоне у најјачој лиги на свету, али је то промењено и смањено новим правилима која су донесена како би се ограничило "танковање", односно намерно губљење мечева и јурење најгорег пласмана зарад доброг пика, а које је било поприлично узело маха (Филаделфија је рецимо на том принципу направила тим који уз неколико додатака сада игра полуфинале плеј-офа на Истоку, а све то познато је под називом "процес").

Дакле Никси, који су имали најгори скор у лиги (17-65) имају исто шанси колико и Кавси, који су после прошлогодишњег наступа у великом финалу ове године били претпоследњи на Истоку, као и Финикс санси, најгори тим Запада и екипа која је прошле године била победник лутрије и касније прва бирала Диандреа Ејтона.

Свакако, највише наде у вечерашњи догађај полаже руководтво али и навијачка база тима из "велике јабуке", која након неуспешних експеримената са Кармелом Ентонијем па и Кристапсом Порзингисом, очајнички тражи нову звезду и лице франшизе за наредну деценију.

Осамнаестогодишњи Зајон Вилијамсон (201 цм, 130 кг), који је имао спектакуларну дебитантску годину на чувеном универзитету Дјук (просечно 22,6 поена, 8, 9 скокова и отрпилике по две блокаде и асистенције по мечу, уз једну средњетешку повреду колена), свако јесте материјал за тако нешто и неко ко може променити историју финансијски највредније франшизе НБА лиге. Неки би рекли и најуклетије.

Пажња и "хајп" који прати предстојећи НБА драфт највећи је још од 2003. године, када се са отприлике истим публицитетом пратило где ће завршити Леброн Џејмс, тада средњешколско дете са друге планете, а данас троструки НБА шампион и један од најбољих играча ове игре у историји.

Солидне шансе да до овог изузетно атрактивног играча дођу имају и Чикаго са 12.5%, Атланта са 10.5% и Вашингтон 9.0%.

Њу Орлеанс, Мемфис и Далас су на 6.0%, Минесоти се даје 3.0%, Леброновим Л.А. Лејкерсима, док Шарлот, Мајами и "српски" Сакраменто имају по 1.0% вероватноће.

НБА драфт заказан је за 20. јун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара