Валенсији четврти трофеј Еврокупа и место у Евролиги!

Кошаркашки клуб Валенсија баскет из истоименог шпанског града освојио је трофеј Еврокупа четврти пут у својој историји, пошто је у трећем и одлучујућем мечу финала убедљиво савладао Албу из Берлина резултатом 89:63. Том победом шпански тим обезбедио је место у Евролиги наредне сезоне.

Тим из града наранџи и уметности је претходно у другом по снази клупском такмичењу у Европи славио 2003, 2010 и 2014 године, и по томе је апослутни рекордер. Алби је ово било друго изгубљено финале, пошто су поражени и већ поменуте 2010. године управо од Валенсије.

Гости из Немачке су у Шпанију допутовали са жељом да покваре већ организовано славље испуњене дворане Ла Фонтета. Меч су отворили на идеалан начин - серијом од 11:0!

Тада је слутило да ће домаћи састав имати далеко више проблема него у првом мечу. Међутим, ни у тим тренуцима растрзаности кошаркаши Хаумеа Посернеуа нису одустајали, већ су бољом игром у одбрани и квалитетнијом контролом скока успели да заостатак смање на свега један поен разлике после првог квартала (18:17), али и да наставе са серијом, која је нарасала до 20:3 и када су "наранџасти" били надомак предности и од скоро двадесет разлике (40:23 је било у 17. минуту). У тим моментима бриљирали су Бојан Дубљевић под кошем и Мет Томас са дистанце.

Међутим, Гедраитис и Сива успевају да својим поенима зауставе серују домаћина, па се на одмор отишло са 46:33.

Предах од 15 минута није помогао гостима које са клупе преводи шпанска и европска тренерска легенда Аито Ренесес, који су и од трећем делу били у "машини" домаћег тима, па је предност полако али сигурно расла, да би у 27. минуту први пут дошла до коте 20 - 61:41.

Последња четвртина била је само формалност, пошто тим из Берлина није имао снаге за било какав и наговештај преокрета. На крају 89:63 за Валенсију и велико славље у акустичној дворани, која је поред новог евро трофеја прославила и повратак у друштво најбољих - Евролигу.

Што се сатистичког учинка тиче, у редововима освјача најбољи је био Мет Томас  са 19 поена (5/7 за три), док су Сан Еметерио и Дубљевић имали по 18 поена, на које је црногорски центар додао и осам скокова.

Американац Вил Томас је меч завршио са 15 поена и три скока, и он је проглашен за МВП-а финалне серије. 

Код "албатроса" једини двоцифрени били су Рокас Геидраитис 19 и плејмејкер Пејтон Сива, који је меч завршио са 14 поена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво